Σωτήρης Τσώνης: «Ημέρα πένθους αυτή των επεισοδίων στο Μέγαρο Χορού»

Σωτήρης Τσώνης: «Ημέρα πένθους αυτή των επεισοδίων στο Μέγαρο Χορού»

Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούσαν στο αναβληθέν 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θέλησε να δώσει χθες σε επείγουσα συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης.
Ο κ. Τσώνης, λοιπόν, εξήγησε ότι με καθαρότητα, ανιδιοτέλεια και δικαιοσύνη θέλησε να αναφερθεί και να κάνει κάποιες παρατηρήσεις για όσα συνέβησαν την Πέμπτη το βράδυ στο Μέγαρο χορού. Όπως παρατήρησε, ήταν ημέρα γιορτής για την Καλαμάτα, με μια εκδήλωση που είχε ως σκοπό να αναφερθεί στην πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας ταυτόχρονα με την ιστορική πορεία του έθνους από την ημέρα της απελευθέρωσης, η οποία άρχισε στην πόλη μας και εορτάζεται αυτές τις μέρες. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν ήταν ημέρα εκδήλωσης συνδικαλιστικού περιεχομένου, ούτε ανταλλαγής συνδικαλιστικών θέσεων και απόψεων. Μάλιστα, ανέφερε ότι είχαν προσκληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, ο πρώην πρωθυπουργός, εκπρόσωποι φορέων, καθώς και πολίτες, με τους πρώτους, όπως είπε, να μην μπορούν να παρευρεθούν, επειδή γινόταν στη Βουλή συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Κατά τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, δεν υπήρχε κανένας μα κανένας λόγος και καμία δικαιολογία για αυτή τη βίαια εισβολή, χαρακτηρίζοντας εκείνη την ημέρα «ως ημέρα πένθους για την πόλη» και πλέον θα αποτελεί μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της.
Όσο για το τι είχε προηγηθεί και τις συνομιλίες που είχε με το ΠΑΜΕ, ο κ. Τσώνης ανέφερε ότι είχε μιλήσει με τον κύριο Κουφαλάκο και του είχε δηλώσει να μεταφέρει στην παράταξή του- αφού είχαν προγραμματίσει και είχαν αναφέρει ότι το βράδυ της συγκεκριμένης μέρας είχαν εκδήλωση- ότι το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας θα μείνει ανοιχτό. Επίσης, του είπε να ζητήσει από την παράταξή του να ενημερώσουν για τυχόν διευκολύνσεις που χρειάζονταν από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
Έτσι ακριβώς αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία, πρόσθεσε.
 
Το ζήτημα με την Αστυνομία στο Μέγαρο Χορού
Θέλοντας να ξεκαθαρίσει τι έγινε το βράδυ της Πέμπτης με την Αστυνομία, ο κ. Τσώνης είπε, όσον αφορά στην απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού αναφέρεται στο πρόσωπό του, ότι για τα μέλη του Εργατικού Κέντρου το Μέγαρο Χορού, που ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας και τους πολίτες, είναι δημόσιος χώρος, αφού ο Δήμος Καλαμάτας είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Αναρωτήθηκε, δε, με βάση τα λεγόμενα της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι δηλαδή είναι ιδιωτικός χώρος και δεν έχει την ευθύνη για τη συνάθροιση σε ιδιωτικό χώρο: «Εάν κάποιο πρόσωπο δεχθεί στο σπίτι του, που είναι ιδιωτικός χώρος, βίαιη εισβολή, η Αστυνομία δεν παρεμβαίνει;». Έτσι, λοιπόν, κάλεσε τον καθέναν να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Επίσης, θέλησε να εκφράσει τη λύπη του, αλλά και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εργαζομένους της εταιρείας security για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν, καθώς και σε όλους τους άλλους εργαζομένους οι οποίοι ήταν εκεί.
Επίσης, ο κ. Τσώνης αναρωτήθηκε τι θα γίνει με το μεροκάματο των μουσικών και των καλλιτεχνών που εκείνη την ημέρα δεν εργάστηκαν, εκφράζοντας εν συνεχεία τη λύπη και τον αποτροπιασμό του.
 
Το μέλλον του κ. Τσώνη και αυτό που θα άλλαζε τα συνδικαλιστικά νερά
Στο παρελθόν ο κ. Τσώνης είχε δηλώσει ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο θα γεννιόταν κάτι νέο που θα τάραζε τα συνδικαλιστικά και όχι μόνο νερά. Μιλώντας για αυτό, αναρωτήθηκε γιατί υπάρχει τέτοια ανησυχία στο ΠΑΜΕ, αλλά και στα κόμματα που σχολιάζουν το πρόσωπό του και τη συνδικαλιστική του πορεία.
Πάντως, ανέφερε ότι στα συνδικάτα είναι η ώρα να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος στη λογική του αδέσμευτου, ακηδεμόνευτου και ανεξάρτητου συνδικαλιστικού κινήματος, που, όπως είπε, θα έχει ως μοναδικό στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, θα κινείται στη λογική του μέτρου και της μετριοπάθειας και θα έχει διαλογική σχέση με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Επίσης, ανέφερε ότι «έχουμε τις μελέτες στο επιστημονικό εργαλείο που λέγεται ΙΓΜΕ της ΓΣΕΕ, που είναι κοινά αποδεκτό από όλους».
Κατά τον ίδιο, υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ένας είναι των φθηνών εντυπώσεων και της έλλειψης επιχειρημάτων και του λαϊκισμού, ενώ ο άλλος της λογικής, της προόδου, της αλήθειας, του αυτονόητου, του κοινωνικού διαλόγου. Κατά τη γνώμη του σωστός είναι ο δεύτερος και πρέπει όλοι να τον βαδίσουν, αν θέλουν η χώρα να έχει μέλλον.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι μαζί με άλλους συζητούν για να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, το οποίο θα έχει καινούργια ονομασία, δε θα έχει σχέση με το παρελθόν και θα είναι στα πρότυπα των ευρωπαϊκών συνδικάτων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο.
 
Ερωτήσεις
Κι αφού ο κ. Τσώνης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, τέθηκαν κάποιες ερωτήσεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου που δεν έγινε ποτέ.
 
-Γιατί αποφάσισε να μιλήσει τόσες μέρες μετά τη λήξη του
Σε αυτό το ερώτημα ο κ. Τσώνης είπε ότι έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση που υπογράφουν 80 Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες για τα γεγονότα στο συνεδριακό χώρο. Ο ίδιος θέλησε να μιλήσει χθες επειδή περίμενε να ακουστούν όλες οι θέσεις και έπειτα ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και οικοδεσπότης να δώσει απαντήσεις για όλους και για όλα.
 
-Τι έγινε στο Elite και γιατί δεν ανακοινώθηκε ποτέ το πρόγραμμα
Σε αυτό το ερώτημα απάντησε ότι υπήρχε συγκεκριμένο πρόγραμμα και ήταν αυτό του συνεδρίου, αλλά δεν κατέστη δυνατό, όπως είπε, να υλοποιηθεί, ενώ τα μέλη στερήθηκαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με τρόπο που δε συνάδει με τη συνδικαλιστική πρακτική.
 
-Οι 53 σύνεδροι
Κύριο πρόβλημα του ΠΑΜΕ για τη διεξαγωγή του συνεδρίου ήταν οι 53 σύνεδροι που χαρακτήριζε ως νόθους. Ο κ. Τσώνης απάντησε ότι η κάθε παράταξη, αλλά και σύνεδρος, έχει το δικαίωμα να έχει θέσεις και απόψεις και να αμφισβητεί, όμως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει συντεταγμένα όργανα, ειδικότερα τη διοίκηση και τη γενική συνέλευση.
Άρα, κατά τη γνώμη του, στη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, που τελικά δεν έγινε, όποιος ήθελε θα μπορούσε να θέσει το θέμα και το συνέδριο με ψηφοφορία να πάρει θέση. Αν μετά αυτή τη διαδικασία, όπως είπε, κάποιος δεν καλυπτόταν, θα μπορούσε να την προσβάλει με νόμιμο τρόπο, όμως ο ίδιος είδε ένα κρυφτούλι με εξώδικα, έτσι ήταν εγκλωβισμένοι και κανείς δεν ήξερε πότε θα ξεκινήσει το συνέδριο.
 
-Πώς και πού ήθελε η ΓΣΕΕ την Αστυνομία
Ένα άλλο ζήτημα που τόσες μέρες δεν έχει απαντηθεί ξεκάθαρα είναι πώς, πού και πότε η ΓΣΕΕ ήθελε την Αστυνομία. Ο κ. Τσώνης απάντησε ότι ως Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας δεν ασχολήθηκε καθόλου με την Αστυνομία, αφού δεν ήταν διοργανωτής, αλλά οικοδεσπότης.
Επανέλαβε, δε, ότι το Μέγαρο είναι δημόσιος χώρος, ενώ ρωτώντας ξανά τι περίμενε από την Αστυνομία, απάντησε ότι όταν έφτασε στο Μέγαρο δεν είδε να υπάρχει κάποια προστασία, παρά μόνο τους security.
Όσο για το αν θα γίνει, τελικά, το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, ο κ. Τσώνης είπε ότι σήμερα στις 10.30 το πρωί θα συνεδριάσει η ολομέλεια της διοίκησης, ώστε να αποφασίσει πότε θα επαναληφθεί.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ΠΑΜΕ έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα, όποτε το σίριαλ του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ δεν τελειώνει σε αυτές τις γραμμές.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση