Βρίζουν, κορνάρουν άσκοπα, δεν φοράνε ζώνη οι Έλληνες οδηγοί

Βρίζουν, κορνάρουν άσκοπα, δεν φοράνε ζώνη οι Έλληνες οδηγοί

Αρνητικές πρωτιές για τους Έλληνες οδηγούς σε ευρωπαϊκή δημοσκόπηση  
Και ως οδηγοί δεν θα μπορούσαμε οι Έλληνες να μην έχουμε τις πρωτιές μας. Αρνητικές δυστυχώς, μιας και στην κατηγορία της οδήγησης, έχουμε να επιδείξουμε πολλά από τα άσχημά μας.
Άσκοπα κορναρίσματα, βρισιές, φωνές, διαπληκτισμοί, χωρίς ζώνη ασφαλείας και άλλα πολλά έδειξε η έρευνα που δημοσιεύτηκε, στο πλαίσιο του 6ου ευρωπαϊκού βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση, που πραγματοποιήθηκε από το Ipsos και το ίδρυμα Vinci Autoroutes.
 
Από 11 χώρες
Οι οδηγοί 11 ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία, Πολωνία, Ολλανδία, Σλοβακία) απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την οδηγική τους συμπεριφορά.
Σύμφωνα με αυτή, έχουν αυξηθεί οι οδηγοί που βρίζουν τους άλλους οδηγούς. Το βραβείο παίρνουν οι Έλληνες με 71%, ακολουθούν οι Γάλλοι με 69%, ενώ οι Σουηδοί είναι οι πιο φλεγματικοί με 32%.
Το 92% των Σουηδών, που αγαπούν την ταχύτητα, παραδέχονται ότι υπερβαίνουν τα όρια, οι Γάλλοι είναι οι πρωταθλητές στην παράλειψη του φλας (61%) και ένας στους δύο Έλληνες (45%) δεν δένει τη ζώνη ασφαλείας.
 
Άσκοπα κορναρίσματα
Οπαδοί του Bluetooth, είναι οι Έλληνες και οι Ιταλοί (60%), αλλά και οι Πολωνοί, οι μισοί από τους οποίους είναι κολλημένοι στο GPS (57%). Είναι οι πιο απείθαρχοι, ενώ οι Βρετανοί και οι Ισπανοί είναι οι πιο συνετοί.
Το 97% συμφωνεί ότι είναι επικίνδυνο να γράφει κανείς SMS στο βολάν, αλλά ένας στους τέσσερις , το 24%, το κάνει.
Το 53% των Ευρωπαίων χρησιμοποιούν την κόρνα κατά των οδηγών που τους εκνευρίζουν, αύξηση κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017, μία συνήθεια δύο φορές περισσότερο προσφιλής στους Ισπανούς (66%) από ό,τι στους Γερμανούς (33%).
Ωστόσο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που παραδέχονται ότι είναι «στρεσαρισμένοι» (10%), «επιθετικοί» (3%), «ανεύθυνοι» (1%). Όμως είναι έτοιμοι να προσάψουν τις συμπεριφορές αυτές στους άλλους οδηγούς: το 46% των ερωτηθέντων απαντούν ότι οι άλλοι οδηγοί είναι «ανεύθυνοι», «στρεσαρισμένοι» (36%), «επιθετικοί» (30%) και «επικίνδυνοι» (28%).
Οι Ευρωπαίοι διστάζουν όλο και λιγότερο να κατεβούν από το αυτοκίνητό τους για να… εξηγηθούν με άλλους οδηγούς (19%, +4 μονάδες), μία στάση που υιοθετεί ένας στους τρεις Πολωνούς (36%), που είναι και οι πρωταθλητές στον τομέα.
Για πρώτη φορά, η απροσεξία στο βολάν αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους οδηγούς ως υπ’ αριθμόν 1 αιτία για τη θνησιμότητα στους δρόμους (54%), πριν από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και την ταχύτητα.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου 2019 μέσω του ίντερνετ, με δείγμα 12.418 ατόμων ηλικίας από 15 ετών και άνω.
Β.Β.