Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Μεγάλης Βρετανίας στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Μεγάλης Βρετανίας στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε και συναντήθηκε με το δήμαρχο χθες η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας Kate Smith, συνοδευόμενη από στελέχη του Προξενικού Τμήματος.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνομιλία, που κράτησε πάνω από 45 λεπτά, ο κ. Νίκας, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι η παρουσία της πρέσβειρας στην Καλαμάτα μάς τιμά.
Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκε πλήθος θεμάτων, προσθέτοντας: «Θέλω να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου στο βρετανικό λαό. Έχουμε συμπορευθεί μετά την απελευθέρωση (από τους Τούρκους) σε πάρα πολλά θέματα. Οι περισσότερες στιγμές μας ήταν καλές και οι λίγες κακές στιγμές δεν μπορούν να σβήσουν τη συνεργασία μας, που είχαμε σε πάρα πολλά επίπεδα.
Συζητήσαμε θέματα τα οποία έχουν σχέση με την Καλαμάτα, θέματα που έχουν σχέση με την περιοχή, θέματα που συνδέονται με τη σύσφιξη των σχέσεων. Ξέρετε, παραδοσιακά, η Καλαμάτα είχε με τη Μεγάλη Βρετανία σημαντικές σχέσεις και έχει σημαντικές σχέσεις, και σε πνευματικό και σε οικονομικό επίπεδο.
Έχουμε χιλιάδες τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία, την ευρύτερη περιοχή και αυτό θέλουμε να ενδυναμωθεί. Θέλουμε να ενδυναμωθεί και το θέμα το σχετικό με τα προϊόντα και με τις εξαγωγές.
Εν όψει του Brexit, το οποίο εγώ δεν εύχομαι, θα αλλάξουν κάποια πράγματα. Συζητήσαμε και γι’ αυτό και με διαβεβαίωσε η κυρία πρέσβειρα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι δραματικά σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία, γι’ αυτά τα οποία ξέραμε μέχρι τώρα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία της, την ευχαριστώ πάρα πολύ για τη γνώση που έχει για τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα, την αγάπη που έχει για την πατρίδα και για τον τόπο μας».
Ο Π. Νίκας προσέφερε στην πρέσβειρα καλλιτεχνικό έργο, που απεικονίζει λεπτομέρεια της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας, η οποία τέθηκε στις 23 Μαρτίου 1821 στην Προειδοποίησιν της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, καθώς κι ένα βιβλίο των Γενικών Αρχείων του Κράτους/Αρχείων Νομού Μεσσηνίας για την Καλαμάτα από τα μέσα του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, μαζί με τον τουριστικό οδηγό του Δήμου και τοπικά προϊόντα.
Η κα Smith, που επίσης προσέφερε στο δήμαρχο αναμνηστικό δώρο, είπε τα εξής: «Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για το χρόνο σας και για την ενημέρωση που μου δώσατε σήμερα. Κάθε ταξίδι που κάνω στην Ελλάδα εμπλουτίζει την εμπειρία της χώρας και τις γνώσεις μου της χώρας και αυτό έχει γίνει, επίσης, εδώ στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, έχουμε η Βρετανία με την περιοχή μία ιστορική και σύγχρονη σχέση. Υπάρχει μία κοινότητα Βρετανών εδώ στην περιοχή. Θα κάνουμε εκδήλωση μαζί τους το απόγευμα, να εξηγήσουμε την κατάσταση, τις εξελίξεις του Brexit. Μιλήσαμε και για αυτό με το δήμαρχο.
Όπως είπε ο ίδιος, δεν προβλέπω εγώ έναν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας με την περιοχή, ούτε στον τουρισμό, ούτε στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ούτε για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Βρετανία για πολλούς Έλληνες από την περιοχή, για σπουδές και δουλειές».
Η κυρία Smith τόνισε πως «έχουμε μία πρόκληση να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και τις κοινές δραστηριότητες» και διαβεβαίωσε πως θα κάνει για το σκοπό αυτό όσο μπορεί περισσότερα.