Οι βελτιώσεις που χρειάζεται ο νομός σύμφωνα με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Οι βελτιώσεις που χρειάζεται ο νομός σύμφωνα με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας έχουν περάσει από το γραφείο του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλη Ξυγκώρου.
Σε όλους, δε, δίνεται ένα υπόμνημα με τα προβλήματα που κατά το Επιμελητήριο υπάρχουν και το τι χρειάζεται η πόλη, αλλά και ο νομός γενικότερα, για να γυρίσουν σελίδα.
Το «Θάρρος» σας παρουσιάζει το υπόμνημα, μιας και είναι κάτι που αφορά, πέραν των υποψηφίων, και άλλους φορείς:
 
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας, που συνιστούν ταυτόχρονα και τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της, είναι:
-Το ιδιαίτερα πλούσιο και ποικίλο φυσικό της περιβάλλον και η μοναδική και πολυπληθής ιστορική – πολιτισμική της κληρονομιά, με ιστορικούς πόλους διεθνούς εμβέλειας
-Η γεωγραφική θέση της Μεσσηνίας τής δίνει τις δυνατότητες και την προοπτική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να διαδραματίσει ένα δυναμικότερο ρόλο στο χώρο της νοτιο–ανατολικής Μεσογείου και τις θαλάσσιες μεταφορές
-Η ύπαρξη του λιμένα της Καλαμάτας, ο οποίος, με την περιφερειακή πολιτική της Ε.Ε. για τις μεταφορές με την κατασκευή των διευρωπαϊκών δικτύων (Ιόνιου οδικού και σιδηροδρομικού άξονα από Κακαβιά μέχρι Καλαμάτα, Εγνατία οδός, ΠΑΘΕ, λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Καλαμάτας), μπορεί να μετατραπεί σε νοτιότερη πύλη εισόδου – εξόδου της χώρας και να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο
-Οι συνδυασμένες μεταφορές που έχει πρόσβαση (αεροδρόμιο, σιδηρόδρομο, οδικό δίκτυο και λιμάνι) και η ικανοποιητική πληθυσμιακή πυκνότητα της Μεσσηνίας (δεύτερη μετά την Πάτρα), η οποία μπορεί να ενισχυθεί, ώστε να παίξει η περιοχή το ρόλο του περιφερειακού αστικού πόλου ανάπτυξης ολόκληρης της νότιας Πελοποννήσου.
 
ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και ένα τοπικό Χωρικό Σχέδιο. Χωρίς αυτό δε νοείται βιώσιμη ανάπτυξη και είναι λυπηρό το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς χρήσεις γης, κάτι που έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για νέες επενδύσεις.
Πρέπει να προωθηθεί άμεσα:
-ο καθορισμός των χρήσεων γης εντός πόλεων και οικισμών
-η χωροθέτηση επιχειρηματικών πάρκων στις παρυφές των πόλεων
 
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
-Η ολοκλήρωση του δυτικού οδικού άξονα της χώρας αποτελεί πάγιο αίτημα και επιδίωξή μας στο πλαίσιο της διεύρυνσης της προσβασιμότητας και βελτίωσης της συνδεσιμότητας της περιοχής. Ο «Δυτικός Άξονας» νοείται ως πύλη της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κεντρική Μεσόγειο, συνδετικός κρίκος ανάπτυξης υποδομών «συνδυασμένων μεταφορών» των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών (Καλαμάτα, Κατάκολο, Πάτρα κ.λπ.). Αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της υφιστάμενης επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων
-Ολοκλήρωση του περιφερειακού και επαρχιακού δικτύου, το οποίο παραμένει σε άσχημη κατάσταση, δημιουργία περιφερειακού δακτυλίου Μεσσηνίας.
-Δημιουργία Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα, με την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα και ανάδειξη Σιδηροδρομικού άξονα με το Λιμάνι της Καλαμάτας «πύλη εισόδου και εξόδου της Ελλάδος προς την Μεσόγειο»
-Βελτίωση των λιμενικών υποδομών του εθνικής σημασίας λιμανιού της Καλαμάτας
-Διευθέτηση δυσκολιών στην εγκατάσταση Υδατοδρομίου – υδροπλάνων στο λιμάνια της Μεσσηνίας
-Δημιουργία στην Καλαμάτα – Μεσσηνία Ευρωμεσογειακής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου
-Βελτίωση των υποδομών του διεθνούς αεροδρόμιου (επέκταση εγκαταστάσεων) και σύνδεσή του με το αστικό κέντρο της Καλαμάτας και της Μεσσήνης
-Συμπλήρωση των υποδομών του αεροδρομίου της Καλαμάτας για να λειτουργήσει και ως Σταθμός Εναέριων Εμπορευματικών Μεταφορών
-Βελτίωση υποδομών της ευρύτερης περιοχής της ΒΙΠΕ Καλαμάτας
-Επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου στις Βιομηχανικές Περιοχές, και με πιθανή αξιοποίησή του για την τροφοδότηση της Καλαμάτας και της Μεσσήνης
-Η εύρεση βιώσιμων και οριστικών λύσεων διαχείρισης των απορριμμάτων
-Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους Δήμους, ιδιαίτερα τους παραλιακούς
-Χωροταξικός σχεδιασμός ανάπτυξης τουριστικών επενδύσεων, με σεβασμό στις ανάγκες της κοινωνίας και το περιβαλλοντικό απόθεμα του νομού, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό προϊόν.
Δίχως τις υποδομές που προαναφέρθηκαν η περιοχή μας θα συνεχίσει να είναι απομονωμένη και οι όποιες προοπτικές στον τουρισμό, τη μεταποίηση, αλλά και τη γεωργία θα είναι περιορισμένες.
Η μη διάθεση ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΠΟΡΩΝ για τις βασικές υποδομές ακυρώνει συνολικά όποιες άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται. Γιατί οι υποδομές αυτές είναι η βασική προϋπόθεση για να βγουν από την απομόνωση οι πόλεις και τα χωριά, αλλά και ολόκληρος ο νομός, και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιτυχίας κάθε δημόσιας ή ιδιωτικής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας. Είναι, επίσης, μονόδρομος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μεσσηνιακών επιχειρήσεων (μόνο έτσι θα εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και χαμηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς), αλλά και για την ενίσχυση του τουρισμού.
Χρειάζεται:
-Άμεσος προγραμματισμός και υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών
-Αλλαγή πλεύσης των κέντρων αποφάσεων και στροφή του αθηνοκεντρικού κράτους προς κάθε γωνιά της ελληνικής περιφέρειας
 
ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
-Στρατηγικό πλάνο για τη δημιουργία βιώσιμης γεωργικής ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στα ποιοτικά, ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά των αγροτικών μας προϊόντων και στις νέες καινοτόμες καλλιέργειες (π.χ. φαρμακευτική κάνναβη)
-Διεύρυνση της οριοθετημένης ιστορικής περιοχής προέλευσης του «Π.Ο.Π. Ελιές Καλαμάτας» σε επίπεδο όμορων νόμων (Αρκαδία, Λακωνίας, Ηλεία), λόγω ικανοποιητικών επίπεδων παραγωγής και του σχετικού ιστορικού δεσμού των νέων περιοχών, με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
ΟΧΙ στην ελεύθερη χρήση του όρου «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» για όλη την επικράτεια
-Η καινοτομία στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών, αναπτυξιακών εργαλείων και παραγωγικών διαδικασιών με οικονομική αξία, καθιστούν τις επιχειρήσεις σε πλεονεκτική θέση απέναντι στον ανταγωνισμό, αποκτώντας το διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Χρειάζεται η χάραξη ενός Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για την τουριστική ανάπτυξη, ώστε να είναι δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων. Είναι γνωστό ότι στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων και τη χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων.
Ειδικότερα προτείνεται:
-Ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, βασισμένο στην ποιότητα
-Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, με τη δημιουργία σχολών
-Αξιοποίηση και βελτίωση της λειτουργικότητας των τουριστικών υποδομών που υπάρχουν και σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης
-Προστασία και ανάδειξη του φυσικού κάλλους, ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας, μέσα από ένα στρατηγικό πλάνο
-Δημιουργία ποιοτικών καταλυμάτων, ξενοδοχείων πολυτελείας και ποιοτικών συγκροτημάτων τουριστικής κατοικίας
-Λειτουργική αναβάθμιση αεροδρομίου Καλαμάτας και των λιμένων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με ελκυστική τιμολογιακή πολιτική
-Ολοκληρωμένο χωροταξικό για τον τουρισμό, σε επίπεδο Περιφέρειας και νομού
-Αξιοποίηση του λιμανιού της Καλαμάτας, έχει το πλεονέκτημα να απέχει μόλις 15 λεπτά από το αεροδρόμιο, που είναι σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του ως λιμάνι HOMEPORTING
-Ανάπτυξη μαρίνων για την ενίσχυση του τουρισμού με σκάφη αναψυχής, μόνιμο ελλιμενισμό και υποδομές επισκευαστικές.
Οι στρατηγικοί μας στόχοι πρέπει να είναι:
-Η αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής, με παράλληλη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, ανά επισκέπτη για την περίοδο της διαμονής του.
-Μέτρα τόνωσης της κίνησης για το διάστημα Νοέμβριος-Απρίλιος, με προβολή των OFF SEASON διακοπών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προβάλλοντας το ήπιο κλίμα και με προωθητικές ενέργειες, όπως συνεργασία με TOUR OPERATORS, ξενοδοχεία, επαγγελματίες και ΟΤΑ.
Το σημαντικό αυτό εγχείρημα θα συνδυάζει τα ψώνια με τις διακοπές, για να βάλουμε στο χάρτη των χειμερινών ταξιδιωτικών προορισμών την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενισχύοντας την τοπική οικονομία.
Κατάρτιση δεκαετούς στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως:
-Στο συνεδριακό τουρισμό
-Δημιουργία αθλητικών προπονητικών κέντρων
-Τουριστική εκπαίδευση
-Ανάπτυξη γηπέδων GOLF
-Αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου πλούτου των ιαματικών πηγών
-και άλλων δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού
Συμπερασματικά, τα έργα και οι δράσεις πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, διότι δεν υπάρχουν περιθώρια «ο ελληνικός τουρισμός να κινείται με αυτόματο πιλότο, εκμεταλλευόμενος μόνο τις δυσμενείς συγκυρίες των ανταγωνιστών».
Χρειάζεται οργάνωση και δράση με σχέδιο, άμεσα – μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
 
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου και να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά, απαιτείται αντιμετώπιση με ολοκληρωμένη στρατηγική, με συντονισμένες δράσεις και με συνένωση δυνάμεων μεταξύ Δήμου, επιχειρηματικών φορέων και Πολιτείας.
-Καταπολέμηση του παραεμπορίου (εντατικοποίηση αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα)
-Αποτελεσματικότερη διασφάλιση της νομιμότητας και της τάξης (περιστατικά διαρρήξεων, καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας)
-Εμπορικά Κέντρα και προτάσεις αναβάθμισης, ανάδειξης και δημιουργίας νέων ευκαιριών ανάπτυξης.
-Δημοτικά τέλη και βαθμός ανταποδοτικότητας στον εμπορικό κόσμο. Το ύψος των δημοτικών τελών θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και να λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά
-Πρωτοβουλίες τόνωσης της εμπορικής κίνησης με συνεργασία αυτοδιοίκησης, εμπορικών συλλόγων και φορέων
-Κοινωνική εταιρική ευθύνη σε εθελοντικές δράσεις/πολιτιστικά δρώμενα με την από κοινού συμμετοχή επιχειρήσεων-συλλόγων-φορέων
-Δράσεις τόνωσης της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της νεοφυούς και καινοτόμου (στήριξη ανάπτυξης και απασχόλησης).

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
-Αντιμετώπιση της ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ «ΑΤΑΞΙΑΣ» που επικρατεί, ιδιαίτερα λόγω κρίσης, σημαντικού ανασταλτικού παράγοντα ανάπτυξης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Νέοι επιχειρηματίες εστιάζουν σε κλάδους ή και περιοχές στις οποίες έχει επέλθει επιχειρηματικός κορεσμός, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην είναι βιώσιμες και να επιβαρύνουν την τοπική οικονομία άμεσα και έμμεσα.
 
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την εφαρμογή της «επιχειρηματικής χωροταξίας» σαν δείκτη δημιουργίας και χρηματοδότησης επιχειρήσεων.
Την εξέλιξη ενός καινοτόμου επιχειρηματικού εργαλείου, ενός δυναμικού επιχειρηματικού μητρώου, με σκοπό τη δημιουργία επιχειρηματικών δεικτών σε συνάρτηση με τα επιχειρηματικά περιθώρια και ανάγκες γενικά και ειδικά ανά κλάδο και περιοχή.
Εργαλείο απαραίτητο για: δυνητικούς επιχειρηματίες, υφιστάμενους επιχειρηματίες, φορείς χρηματοδότησης, αδειοδοτούσες αρχές και προς τρίτους: όπως επιχειρηματικούς συνεργάτες, τράπεζες κ.λπ.
 
Τέλος, να σημειωθούν δομές συνύπαρξης ΟΤΑ και Επιμελητηρίου για μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για προσέλκυση επενδύσεων και τουριστική προβολή για όλο το νομό συντεταγμένη, ενώ ακόμα ένα αγκάθι Επιμελητηρίου με το Δήμο Καλαμάτας είναι με τις Σχολές Παπαφλέσσα, που αν και δεν αναφέρονται στο υπόμνημα, υπάρχει δέσμευση από τους υποψηφίους που πέρασαν από το γραφείο του πρόεδρου να λήξει.
Τα παραπάνω αποτελούν πάγια αιτήματα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και ευημερία παρά μόνο θεωρητικά.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση