Βασίλης Κοσμόπουλος: «Να κάνουμε πράξη την Καλαμάτα των ονείρων μας»

Βασίλης Κοσμόπουλος: «Να κάνουμε πράξη την Καλαμάτα των ονείρων μας»

Ο πρώτος σταθμός της προεκλογικής περιόδου για το συνδυασμό «Καλαμάτα μπροστά», με επικεφαλής τον Βασίλη Κοσμόπουλο, φαίνεται να στέλνει ευοίωνα μηνύματα για τον ίδιο και τους υποψήφιους δημοτικούς του συμβούλους.

Μιλώντας, χθες από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας επιβεβαίωσε την αίσθηση των ημερών, ότι θα είναι ένας από τους δύο υποψηφίους που θα διεκδικήσουν το Δήμο Καλαμάτας για την επόμενη 4ετία.


Αυτό φάνηκε τόσο από το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να ακούσει την ομιλία του όσο και από τον ίδιο, του οποίου ο λόγος ενέπνεε σιγουριά και αποφασιστικότητα.


Βέβαια, ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης υποστήριζε ότι «η κάλπη είναι γκαστρωμένη» και, ως εκ τούτου, κρύβει εκπλήξεις, αλλά το… υπερηχογράφημα της χθεσινής συγκέντρωσης έδωσε σαφή στοιχεία.


Το είπε και ο Βασίλης Κοσμόπουλος στην αρχή της ομιλίας του, υποστηρίζοντας ότι “η μεγάλη αυτή συγκέντρωση με γεμίζει δύναμη και είναι ο προάγγελος της μεγάλης νίκης του συνδυασμού μας και του Καλαματιανού λαού μεθαύριο (σ.σ. αύριο)».


Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα υποστήριξε: “Η προσπάθειά μας αυτή ευτύχησε να έχει μεγάλη αποδοχή από τους συνδημότες μας και τη στήριξη όλων σας. Έχουμε γίνει το πλειοψηφικό ρεύμα που μπορεί να ανατρέψει το δημοτικό κατεστημένο των τελευταίων χρόνων. Κύριο χαρακτηριστικό της προεκλογικής μας εκστρατείας είναι ο πολιτικός πολιτισμός. Γιατί όταν ζητάς από τους συνδημότες σου τον καλύτερο εαυτό τους, οφείλεις πρώτα να τον δώσεις εσύ ο ίδιος. Σας καλώ όλους σε μια μεγάλη φυγή προς τα εμπρός γιατί: Δεν πρέπει το παρελθόν να διαιωνίζει τη λογική του. Δεν πρέπει η παρελθοντολογία που οδηγεί σε αδιέξοδα και διχασμούς, να μας ορίζει. Δεν πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο σε καταλογισμούς ευθυνών αντί να αναζητήσουμε εκείνα που θεραπεύουν. Εκείνα που ενώνουν. Εκείνα που είναι όλων μας. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε από ευθύνες, να δειλιάζουμε και να φοβόμαστε. Πρέπει να βγούμε μπροστά με γενναιότητα, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Πρέπει να φύγουμε μπροστά και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που βρίσκονται παντού σε αυτή την πόλη. Με όραμα και λογισμό να φτιάξουμε μαζί μια πόλη ελεύθερων ανθρώπων που θα ενώνονται με δυνατούς δεσμούς και οδηγό την αγάπη τους για την Καλαμάτα».
Στην αναφορά του για τους υπόλοιπους συνδυασμούς τόνισε ότι «η αναγέννηση του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής παραμένει το κεντρικό ζητούμενο για μας. Την αναγέννηση αυτή δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν οι επίγονοι, είτε σε πολιτικό είτε σε υπηρεσιακό επίπεδο, της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.
Διαθέτουμε τη θέληση, τη γνώση, το πρόγραμμα και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να αλλάξουμε σελίδα, αρχίζοντας από μια νέα δυναμική και αξιόπιστη Δημοτική Αρχή».


Σε μια σύντομη αναφορά του στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Καλαμάτα μπροστά» υποστήριξε: «Πρώτοι μιλήσαμε για την ανάγκη εξωστρέφειας της Καλαμάτας με την ένταξή της στα δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων (σε δίκτυα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ενεργειακά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ρομποτικές εφαρμογές) που θα τονίσει την ποιοτική αναβάθμισή της και θα αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, θα ιδρύσουμε Γραφείο Ευρωπαϊκών Σχέσεων.


Εμείς θέλουμε μια πόλη ανοιχτή, εξωστρεφή, χωρίς αποκλεισμούς που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις και θα προσφέρει στους πολίτες της.
Οι Βασικοί Άξονες του προγράμματός μας, όχι μόνο είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί, αλλά αποτελούν τα κεντρικά σημεία αναφοράς, συζητήσεων και διαλόγου μεταξύ όλων των συνδυασμών.


Το πρόγραμμά μας για το Δήμο είναι: Ανθρωποκεντρικό, με όραμα και προοπτική, δυναμικό και σύγχρονο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό».
Περιγράφοντας τη φιλοσοφία δράσης του συνδυασμού του τόνισε: «Δε θα πλειοδοτήσουμε σε παροχές της τελευταίας στιγμής που δείχνουν πανικό. Ότι είχαμε να πούμε το αναφέρουμε στο πρόγραμμά μας.
Η ύπαρξη, όμως, των προγραμμάτων δεν εγγυάται αυτόματα και την πραγματοποίησή τους. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν την ικανότητα να βρουν τις Πηγές Χρηματοδότησης, να διεκδικήσουν με πειστικό τρόπο τη χρηματοδότηση και, τελικά, να την εξασφαλίσουν. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα κινητοποιήσουν το μηχανισμό του Δήμου και θα μεταλαμπαδεύσουν στους υπαλλήλους με την παρουσία και το παράδειγμα το όραμά τους. Χρειάζονται, δηλαδή, άνθρωποι συναινετικοί με ικανότητα, με πειθώ και εμπειρία για να υλοποιήσουν το κάθε πρόγραμμα».
Θέλοντας να περιγράψει τι αξίες και τον τρόπο που βλέπει το Δήμο Καλαμάτας, επισήμανε: «Εμείς δεν ισχυριζόμαστε πως κρατάμε “μαγικό ραβδί” και θα μεταμορφώσουμε σε μια νύχτα την πόλη και το Δήμο. Ούτε παριστάνουμε τους παντογνώστες. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών αλλά και τη θέληση να γυρίσουμε σελίδα στα δημοτικά πράγματα. Εμείς δεν περιμέναμε τον “Κλεισθένη” και την απλή αναλογική για να ανακαλύψουμε όψιμα την αξία της συνεννόησης και της συναίνεσης. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα πως ξέρουμε να συνεργαζόμαστε.
Εμείς όχι μόνο δε μηδενίζουμε, αλλά τιμούμε ό,τι θετικό έχει γίνει σε αυτή την πόλη από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Ούτε προφανώς αμφισβητούμε την καλή τους πρόθεση.
Όμως, πεποίθησή μας είναι “πως οι προηγούμενες δημοτικές εξουσίες ό,τι είχαν να προσφέρουν το προσέφεραν. Έκλεισαν πλέον τον κύκλο τους”. Το τέλος της προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί και το τέλος του σημερινού τρόπου διοίκησης του Δήμου».
Κλείνοντας την ομιλία του σχολίασε: «Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε την αναγέννηση του Δήμου Καλαμάτας μας. Μαζί με τους συνδημότες μας, βιώνοντας το παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον, διεκδικώντας στόχους και διοικώντας με σύγχρονες αντιλήψεις, θέλουμε και μπορούμε να πάμε την Καλαμάτα Μπροστά. Ζητάμε στην αναμέτρηση της Κυριακής την ψήφο όλων των συνδημοτών μας, ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας, που πιστεύουν σε μας και ενστερνίζονται το όραμά μας για μια καλύτερη πόλη, ώστε να μπορέσουμε υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη