Ιατροδικαστικό «μπλοκ» στη Μεσσηνία, ενώ υπάρχει ιατροδικαστής

Ιατροδικαστικό «μπλοκ» στη Μεσσηνία, ενώ υπάρχει ιατροδικαστής

Ταλαιπωρούνται οικογένειες, όταν μόνο κατ’ εξαίρεση πρέπει να γίνονται εκτός νομού
 
 
Για άλλη μια φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο και αυτή, αναδείχθηκε τις προηγούμενες ημέρες το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τις ιατροδικαστικές πράξεις στη Μεσσηνία. Δυστυχώς, παρά τη νέα διετή σύμβαση που έχει υπογραφεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με νέο ιατροδικαστή και παρά τα όσα προβλέπονται στο ΦΕΚ, Τεύχος Α΄, 32 (26.02.2019), οικογένειες ταλαιπωρούνται με το χειρότερο τρόπο, περιμένοντας επί ημέρες τη νεκροψία του ανθρώπου τους ώστε να προχωρήσουν στην ταφή του.
Το ίδιο συνέβη αυτή την εβδομάδα με τον άδικο χαμό, την Κυριακή του Πάσχα στο σαϊτοπόλεμο, του Κώστα Θεοδωρακάκη, όπου η νεκροψία που διατάχθηκε, δεν διενεργήθηκε ούτε στην Καλαμάτα που υπηρετεί πλέον ιατροδικαστής, ούτε στην Κόρινθο ή στην Πάτρα που υπάρχουν ιατροδικαστές, αλλά στην Αθήνα, με αποτέλεσμα η κηδεία του άτυχου 54χρονου να γίνει τελικά την Τετάρτη!
Και δεν αποτελούν μόνο οι θάνατοι ιατροδικαστικές πράξεις, αλλά και οι βιασμοί και οι κακοποιήσεις, με τα θύματα να υποβάλλονται σε νέα ψυχική κακοποίηση με τη μετακίνησή τους δεξιά και αριστερά ώστε να εξετασθούν από ιατροδικαστή.
 
Μόνο κατ’ εξαίρεση
Κατά καιρούς έχουν δοθεί σκληρές «μάχες» για να υπάρχει ιατροδικαστής στη Μεσσηνία και είναι αδιανόητο όταν υπάρχει, οι πράξεις αυτές να γίνονται εκτός νομού.
Από τον προηγούμενο Νοέμβριο υπογράφηκε νέα διετής σύμβαση με επικουρικό ιατροδικαστή στη Μεσσηνία και ενώ υπάρχει ένα πλήρες εξοπλισμένο νεκροτομείο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, εξακολουθούν ιατροδικαστικές πράξεις να στέλνονται εκτός νομού.
Κι όλα αυτά όταν η Καλαμάτα αποτελεί χρόνια τώρα έδρα Εφετείου. Το νέο ΦΕΚ του Φεβρουαρίου του 2019 με αριθμό 32 (Τεύχος Α), ξεκάθαρα επισημαίνει ότι:
«Η κατά τόπον αρμοδιότητα των ιατροδικαστικών υπηρεσιών συμπίπτει προς εκείνη του ομώνυμου ή των ομώνυμων προς αυτές Εφετείων», διευκρινίζοντας ότι «οι ιατροδικαστικές πράξεις δύνανται να διενεργούνται από τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή και ειδικότητες».
Σημειωτέον, ότι με το ΦΕΚ αυτό διευκρινίζεται ότι «οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες διενεργούν ιατροδικαστικές πράξεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες».
Και φυσικά προβλέπει ότι «κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται, εφόσον κρίνεται αναγκαίο ή συντρέχει αδυναμία των κατά τόπο φορέων, να δοθεί εντολή για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων σε άλλη ιατροδικαστική υπηρεσία από εκείνη που υπάρχει στην έδρα του Εφετείου».
 
Απαράδεκτο
Πολλές φορές έχει επισημανθεί ότι επιβάλλεται να υπάρξει πλέον μόνιμη θέση ιατροδικαστή στη Μεσσηνία και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία και ψυχική επιβάρυνση συγγενών θανόντων, αλλά και θυμάτων ξυλοκοπήματος ή βιασμού, με τη μεταφορά τους σε άλλους νομούς και κατά κύριο λόγο στην Κόρινθο.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων,  μιλώντας στο «Θ» είχε επισημάνει ότι η Μεσσηνία πρέπει να αποκτήσει μόνιμη θέση ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, το οποίο έχει χαρακτηρίσει άρτια εξοπλισμένο, ενώ αυτό επιβάλλεται και από τη λειτουργία στη Μεσσηνία της έδρας του Εφετείου.
«Η Καλαμάτα είναι μια μεγάλη πόλη και είναι σημαντική και δικαστικά. Ο νομός έχει σημαντικό όγκο υποθέσεων. Είναι απαράδεκτο για μια περιοχή όπως η Μεσσηνία, που έχει Εφετείο, να μην έχει ιατροδικαστή. Θα πρέπει άμεσα να δοθεί μια μόνιμη λύση και να δημιουργηθεί μια μόνιμη θέση με πλήρες τμήμα. Οι υποδομές υπάρχουν. Το Νοσοκομείο της Καλαμάτας είναι υπερσύγχρονο και έχει όλα τα μέσα για να υποστηρίξει ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατόν, ένας καλαματιανός να μεταφέρεται στην Κόρινθο επειδή είναι θύμα ξυλοδαρμού, ή ολόκληρες οικογένειες να ταλαιπωρούνται επειδή πρέπει να υποβάλλονται σε έξοδα, να καθυστερεί η κηδεία του συγγενή που έχασαν για να γίνει ιατροδικαστική εξέταση σε άλλο νομό», είχε υπογραμμίσει ο κ. Λέων.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη