Τόνια Κουζή: «Οι νέοι θα πάρουν στα χέρια τους αυτό τον τόπο και θα τον απογειώσουν»

ΚΟΥΖΗ

Στο Πάρκο Σιδηροδρόμων πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική εκδήλωση από το συνδυασμο «Καλαμάτα Τόπο Ζωής» 
Την κεντρική προεκλογική εκδήλωση πραγματοποίησε χθες βράδυ η «Καλαμάτα Τόπος Ζωής». Ο νεοσύστατος αυτοδιοικητικός συνδυασμός, που μας συστήθηκε με φρέσκιες ιδέες αλλά και πρόσωπα, μόλις λίγους μήνες πριν, επέλεξε «συμβολικά» το Πάρκο Σιδηροδρόμων της πόλης για να κλείσει αυτή την «παρθενική» προεκλογική διαδρομή, συνοψίζοντας παράλληλα την πρότασή τους για την επόμενη μέρα στο Δήμο Καλαμάτας, όπως αυτή διατυπώθηκε μέσα από αρκετές ξεχωριστές θεματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα.


Η εκδήλωση ξεκίνησε μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο που προβλήθηκε και στο οποίο οι ισότιμοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Καλαμάτας Τόπος Ζωής» κάλεσαν όλους τους δημότες να προσέλθουν στις κάλπες της Κυριακής, αποφασίζοντας οι ίδιοι για το μέλλον του τόπου.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η επικεφαλής του συνδυασμού, Τόνια Κουζή. Η κα Κουζή τόνισε ότι 150 μέρες μετά την πρώτη παρουσίασή τους, στην «Καλαμάτα Τόπος Ζωής» είναι βέβαιοι πως οι δημότες της Καλαμάτας έχουν βρει ο καθένας από ένα λόγο για να είναι παρόντες και ενεργοί την 26η Μαΐου για τον Τόπο μας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τις προηγούμενες 150 ημέρες κατάφεραν να δώσουν στους δημότες έναν τουλάχιστον λόγο για να είναι η δική τους επιλογή.
Πρόσθεσε ότι όλο αυτόν τον καιρό προσπάθησαν να ανατρέψουν το δημαρχοκεντρικό μοντέλο και το “one man show” που είχε επικρατήσει στο Δήμο Καλαμάτας. Σημείωσε ότι ως ομάδα αρθρογράφησαν, παρουσίασαν ποιοτικό λόγο, έκαναν «διαφορετικές» πράξεις και, κυρίως, επέλεξαν προσεκτικά κάθε μέλος της ομάδας, ώστε να αποτελεί τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.
Υπογράμμισε, δε, ότι ως απλοί πολίτες ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια, απλοί πολίτες είναι σήμερα, και θα είναι και αύριο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν τάξαμε τίποτα, δεν υποσχεθήκαμε τίποτα, μιλήσαμε για την ουσία, είπαμε, λέμε και θα λέμε την αλήθεια». 
Η επικεφαλής του συνδυασμού ανέφερε ότι οι χώροι που επέλεξαν είναι συμβολικοί. Όχι γιατί επιθυμούν να είναι διαφορετικοί, αλλά γιατί έτσι εκφράζουν την ανάγκη τους  να είναι ο εαυτός τους… Πρωτότυποι, εφευρετικοί, ουσιαστικοί! «Αυτή την Κυριακή θέλουμε να σας φέρουμε ένα ΝΕΟ, μία είδηση, ότι όλοι εμείς θα είμαστε παρόντες, θα είμαστε αυτοί που θα δημιουργούν το μέλλον του τόπου μας» ανέφερε με νόημα. 
Το μέλλον για την «Καλαμάτα Τόπο Ζωής» ξεκινά από έναν ακόμα συμβολικό χώρο, το πάρκο της πόλης. Το πάρκο που, όπως είπε η Τόνια Κουζή, πρέπει να λειτουργήσει έχοντας ως σκοπό να είναι κόμβος πράσινων διαδρομών, να γίνει χώρος αλληλεπίδρασης και ψυχαγωγίας, να μεταμορφωθεί σε έξυπνο τουριστικό προϊόν. 
Στόχος τους είναι μια νέα διάσταση για τον Τόπο μας. «Μία νέα αρχή! Σε αυτή τη ΝΕΑ αρχή, τα παιδιά όλων μας θα έχουν την ευκαιρία ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. Θέλουμε τους νέους στο κέντρο των αποφάσεων, τους θέλουμε ουσιαστικά παρόντες στον Τόπο. Φέρνουμε μία ΝΕΑ αντιμετώπιση απέναντι στους πολίτες των απομακρυσμένων χωριών που γνώρισαν στην πράξη την ιδέα του ΚΙΝΗΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Έχουμε μία νέα οπτική για τον αθλητισμό του Τόπου. Ξέρουμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε τις υποδομές που διαθέτουμε στο 100%, θεωρούμε χρέος μας να εξασφαλίσουμε την απόλυτη αποδοτικότητά τους και στη συνέχεια να εκτιμήσουμε την αναγκαιότητα νέων».
Τόνισε πως έχουν τον τρόπο να μην κάνουν μόνο χαμηλές πτήσεις, αλλά να πετούν  ψηλά. Πετώ ψηλά, εξήγησε, σημαίνει βλέπω συνολικά την ανάγκη, καταλαβαίνω το χάρτη, διαβάζω όσα χαμηλά δε φαίνονται με έναν ουσιαστικό, φρέσκο και νέο τρόπο. Με αυτή την οπτική μίλησαν για το φυσικό τόπο, για το παράκτιο μέτωπο, για τις πράσινες γειτονιές.
Και πρόσθεσε: «Φέρνουμε μία νέα αντιμετώπιση της πραγματικότητας που κάποιος μπορεί να  θεωρεί ότι ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΜΕ, αλλά θα τον διορθώσω λέγοντας ότι απλά ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΜΕ με την εποχή μας. Αξιοποιούμε όλο το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα που έχει ο Τόπος μας. Συνδέουμε όλες τις δομές του Πολιτισμού και τις διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι βιώσιμες και προσβάσιμες σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες του Δήμου. Κάνουμε με αυτόν τον τρόπο τον Τόπο μας ακόμα πιο ελκυστικό για τους κατοίκους του, αλλά και για τους επισκέπτες που θα έρθουν. Η Καλαμάτα είναι προορισμός και αποκτά μια Νέα Τουριστική Ταυτότητα. Επενδύουμε στον Πολιτιστικό Τουρισμό με την υποστήριξη φορέα Διαχείρισης Προορισμού. Πιστεύουμε στη διαμόρφωση μια Νέας Κουλτούρας και ενός Πολιτισμού της καθημερινότητας.
Φέρνουμε νέα γνώση στον τόπο μας, γιατί ΑΝΑΖΗΤΑΜΕ και ΑΠΟΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ, από όπου και αν προέρχεται. Τις ιδέες μας χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια. Η εξωστρέφεια για μας αφορά πρωτίστως την τοπική παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. Με μότο μας το “Εξάγοντας στον Τόπο μου” θέλουμε ο κάθε επισκέπτης που θα έρχεται να μπορεί να βρίσκεται σε άμεση επαφή με την πλούσια τοπική παραγωγή μέσω της επιχειρηματικότητας».

Όλα τα παραπάνω που ανέφερε η κα Κουζή είναι όλα αυτά που έγιναν τις 150 ημέρες που πέρασαν, αλλά όπως είπε, υπάρχουν λόγοι για να τους ψηφίσει κάποιος την προσεχή Κυριακή.  Παρουσιάζοντας τους λόγους αυτούς, έκλεισε και τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση. Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε το νέο στην αυτοδιοίκηση, η ελπίδα αυτού του τόπου, το νέο που εσείς μοχθήσατε για να είμαστε εδώ σήμερα δυνατοί, το νέο στο πνεύμα, το νέο στις ιδέες, το νέο στα ιδανικά, το νέο στα όνειρα, στο ήθος, στην αξιοπρέπεια, στις ελπίδες. Τις δικές σας ελπίδες. Και σε αυτό το βαρύ φορτίο είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Είμαστε έτοιμοι να είμαστε οι νέοι που θα πάρουν στα χέρια τους αυτόν τον τόπο και θα δώσουν όλη την ψυχή τους για να τον απογειώσουν, να τον φτάσουν εκεί που του αξίζει».
 
Του Κώστα Γαζούλη 
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας & Κώστας Κορομηλάς