Διαγνωστικά κέντρα: Χάος από την απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν

Διαγνωστικά κέντρα: Χάος από την απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν

Μόνο στο Νοσοκομείο και στην ΤΟΜΥ μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς  
Κλειστά είναι από χθες τα διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας, ύστερα από απόφαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, τα μέλη του οποίου αποφάσισαν επ’ αόριστον κινητοποιήσεις. Αιτία είναι το rebate και το claw back που εδώ και 6 χρόνια τους επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ, με τους γιατρούς να δηλώνουν ότι όλο αυτό οδηγεί σε λουκέτο τις επιχειρήσεις τους.
Έτσι από χθες (και άγνωστο μέχρι πότε) όλα τα διαγνωστικά κέντρα-και-της Μεσσηνίας είναι κλειστά και οι ασθενείς μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στην ΤΟΜΥ, αλλά και όπου υπάρχει δημόσιο διαγνωστικό κέντρο.
Πλέον τα ιδιωτικά θα ανοίγουν τις απογευματινές ώρες (5.00 έως 8.00) κι αυτό αυστηρά για να δίδονται αποτελέσματα εξετάσεων σε ασθενείς που τις έχουν ήδη κάνει.

Χθες, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας δόθηκε συνέντευξη Τύπου, με τους μικροβιολόγους να δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους, καθώς διαφορετικά θα αναγκαστούν να κλείσουν τα διαγνωστικά τους κέντρα.
Αναγνωρίζουν, όπως είπαν, ότι πλέον η Βουλή είναι κλειστή και δύσκολα θα παρθεί απόφαση αυτές τις ημέρες, αλλά τουλάχιστον ζητούν να δοθεί μια υπόσχεση ότι τα πράγματα στον κλάδο θα αλλάξουν.
 
Δημήτρης Τζωρτζίνης
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Τζωρτζίνης, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα, που έχει να κάνει με τον ΕΟΠΥΥ, έχει και στο παρελθόν απασχολήσει τους συναδέλφους του. Ειδικότερα, όπως υποστήριξε, ο Οργανισμός έχει έναν κλειστό προϋπολογισμό, με τα χρήματα δηλαδή που διαθέτει ανά έτος για τις εργαστηριακές/παρακλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις να είναι δεδομένα. Ως εκ τούτου, όσες εξετάσεις και να συνταγογραφήσουν οι γιατροί και όσες και να εκτελέσουν οι εργαστηριακοί και παραεργαστηριακοί ιατροί, το ποσό που θα πάρουν οι δεύτεροι στο τέλος του χρόνου είναι δεδομένο, δίχως μάλιστα να γνωρίζουν το ύψος του, αλλά και την έκπτωση που θα αναγκαστούν να κάνουν (rebate και claw back).
Μάλιστα, ο κ. Τζωρτζίνης πρόσθεσε ότι τους τελευταίους δύο μήνες προέκυψε ένα ακόμα ζήτημα, καθώς η κυβέρνηση, χωρίς να αλλάξει τον προϋπολογισμό, άλλαξε το καθεστώς σχετικά με τις συμμετοχές ευπαθούς ομάδας ασθενών. Όπως σχολίασε, «καλά έκανε για τους ασθενείς, αλλά το έκανε με ξένες τσέπες και ειδικότερα αυτές των μικροβιολόγων και άλλων εργαστηριακών».
Αποτέλεσμα, δε, του πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής είναι μοιραία ο εξαναγκασμός των διαγνωστικών κέντρων σε λουκέτο, είτε επειδή δε θα έχουν εισόδημα είτε επειδή δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Το τελευταίο, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, δεν έχει αντίκτυπο μόνο στους γιατρούς, αλλά και στον κόσμο. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να υποστούν τις ουρές στα δημόσια νοσοκομεία, αναγκαστικά μέχρι σήμερα προσέρχονταν σε ιδιωτικά εργαστήρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οπότε, αν αυτά κλείσουν ή σταματήσουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς θα έχουν σοβαρό πρόβλημα.
Τέλος, δήλωσε ότι αυτή η απεργία είναι μονόδρομος για τους συγκεκριμένους ιατρούς, καθώς αν δεν κλείσουν αυτές τις ημέρες, θα κλείσουν για πάντα.
 
Δημήτρης Κόντος
Από την πλευρά του, ο μικροβιολόγος Δημήτρης Κόντος σχολίασε πως η Ιατρική και, κυρίως, όταν αφορά σε αναλώσιμα, απαιτεί κάποιο κόστος για να λειτουργήσει σωστά, κόστος που μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένοι ιατροί καλύπτουν από την τσέπη τους.
Όπως, όμως, πάνε τα πράγματα, σύμφωνα με τον κ. Κόντο, αυτός και οι συνάδελφοί του θα βρεθούν στο δίλημμα αν θα κάνουν τη δουλειά τους σωστά ή αν θα την κάνουν φθηνά. Με το δεύτερο να είναι το σοβαρότερο για τον ίδιο, διότι θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνία.
Η άλλη λύση για τους ασθενείς, πρόσθεσε στη συνέχεια, είναι τα δημόσια νοσοκομεία, που όμως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο μεγάλο όγκο ασθενών, αλλά και στο κόστος. Αυτή τη στιγμή, δε, το 90% των εξετάσεων γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Σύμφωνα με τον κ. Κόντο, η χρηματοδότηση τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ όλο και μειώνεται, ενώ οι εξετάσεις που καλούνται να εκτελέσουν στα εργαστήριά τους είναι περισσότερες και κάποιες ακριβότερες. Έτσι προέβλεψε ότι στο μέλλον ευσυνείδητοι συνάδελφοί του θα αναγκαστούν να κλείσουν τα ιατρεία τους ή θα υπάρξουν άλλοι που θα συνεχίσουν αλλά θα βγάζουν αποτελέσματα μέτριας αλήθειας.
 
Ένα πρόβλημα που ξεκινά από το 2013
Με τη σειρά της η μικροβιολόγος Βασιλική Κοντοπούλου πρόσθεσε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όλον τον κόσμο και δε θέλουν να του μεταφέρουν το φταίξιμο, διότι δε φταίνε αυτοί, αλλά οι κυβερνήσεις.
Ειδικότερα, το πρόβλημα ανάγεται στο παρελθόν, στο διάστημα 2013-2015, οπότε ξεκίνησε το claw back, που αποτέλεσε μνημονιακή υποχρέωση, θεωρητικά τότε ορισμένου χρόνου, αλλά παραμένει σε ισχύ, ενώ κάθε χρόνο αυξάνεται, με τις νέες εξετάσεις να είναι όλο και πιο ακριβές, αλλά χωρίς να υπάρχει αύξηση του προϋπολογισμού. Έτσι το πρώτο εξάμηνο του 2018 το claw back έφτασε στο 24%.
Για το διάστημα 2013-2015 η κα Κοντοπούλου ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει χρεώσει τους εργαστηριακούς γιατρούς χιλιάδες ευρώ, δηλαδή όχι μόνο έχασαν χρήματα από αναλώσιμα (αντιδραστήρια κ.λπ.), αλλά τους χρέωσαν και χρήματα που πρέπει οι γιατροί να δώσουν και έτσι κάθε μήνα έχουν κρατήσεις.
Η ίδια υποστήριξε ότι αν κάποια στιγμή οι συγκεκριμένοι γιατροί θελήσουν να πάρουν σύνταξη ή κάτι τους συμβεί, θα συνεχιστούν να χρωστούν αυτά τα χρήματα, κι όλο αυτό τους δημιουργεί ανασφάλεια.
Τέλος, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα στη χρονική στιγμή που γίνεται η κινητοποίηση, αλλά συμβαίνει επειδή πριν από το Πάσχα έφτασε το claw back του πρώτου εξαμήνου, με τους γιατρούς να μένουν άφωνοι, αφού τους ζητούσαν πίσω χιλιάδες ευρώ. Όπως υποστήριξε, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία πολιτική σκοπιμότητα, αφού όταν αποφασίστηκαν οι κινητοποιήσεις, δεν είχαν αποφασιστεί εκλογές.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση