Μπορεί την προηγούμενη δεκαετία να ακούγαμε για τον ιό του Δυτικού Νείλου και οι περισσότεροι να δυσανασχετούσαμε για το λόγο που αφορά στην Ελλάδα και ακόμα περισσότερο στη Μεσσηνία. Ωστόσο, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2018, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό, σύμφωνα και με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό.
Μάλιστα, ήδη καταγράφηκαν τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα για φέτος, στην Πιερία και την Ξάνθη.
Κανένα κρούσμα στη Μεσσηνία
Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια η Πελοπόννησος είχε ακόμα και πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 2017 τα 47 από τα 48 συνολικά κρούσματα καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο και ειδικότερα 39 στην Αργολίδα, 1 στην Αρκαδία, 3 στην Αχαΐα, 1 στην Ηλεία και 3 στην Κορινθία. Το δε 2018, συνολικά σε όλη την Ελλάδα, καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα από ποτέ, τα οποία έφτασαν τα 316.
Ευτυχώς, μέχρι στιγμής κρούσμα στη Μεσσηνία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, οι υγειονομικές υπηρεσίες συνιστούν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα και οι πολίτες να είναι προσεκτικοί. Ιδιαίτερα να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας κουνουπιών.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Τα πρώτα κρούσματα
Όπως αναφέραμε, από την αρχή της περιόδου 2019 μέχρι τις 12 Ιουλίου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί δύο κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων το ένα παρουσίασε εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα) και το άλλο είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).
Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και -σε μικρό ποσοστό- θανατηφόρος κατάληξη. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Με στόχο την προφύλαξή μας από τα κουνούπια, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνιστά:
-Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), κατάλληλα (μακριά) ρούχα, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες
-Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (έτσι βοηθάτε ουσιαστικά τις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).
Της Βίκυς Βετουλάκη
Επαγρύπνηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Κανένα κρούσμα τα τελευταία χρόνια στη Μεσσηνία
