Ευχή ή Κατάρα για την Καλαμάτα η ανάπτυξη της Πέμπτης γενιάς ασύρματου δικτύου

Ευχή ή Κατάρα για την Καλαμάτα η ανάπτυξη της Πέμπτης γενιάς ασύρματου δικτύου

Το 5G ψάχνει πόλεις για τα πειράματά του…

Μεγάλες συζητήσεις και σοβαρές αμφισβητήσεις έχει προκαλέσει διεθνώς και ιδίως τους τελευταίους μήνες, η ανάπτυξη της λεγόμενης πέμπτης γενιάς (5G) ασύρματης τεχνολογίας.
Πολλοί επιστήμονες, αλλά και αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα δεχθούν οι χρήστες αυτής της τεχνολογίας, αλλά και ο γενικός πληθυσμός, σε περίπτωση εισαγωγής της. Υπογραμμίζουν τον καρκινογόνο χαρακτήρα αυτών των τεχνολογιών, αλλά και την αποδεδειγμένη συμβολή τους σε πλήθος ασθενειών.
Από την άλλη, οι λομπίστες των πανίσχυρων γιγάντων, των πολυεθνικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών δηλαδή που λανσάρουν τη νέα τεχνολογία, υποστηρίζουν ότι είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα προς αυτό που περιγράφουν ως έναν «θαυμαστό καινούριο κόσμο» του «ίντερνετ των πραγμάτων», όπου τα ψυγεία μας θα μας λένε ότι το γάλα τελειώνει, οι πάνες του μωρού ότι χρειάζεται να τις αλλάξουμε και το Netflix θα είναι πανταχού και διαρκώς διαθέσιμο.

Προβληματισμοί

Πριν από μία εβδομάδα, περίπου, η Καλαμάτα ανήγγειλε με όσο πιο πομπώδη τρόπο γίνεται την είσοδό της στη νέα γενιά τεχνολογίας. Όσο ελκυστικό και να ακούγεται, όμως, το γεγονός, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ζήτησε από τη δημοτική αρχή μια σαφή απάντηση για το αν έχουν ληφθεί υπόψιν οι πιθανές βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία που έχει η ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου 5G.
Μάλιστα, χρησιμοποίησε, συγκεκριμένα παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων που αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, από τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία του επιστημονικού ιατρικού κόσμου δεν έχει αποφανθεί, αν η χρήση του 5G είναι ακίνδυνη για την υγεία. Όπως μας είπε, δε, ο κ. Μάκαρης, η παράταξή του “Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες” έχουν σκοπό να διοργανώσουν στις αρχές Αυγούστου επιστημονική ημερίδα για το θέμα αυτό.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος και εκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι όσοι διατυπώνουν τέτοιες ανησυχίες το κάνουν για να υπονομεύσουν τη σημασία του ότι η Καλαμάτα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα που θα λειτουργήσει το νέας γενιάς δίκτυο για την παροχή ασύρματου ίντερνετ υψηλής ταχύτητας.
Επιπρόσθετα ερωτήματα και ερωτηματικά δημιουργούν και στον επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” Βασίλη Κοσμόπουλο, από 1η Σεπτεμβρίου επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα της ανάπτυξης του 5G στην πόλη μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι περίεργο ο δήμος των Βρυξελλών να έχει “παγώσει” το θέμα, μέχρι να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα υγείας και η Καλαμάτα να επαίρεται για την εγκατάστασή του.
Επίσης, πρόσθεσε, ότι αυτή τη στιγμή καμία έξυπνη συσκευή ή μηχάνημα σύνδεσης με το διαδίκτυο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Και όχι μόνο αυτό. Αυτή στιγμή μόνο δύο εταιρείες στον κόσμο πειραματίζονται με την εν λόγω τεχνολογία, χωρίς, όμως, να υπάρχουν αποτελέσματα.
Παράλληλα, αναρωτιέται αν ο Εθνικός Φορέας Τηλεπικοινωνιών έχει δώσει τις απαραίτητες εγκρίσεις, ζητά δε να δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση μεταξύ Δήμου και της ιδιωτικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ώστε να δουν οι πολίτες τις δωρεάν εξασφαλίσεις που έχει λάβει ο δήμος Καλαμάτας από την ανάπτυξη του 5G.
Επιπρόσθετα, σχολίασε, ότι η τεχνολογία 5G χρησιμοποιεί ραδιοκύματα πολύ υψηλότερης ενέργειας, που έχουν μικρότερη ακτίνα διάδοσης και επομένως θα χρειάζονται και πολύ πιο πυκνό δίκτυο αναμεταδοτών, ανά περίπου 10 σπίτια, καθιστώντας αναπόφευκτο τον «βομβαρδισμό» σχολείων, νοσοκομείων και άλλων εγκαταστάσεων μαζικής χρήσης.

Η εκδήλωση στην Πάτρα

Τέλος, ο Βασίλης Κοσμόπουλος μας έδωσε τα αποτελέσματα συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου στην Πάτρα, όπου από τα συμπεράσματα φαίνεται καθαρά ο σκεπτικισμός των επιστημόνων. Τίτλος της εκδήλωσης ήταν «η Σκοτεινή Πλευρά του 5G» και σε αυτή μίλησαν οι: Χρήστος Γεωργίου PHD, Καθηγητής βιοχημείας Παν/μίου Πατρών-Τομέας Γενετικής Βιολογίας Κυττάρου & Ανάπτυξης, Απόστολος Πουρτσίδης MD, παιδαιματολόγος – παιδοογκολόγος, Δ/ντής Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων Π & Α Κυριακού, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας και ο  ιατρός Ανδρέας Ηλιάδης, Εντατικολόγος – Δ/ντης ΕΣΥ ΜΕΘ Παίδων Ρίου όπου έκανε την εισαγωγή.
Τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης και της συζήτησης που ακολούθησε  είναι τα εξής: Ο βομβαρδισμός διαφήμισης τον τελευταίο καιρό για το 5G συντελεί εν μέρει στην παραπλάνηση του κοινού, τόσο για το πραγματικό όφελος όσο και για τις επιπτώσεις στην υγεία.  Ενώ αναφέρεται ότι η εκπομπή κάθε κεραίας θα είναι χαμηλότερης έντασης, τεχνηέντως ή/και από άγνοια δεν αναφέρεται ότι το 5G για να λειτουργήσει θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον 4G δίκτυο, μικρό μόνο μέρος του δικτύου οπτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα  θα εγκαταστήσει χιλιάδες (στην κυριολεξία)  νέες κεραίες με επακόλουθο την υπερέκθεση όλων μας στην Η/Μ. 
Οι ανεξάρτητες έρευνες από τους επιστήμονες αποδεικνύουν ότι η συνεχής έκθεση στην ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων (2G-3G-4G) προκαλεί σωρεία προβλημάτων στην υγεία μας, όπως μεταβολή στη φυσιολογική έκφραση των γονιδίων, οξειδωτικό στρες, φλεγμονώδεις διεργασίες, γεγονός που έχει αναγκάσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κατατάξει την Η/Μ ακτινοβολία των ασύρματων επικοινωνιών  στις δυνητικά καρκινογόνες.  Σε αντίθεση, οι έρευνες που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες/παρόχους δεν παρουσιάζουν επιπτώσεις στην υγεία, αποφεύγοντας όμως να δεσμευθούν για την 100% ασφάλεια τους.
Όταν μιλάμε για  την εφαρμογή δικτύου 5G και του Internet of Things (IoT), βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα γιατί κανείς δεν γνωρίζει το πλήρες φάσμα συχνοτήτων  που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά και το πραγματικό μέγεθος του ηλεκτρομαγνητικού νέφους. Επί της ουσίας το «5G ψάχνει πόλεις για τα πειράματά του».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη