Θύματα αναίτιων επιθέσεων από Ρομά οι πυροσβέστες

Θύματα αναίτιων επιθέσεων από Ρομά οι πυροσβέστες

Μόνο συνοδεία αστυνομίας πάνε κοντά στον καταυλισμό «Παναγάκια»
 
 
Επιθέσεις από ανήλικους Ρομά έχουν δεχτεί κατ’ επανάληψη πυροσβέστες που σπεύδουν στην περιοχή γύρω από τον καταυλισμό «Παναγάκια», στο δρόμο προς Μεσσήνη, για να κατασβήσουν πυρκαγιές που εκδηλώνονται σχεδόν καθημερινά αυτή την περίοδο, όπως καταγράφεται και στο βιβλίο συμβάντων της υπηρεσίας.
Τα επεισόδια έχουν ξεκινήσει από πέρυσι και, μάλιστα, κάποια στιγμή έσπασαν παρμπρίζ πυροσβεστικών οχημάτων.
Πριν από λίγες ημέρες άρπαξαν τσαντάκι με εξοπλισμό πυροσβέστη, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής άρχισαν να πετροβολούν οχήματα και πυροσβέστες και από θαύμα δεν τραυματίσθηκε κάποιος.
Μάλιστα, η Πυροσβεστική πλέον δεν πηγαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή χωρίς συνδρομή της Αστυνομίας, ενώ η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας εξέδωσε ανακοίνωση για τα εν λόγω περιστατικά.
 
Απανωτές επιθέσεις
Πέρυσι, σε μία από τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας για να σβήσει φωτιά στην περιοχή «Παναγάκια», με πέτρες έσπασαν δύο παρμπρίζ πυροσβεστικών οχημάτων. Όταν όχημα της Πυροσβεστικής επιχείρησε κάποια στιγμή φέτος να κάνει αυτοψία στην περιοχή για να καταγράψει τη βατότητα των δρόμων, περικυκλώθηκε από 10 – 15 έφηβους Ρομά, οι οποίοι επιχειρούσαν να ανοίξουν τις πόρτες του αυτοκινήτου για να αρπάξουν ό,τι είχε μέσα.
Πριν από λίγες μέρες εκδηλώθηκε πυρκαγιά ανατολικά του καταυλισμού και την ώρα που οι πυροσβέστες έσβηναν τη φωτιά, Ρομά μπήκαν σε ένα όχημα και αφαίρεσαν το σακίδιο ενός πυροσβέστη με όλο του τον εξοπλισμό. Την επόμενη μέρα οι πυροσβέστες κατάφεραν να πάρουν το σακίδιο πίσω, αλλά φυσικά όλος ο εξοπλισμός είχε κάνει «φτερά».
Την Παρασκευή το βράδυ εκδηλώθηκε άλλη μια πυρκαγιά δυτικά του καταυλισμού. Παρότι πήγαν συνοδεία αστυνομικών της ΟΠΚΕ και έκαναν κατάσβεση, ην ώρα που οι πυροσβέστες μάζευαν τα πράγματά τους για να αποχωρήσουν άρχισαν να τους πετροβολούν. Ανήλικοι Ρομά πετούσαν πέτρες στα οχήματα των πυροσβεστών και μία παρά λίγο να τραυματίσει έναν πυροσβέστη.
 
Ανακοίνωση Ένωσης
Χθες για τα περιστατικά εξέδωσε ανακοίνωση η Ένωση Πυροσβεστών, η οποία σημειώνει ότι «οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας για τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς ομάδων Ρομά που έχουν υπάρξει στο παρελθόν σε βάρος πυροσβεστών κατά τη διάρκεια συμβάντος».
Επισημαίνουν, λοιπόν, τα εξής: «Σε όλα τα περιστατικά που επεμβαίνουν οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι του νομού, σε περιοχές που κατοικούν συμπολίτες μας Ρομά, οι συνάδελφοι έχουν πάντα την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, (ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ), προς την οποία απευθύνουμε τα ευχαριστήρια και δηλώνουμε την αναγνώριση της συμβολής της στο έργο μας.
-Η Ένωσή μας δεν είναι προκατειλημμένη αρνητικά εναντίον οιουδήποτε συμπολίτη μας ή ομάδας πολιτών. Η στάση μας, όμως, αυτή δε συνεπάγεται ότι είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε επιθετική συμπεριφορά από οιονδήποτε εις βάρος πυροσβεστικών υπαλλήλων, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους με κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητάς τους, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα, όλο το έτος. Ιδιαίτερα δηλώνουμε ότι, αφενός, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε παραβατικές συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια της αυθαιρεσίας και δημιουργούν στους δράστες τους την εντύπωση της ατιμωρησίας, αφετέρου, θα ασκήσουμε, εάν συνεχίσουν οι παράνομες αυτές συμπεριφορές, όλα τα δικαιώματα που επιτρέπονται στην Ένωσή μας από το νόμο».
 
Της Βίκυς Βετουλάκη