Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η κυβέρνηση νομοθέτησε για το επιτελικό κράτος, χωρίς καν να έχει ορίσει τι ακριβώς εννοεί»

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η κυβέρνηση νομοθέτησε για το επιτελικό  κράτος, χωρίς καν να έχει ορίσει τι ακριβώς εννοεί»

 
Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», τονίζοντας πως η κυβέρνηση νομοθέτησε για το επιτελικό κράτος, χωρίς καν να έχει ορίσει τι ακριβώς εννοεί με αυτόν τον όρο.
«Η κρίση ανέδειξε εντονότερα τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Αυτό που ακούμε συνέχεια από τους πολίτες είναι ότι δεν υπάρχει κράτος ή ότι δε λειτουργεί το κράτος. Και ακριβώς αυτό είναι το μεγάλο θέμα, στο οποίο καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, σε συνθήκες δημοσιονομικής ανελαστικότητας και χρονικής πίεσης απαιτείται μια «μεταρρυθμιστική έκρηξη» στη δημόσια διοίκηση. Όχι αποσπασματικές διευθετήσεις, που συντείνουν στην υπερσυγκέντρωση της κρατικής δομής, ενώ στόχος πρέπει να είναι η αποκέντρωση και η απλοποίηση των διαδικασιών. Αλλά μια διαρκής εφαρμογή στην πράξη προτύπων διαδικασιών που αναπροσαρμόζονται αναλόγως των αποτελεσμάτων.
Τέλος, για να έχουμε ένα ορθό επιτελικό κράτος, κατά  τη Νάντια Γιαννακοπούλου, «χρειαζόμαστε τη σύσταση ενός συντονιστικού κέντρου διακυβέρνησης για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του κυβερνητικού έργου και της δημόσιας διοίκησης. Είναι αναγκαία η αναμόρφωση των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων με την αναδιάρθρωση των οργανωτικών τους δομών. Είναι, επίσης, απαραίτητη η διάκριση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης, αφενός, σε υποστηρικτικές και επιτελικές, που ασκούνται από τα κεντρικά υπουργεία και, αφετέρου, σε εκτελεστικές, που θα αποκεντρώνονται σταδιακά στα κατά τόπους και καθ’ ύλην αρμόδια όργανα και ιδιαίτερα στην Αυτοδιοίκηση».