ΤΟμΥ Καλαμάτας: Συμπληρώθηκε ο πρώτος χρόνος, αλλά ο κόσμος ακόμα δεν τη γνωρίζει

ΤΟμΥ Καλαμάτας: Συμπληρώθηκε ο πρώτος  χρόνος, αλλά ο κόσμος ακόμα δεν τη γνωρίζει

 
Μεγάλο το έλλειμμα ενημέρωσης
 
 
Πάνω από ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε, αγγίζοντας τους 15 μήνες, η 1η ΤΟμΥ Καλαμάτας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει από το Μάρτιο η λειτουργία της 2ης ΤΟμΥ, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχει περάσει στη φιλοσοφία των πολιτών με τον τρόπο που θα ήθελε το πρόγραμμα όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται.
Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και μόλις τώρα η 1η ΤΟΜΥ βρήκε τα βήματά της, ενώ η 2η ακόμα βρίσκεται στο «ψάξιμο». Αμφότερες οι δομές στεγάζονται στο πρώην κτήριο του ΙΚΑ (οδός Πλάτωνος), νυν Κέντρο Υγείας.
Στην Καλαμάτα προβλέπεται η λειτουργία συνολικά 5 ΤΟμΥ, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Η ΤΟμΥ είναι η νέα δημόσια δομή, η οποία παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη μόνιμη κατοικία, την ιθαγένεια ή τον αν κάποιος είναι ασφαλισμένος ή όχι.
Εκεί δημιουργείται και τηρείται Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, στον οποίο θα μπορεί να είχε πρόσβαση οποιοσδήποτε γιατρός ή μονάδα υγείας σε όποια περιοχή βρεθείς ή σου συμβεί κάτι.
 
Λείπει η ενημέρωση
Μιλώντας με την παιδίατρο Ιωάννα Τζάννε, υπεύθυνη από την 1η ΤΟμΥ Καλαμάτας, μας ενημέρωσε πως έχει εγγραφεί κόσμος, όμως ακόμα χρειάζεται ενημέρωση για να κατανοήσουν όλοι ποιος είναι ο ρόλος και η σημασία της δομής. Η 1η ΤΟμΥ έχει στελεχωθεί με γενική ιατρό και παιδίατρο, 2 επισκέπτριες υγείας, 2 νοσηλεύτριες, 1 κοινωνική λειτουργό και 2 διοικητικούς υπαλλήλους.
Και η 2η ΤΟμΥ έχει τις ειδικότητες αυτές, πλην της κοινωνικής λειτουργού, καθώς ακόμα δεν έχει στελεχωθεί.
Ωστόσο, αν και θα έπρεπε να είχε γίνει και νέα προκήρυξη για την πλήρωση κι άλλων θέσεων ιατρών, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, ώστε να μπορεί να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός
Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί για τη δομή όπως θα έπρεπε, ενώ αρκετοί γράφονται, αλλά δε συνεχίζουν έμπρακτα την επαφή τους με την ΤΟμΥ. Κάποια στιγμή ανακοινώθηκε ότι η εγγραφή είναι υποχρεωτική και δόθηκε και προθεσμία, αλλά στη συνέχεια αναιρέθηκε, αφού η προσέλευση του κόσμου συνέχισε να είναι μικρή.
Στην ΤΟμΥ μπορούν να απευθυνθούν όλοι όσοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, χωρίς να είναι απαραίτητο η ασφάλισή τους να είναι σε ισχύ.
 
Στο πρώην ΙΚΑ
Η 2η ΤΟμΥ στεγάζεται προς το παρόν κι αυτή στο κτήριο του πρώην ΙΚΑ, ενώ κανονικά οι δομές αυτές πρέπει να είναι διάσπαρτες για να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού.
Βασικός στόχος των δομών είναι ο οικογενειακός γιατρός να παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα, καθώς θα γνωρίζει το ιστορικό του καθενός, τις ανάγκες του, το περιβάλλον διαβίωσης και άλλα στοιχεία που μπορούν να τον βοηθήσουν. Ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει περαιτέρω όταν υπάρχει ανάγκη για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Επίσης, εκτός από ιατρικός, ο ρόλος τους, όπως εξήγησε η κα Τζάννε, έχει και πολλά άλλα σκέλη, όπως ενημέρωση ομάδων πληθυσμών για διάφορα ζητήματα με δράσεις, αλλά και σημαντικές υπηρεσίες από την κοινωνική λειτουργό. Πρόσφατα από την επισκέπτρια υγείας και τη νοσηλεύτρια της 2ης ΤΟμΥ έγινε ενημέρωση για τον καύσωνα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Για να εγγραφεί κάποιος στις ΤοΜΥ, πρέπει να προσκομίσει στα γραφεία αντίγραφο ταυτότητας ή ταυτότητας ομογενούς ή διαβατηρίου, αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ για πιστοποίηση διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας ή υπεύθυνη δήλωση, αίτηση εγγραφής που συμπληρώνεται από την υπηρεσία, ενώ απαιτείται η γνώση του ΑΜΚΑ κάθε μέλους και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τα ανήλικα μέλη της οικογένειας. Ή όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κάνει εγγραφή στο rdv.ehealthnet.gr και να προσκομίσει στα γραφεία τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη