Το θέμα της τύχης του Στρατοπέδου στην Καλαμάτα εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στο “ψυγείο”. Υπάρχει, βέβαια, ένας σχεδιασμός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βάλει λουκέτο, με το σκεπτικό της αναδιάρθρωσης των Κέντρων Νεοσυλλέκτων, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση σταμάτησε το θέμα, κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, αλλά και την πίεση του…πολιτικού κόστους. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κανείς δεν γνωρίζει αν θα προχωρήσει τον προηγούμενο σχεδιασμό ή σκέφτεται κάποια άλλη λύση.
Από την άλλη πλευρά το Στρατόπεδο ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σε συνδυασμό με τη θέση και την έκτασή του, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο επενδυτικό κεφάλαιο και για την κυβέρνηση, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ερωτώμενος, χθες, για το θέμα υποστήριξε κατ’ αρχήν την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής ότι επιθυμεί την παραμονή και λειτουργία του Στρατοπέδου, αλλά σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η θέση αυτή δεν απέκλεισε την επανεξέταση του θέματος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σχολιάσουμε και το γεγονός, ότι ενώ υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη πρόταση για την τύχη του.
Πάντως, η σημερινή κυβέρνηση σε μια ανάλογη περίπτωση, με το Στρατόπεδο Καρατάσιου στη Θεσσαλονίκη, παρέκαμψε την τοπική κοινωνία, τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης, και άνοιξε το δρόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και επειδή ότι συμβαίνει στο…σπίτι του γείτονα πολλές φορές έρχεται και σε εμάς, ας προετοιμαζόμαστε για ανάλογες αποφάσεις, οι οποίες δεν είναι ντε και καλά αρνητικές.
Ας δούμε, όμως, τι έγινε στη Θεσσαλονίκη. Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την παραχώρηση σε ιδιώτες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρότζεκτς και αναφέρει:
Το εν λόγω ακίνητο θα αποτελεί αντικείμενο προβολής και προώθησης σε κάθε ευκαιρία επαφών της, με επιχειρηματικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δοθεί πληροφοριακό υλικό σε συμμετέχοντες σε εκθέσεις-συνέδρια και έχει γίνει αποδέκτης έντονου ενδιαφέροντος από ποικίλου εκπροσώπους, όπως φορείς αξιοποίησης ακινήτων, developers, επενδυτικά σχήματα και εταιρίες διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως κινηματογραφικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.
Η έκταση του στρατοπέδου είναι δυνητικά αξιοποιήσιμη, από ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της παροχής, στην τοπική κοινωνία, εκμεταλλεύσεων έντονου περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού θετικού αποτυπώματος.
Το συγκεκριμένο πρώην στρατόπεδο αποτελεί ακίνητο υψηλής υπεραξίας, το οποίο χρήζει ολιστικής ανάπτυξης, με πολυμορφική ένταξη χρήσεων (όπως κατοικία, εργασία, εμπόριο, αναψυχή). Η οποιαδήποτε αξιοποίηση δύναται, λόγω του μεγέθους ακινήτου, να συνδυάσει τον σεβασμό στο εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, τον χωρισμό σε ζώνες διαφόρων δραστηριοτήτων, με στοιχεία σύνθεσης ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού ύφους, που θα εξασφαλίζει την εναρμόνιση βιοκλιματικών, οικιστικών και εμπορικών δράσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων και αυτοτελών περιβαλλοντικών λειτουργών, με σθεναρή αναφορά και προσανατολισμό στην ανθρώπινη κλίμακα και τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση την αρχεία της αειφορίας.
Όπως σημειώνει σχετικό ρεπορτάζ του Tvxs, ο Υπουργός Άμυνας υιοθετεί πλήρως τους ισχυρισμούς του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ότι έχει την απόλυτη κυριότητα του στρατοπέδου, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που το αμφισβήτησε και το διεκδίκησε μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρεται σε συνομιλίες που έχουν γίνει με αθλητικά σωματεία και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ενεργό αίτημα του Δήμου για παραχώρηση της έκτασης.
Παράλληλα αφήνει αιχμές για το Δήμο και το βαθμό που έχουν προχωρήσει οι παρεμβάσεις του στο άλλο στρατόπεδο της περιοχής, αφήνοντας υπόνοιες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την εκμετάλλευση από ιδιώτες ακόμη και των εκτάσεων που ήδη παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη