Συνεργασία με Δήμο Καλαμάτας για παραχώρηση «Μπιρμπίτας» ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης
Αθώοι για παράβαση καθήκοντος κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, καθώς και τρία στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, εκ των οποίων ο ένας τότε εκτελούσε καθήκοντα συντονιστή.
Οι τέσσερις ήταν κατηγορούμενοι ότι δεν εκτέλεσαν 64 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε οικόπεδα στην Αγία Τριάδα, τα οποία έχουν καταληφθεί από Ρομά.
Ως κύριο στοιχείο υπεράσπισης τέθηκαν οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει για το ζήτημα αυτό από το Συνήγορο του Πολίτη, που έθετε ανθρωπιστικά ζητήματα για τους Ρομά.
Μάλιστα, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας, που πρότεινε τη αθώωσή τους, είπε πως οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν σε σύγκρουση καθηκόντων, καθώς αν εκτελούσαν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, αυτή τη στιγμή θα ήταν κατηγορούμενοι για άλλους λόγους.
Πάντως, στην απολογία του ο κ. Νίκας μίλησε για απαράδεκτη κατάσταση στην Αγία Τριάδα και αποκάλυψε ότι από τη θέση του περιφερειάρχη πλέον θα έρθει σε συμφωνία με το Δήμο Καλαμάτας, «για να ολοκληρωθεί για το θέμα των Ρομά ό,τι ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια» όπως είπε χαρακτηριστικά, είτε με την Μπιρμπίτα είτε με ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Αναφορά οικοπεδούχων
Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο έπειτα από αναφορές που είχαν καταθέσει κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία τα προηγούμενα χρόνια ιδιοκτήτες ακινήτων στην επίμαχη περιοχή της Αγίας Τριάδας.
Στις καταθέσεις τους χθες οι ιδιοκτήτες εξήγησαν ότι απέκτησαν τα συγκεκριμένα οικόπεδα από ανταλλαγή, λόγω απαλλοτρίωσης δικών τους, αλλά ποτέ δεν μπόρεσαν να τα αξιοποιήσουν ή να τα εκμεταλλευτούν, καθώς ήδη ήταν εγκατεστημένοι Ρομά. Εξήγησαν, λοιπόν, ότι το 2014 ελήφθη απόφαση κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, αλλά αυτή η απόφαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Παράλληλα, ο Δήμος τούς είχε ενημερώσει ότι υπήρχε διαθέσιμη πίστωση 300.000 ευρώ, προκειμένου οι οικογένειες Ρομά που διέμεναν στην Αγία Τριάδα να μετεγκατασταθούν στην Μπιρμπίτα. Όλοι είπαν ότι ακόμη και τώρα δεν τολμούν να περάσουν από την περιοχή και κινδυνεύει όποιος το επιχειρήσει.
Πάντως, οι μάρτυρες παραδέχθηκαν ότι το πρόβλημα υπήρχε και από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και μόνο η συγκεκριμένη προσπάθησε να το λύσει, αλλά ποτέ δε λύθηκε.
Πάντως, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων διευκρίνισαν ότι μόνο τέσσερα ακίνητα στην επίμαχη περιοχή ανήκουν σε ιδιώτες, καθώς τα υπόλοιπα ανήκουν στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και το Δήμο Καλαμάτας. Επίσης, πως αν υλοποιούσαν την κατεδάφιση, τώρα θα ήταν κατηγορούμενοι ότι δημιούργησαν ανθρωπιστική κρίση.
Απολογίες
Κατά τις απολογίες, ο υπάλληλος της Αποκεντρωμένης ο οποίος τότε εκτελούσε χρέη γενικού γραμματέα, είπε πως είτε θα ζητούσαν την τεχνική υποστήριξη από το Δήμο για να γίνουν οι κατεδαφίσεις, όπως και έκαναν, είτε θα ανέθεταν εργολαβία με διαγωνισμό. Επιλέχθηκε το πρώτο για γρηγορότερες και οικονομικότερες διαδικασίες.
Ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης εξήγησε ότι οι κατασκευές ήταν αυθαίρετες και έπρεπε να κατεδαφιστούν και πως ο Δήμος ενήργησε σύννομα.
Ο τότε προϊστάμενος πολεοδομικού σχεδιασμού τόνισε στην απολογία του ότι ο Δήμος είχε την πρόθεση και αυτοί ως υπηρεσία διαπίστωσαν ότι υπήρχε ωριμότητα του ζητήματος, αλλά και χώρος μετεγκατάστασης των Ρομά. Ωστόσο, ο Συνήγορος του Πολίτη τούς ενημέρωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν παράβαση νόμου, καθώς οι Ρομά εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής μεταχείρισης.
Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας για την καταλληλότητα της Μπιρμπίτας, είπε ότι η έκταση αγοράσθηκε με υγειονομική διάταξη για πλανόδιους πωλητές, ενώ πρέπει τώρα να αποχαρακτηρισθεί και να γίνει διαδικασία για να ορισθεί ως οικισμός.
Π. Νίκας: «Απαράδεκτη κατάσταση»
Από την πλευρά του, ο κ. Νίκας εξήγησε κατά την απολογία του πώς αγοράσθηκαν οι εκτάσεις σε Μπιρμπίτα και Μακαρία, ενώ αναφερόμενος στον καταυλισμό στην Αγία Τριάδα, είπε πως η κατάσταση εκεί είναι απαράδεκτη. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν τολμάς να περάσεις από εκεί. Σκάβουν τους δρόμους, κλέβουν, ενώ κατ’ επανάληψη η Αστυνομία έχει κάνει συλλήψεις για εμπόριο ναρκωτικών. Είναι η ακραία δυσφήμιση της πόλης».
Επίσης, είπε ότι το οικόπεδο του ΟΕΚ το ζήτησε ως δήμαρχος για να το κάνει πάρκο και να μπορέσει να τους αποβάλει πιο εύκολα, αλλά δεν του το έδωσαν.
Επίσης για την Μπιρμπίτα σημείωσε ότι η κατασκήνωση που δημιουργήθηκε κόστισε 3 εκατ. ευρώ και οι Ρομά την ξήλωσαν όλη, ενώ ακόμα στη ΔΕΥΑΚ υπάρχει οφειλή 100.000 ευρώ για το νερό που είχε καταναλωθεί. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Δήμο, ως περιφερειάρχης, θα ολοκληρωθεί αυτό που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, είτε με την Μπιρμπίτα είτε με ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Πρόσθεσε, δε, ότι η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή φέρει ευθύνη αφού άφησε την κατάσταση να διαιωνίζεται, ενώ ως δήμαρχος επανειλημμένα ζήτησε να του παραχωρηθεί η Μπιρμπίτα, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό.
Τέλος, το θέμα- όπως είπε- δε λύθηκε διότι δεν υπήρξε πολιτική βούληση, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι έχουν απόλυτο δίκιο, καθώς τους παραχωρήθηκαν οικόπεδα που ήδη είχαν καταληφθεί από Ρομά.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Αθώοι Π. Νίκας και Αποκεντρωμένη Διοίκηση για μη κατεδάφιση του καταυλισμού στην Αγία Τριάδα
