Γ. Βασιλακόπουλος: Το ελληνικό μπάσκετ στην 7η θέση της FIBA, κόντρα σε βία, εμπορευματοποίηση, αφελληνισμό των ομάδων

Γ. Βασιλακόπουλος: Το ελληνικό μπάσκετ στην 7η θέση της FIBA, κόντρα σε βία, εμπορευματοποίηση, αφελληνισμό των ομάδων

Με αφορμή τη μεγάλη ετήσια γιορτή της Ένωσης Καλοθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ της Παρασκευής στο Δημαρχείο Μεσσήνης (αναλυτικότερο ρεπορτάζ στο χθεσινό «Θ» και σήμερα στη σελ. 17) ο κεντρικός προσκεκλημένος της εκδήλωσης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, παραχώρησε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου για τα τοπικά ΜΜΕ στο νεότευκτο πολυτελές ξενοδοχείο Messinian Icon, με την εκπληκτική θέα από το «μπαλκόνι» της Βέργας.

Ισόβιος μπασκετάνθρωπος ο κ. Βασιλακόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και αρκεί να αναφέρει κανείς τη θητεία του στα κορυφαία αξιώματα του αθλήματος: πρόεδρος της FIBA Europe (2002-2010) και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης FIBA (2006-2010). Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης από το Φεβρουάριο του 1998 μέχρι το Νοέμβριο του 2002 και από το 2010 έως σήμερα. Επίσης έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού (1993-1996), ενώ πριν λίγες εβδομάδες εξελέγη αντιπρόεδρος στο Διεθνές Ίδρυμα Μπάσκετ της FIBA.
Μικρή λεπτομέρεια: ο Γιώργος Βασιλακόπουλος συμπληρώνει φέτος 80 χρόνια ζωής.

Με πλήρη διαύγεια και ζωτικότητα εφήβου ο πρόεδρος της ΕΟΚ, επισκίασε με τον χειμαρρώδη λόγο του, τον εκ δεξιών του στο πάνελ πρόεδρο της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, Σταύρο Κουκάκη και τον εξ ευωνύμων γ.γρ. της Ομοσπονδίας, Τάκη Τσαγκρώνη.
Μίλησε για τις συμπληγάδες που επιχειρούν να συνθλίψουν το μπάσκετ και εν γένει τον αθλητισμό, όπως είναι η βία, η εμπορευματοποίηση και οι διαμεσολαβητές, για τον παραγκωνισμό των Ελλήνων παικτών από αμφιλεγόμενης αξίας ξένους, για τις άγνωστες συνέπειες της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, αλλά εξέφρασε και την ικανοποίησή του από την 7η θέση που κατέχει η Ελλάδα στην κατάταξη της FIBA και για την σταθερά καλή πορεία και τις διακρίσεις του αθλήματος που ήρθαν ως «εξαργύρωση» της επιτυχίας της κατάκτησης του Euro ’87.

«Το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη δύναμη, με εξαίρεση τις ΗΠΑ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος και από αυτή τη θέση «δικαιούται» να αναλάβει την διοργάνωση ενός προολυμπιακού τουρνουά. Έτσι, η χώρα θα μας υποβάλλει αίτηση (η προθεσμία λήγει 4/10), ωστόσο το κόστος αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι στιγμής η Ομοσπονδίας δεν έχει βρει καμία θετική ανταπόκριση από την πολιτεία ή άλλους φορείς.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι:
«Ο αθλητισμός έχει άμεση σχέση με την κοινωνία και πάει παράλληλα με τις εξελίξεις τις κοινωνικές. Πόσο εμείς τιμούμε τον θεό Άθλο και σεβόμαστε το περιεχόμενο του αθλητισμού, αυτό είναι προς συζήτησιν. Υπάρχουν πολλοί αναλυτές που ασχολούνται με αυτό το φαινόμενο. Απορώ που κάποιοι υψηλά ιστάμενοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η βία είναι αθλητικό φαινόμενο. Ας το καταλάβουν ότι η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο. Ο αθλητισμός λόγω της ανωνυμίας των προσερχομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις και λόγω κάποιων συμφερόντων οικονομικών που έχουν εισχωρήσει, προσφέρεται για την εκδήλωση αυτών των φαινομένων της βίας. Δεν είναι ο αθλητισμός που τη γεννά. Δεν είναι θέμα αθλητικών στελεχών, είναι θέμα γενικότερο κοινωνικό και θα πρέπει άνθρωποι που ασχολούνται με τις εξελίξεις που συντελούνται μέσα στην κοινωνική διαστρωμάτωση, αυτοί να αναλάβουν να βρουν τις λύσεις.
Και αυτό πρέπει να μας βάλει όλους σε σκέψεις και να αναρωτηθούμε που πάει η κοινωνία, η οποία αλλάζει -π.χ. η τεχνολογία απομονώνει τους ανθρώπους και χάνονται οι ζεστές σχέσεις- με επιπτώσεις και στον αθλητισμό.
Σε περιόδους που δεν έχουμε πολέμους, η βία μεταφέρεται σε αυτούς τους χώρους μαζικής και ανώνυμης προσέλευσης, όπως είναι τα γήπεδα. Τώρα έχουν οργανωθεί κιόλας με τη βοήθεια και κάποιων ισχυρών οικονομικά που προσπαθούν να ελέγξουν και τις «κερκίδες».

Εντός της επόμενης 5ετίας θα δούμε αλλαγές που δεν φανταζόμαστε, γιατί όποιος ελέγχει την τεχνολογία θα ελέγχει και τον κόσμο και τις κοινωνικές εκφράσεις, όπως ο αθλητισμός.
Σε όλα αυτά μπαίνει το θέμα το οικονομικό. Ορισμένοι έχουν τον αθλητισμό σαν μέσο εξασφάλισης πλούτου και πλέον έχει περιέλθει στα χέρια εκείνων που εκμεταλλεύονται τη σχέση του αθλητισμού με την κοινωνία. Είναι οι περίφημοι ατζέντηδες, μεσολαβητές στα ελληνικά. Σε όλα τα αθλήματα για αναδειχθεί κάποιος παίκτης πρέπει να έχει ατζέντη/μεσάζων. Και το αθλητικό κίνημα πληρώνει πάρα πολύ αδρά την παρουσία αυτών των πονηρών, οι οποιοι αναλαμβάνουν και τον τρόπο προβολής, μέσω εταιρειών που κατέχουν, στις οποίες δραστηριοποιούνται αθλητικοί παράγοντες, αλλά και δημοσιογράφοι».
Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε σε μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν με τίτλο «Η σκοτεινή μπίζνα δισεκατομμυρίων που έφτιαξε τους σούπερ ατζέντηδες», η οποία τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν προβλήθηκε.

Για τη θέση του ελληνικού μπάσκετ στον κόσμο, με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο πρόεδρος της ΕΟΚ, υπογράμμισε:
«Η Ελλάδα, παρά την πρόσφατη αποτυχία της -αλλά σε καμία περίπτωση διασυρμό- στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, είναι 7η στην παγκόσμια κατάταξη του μπάσκετ, θέση που ως χώρα δεν έχουμε σε κανέναν άλλον τομέα της τέχνης, των επιστημών ή άλλο.
Αυτή η διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί στην Ευρώπη κοιτάμε πως θα αναλωθούμε σε προσωπικές επιθέσεις, σε τσακωμούς, προσπάθεια υποβάθμισης και εξαφάνισης οποιουδήποτε μπορεί να έχει λόγω και τελευταία γίνεται προσπάθεια από τους κυβερνώντες να ελέγξουν τις συνθέσεις των αθλητικών ομοσπονδιών.

Το διεθνές αθλητικό, αλλά και τις ολυμπιακές αρχές, δεν επιτρέπει παρεμβάσεις κρατικές, έχει αυτοδιοίκητο και ανεξάρτητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ποδόσφαιρο, στην ΕΠΟ, καταφέραμε να έχουμε κομισάριους, παραβιάζοντας αυτή την αρχή».
«Κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ότι δεν βγαίνουν Έλληνες παίκτες» συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος και αναφερόμενος στην πραγματικότητα της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου επιτρέπεται να έχουν οι ομάδες 12 ξένους παίκτες, ενώ «στην Ελλάδα παρά τις πιέσεις έχουμε καταφέρει να κρατήσει τον αριθμό των ξένων στους 6. Αν δεν αξιοποιήσεις τον παίκτη στην ηλικία που πρέπει, φέρνοντας στη θέση του ξένες μετριότητες, με το επιχείρημα ότι οι ξένοι είναι πιο φθηνοί, είναι φυσικό οι Έλληνες να πάνε πίσω» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον οποίο χαρακτηρισε «το μεγαλύτερο διαμάντι του ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Κατόπιν ερώτησης και επιχειρώντας έναν ενδεικτικό απολογισμό της μακράς του θητείας του στην ηγεσία του ελληνικού μπάσκετ ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε:
«Μεγάλες αποτυχίες δεν είχαμε, αλλά μεγάλες επιτυχίες ναι. Το 1985, μετά την αποτυχία της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ είχαμε πει ότι φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα για την πρόοδο του αθλήματος και της εθνικής. Μέσα σε δύο χρόνια ήρθε το 1987 το πρώτο επίτευγμα το οποίο το χρειαζόμασταν γιατί μέσω αυτού γέμισε η Ελλάδα γήπεδα και αθλητές. Το άθλημα έγινε λαϊκό κι έκτοτε η επιτυχία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη δύναμη, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, όπου τα μεγέθη δεν συγκρίνονται, αλλά επίσης είναι και η αποθέωση του μπάσκετ των ατζέντηδων.
Με τα δόντια και σωστή διαχείριση η Ελλάδα στέκεται και πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια σειρά/ranking της FIBA, είμαστε 7οι».

IMG_5251.JPG

-Σε άλλη ερώτηση για την αντιπαλότητα των κορυφαίων δυνάμεων του μπάσκετ ο πρόεδρος της ΕΟΚ είπε:
«Η αντιπαλότητα των μεγάλων συλλόγων που φτάνει σε ακρότητες διαλύει την ενότητα του μπάσκετ με πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Το να μην έχεις ομάδες όπως ο Ολυμπιακός στο «κανονικό» σου πρωτάθλημα είναι μεγάλη ζημιά και για το άθλημα  και για την κατηγορία και για τον ίδιο το σύλλογο. Τραγικό λάθος και προσπαθούμε να διορθωθεί, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, είναι αποτέλεσμα της επαγγελματικοποίησης του χώρου».

-Για την ευχάριστη έκπληξη όλες οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας να έχουν φέτος γηγενείς προπονητές, ο κ. Βασιλακόπουλος σχολίασε:
«Το ότι έχουμε τόσο ικανούς προπονητές και τους εμπιστεύονται οι ομάδες, κάτι λέει. Γιατί λοιπόν να μην εμπιστευτούν οι ομάδες και τους Έλληνες παίκτες, οι οποίοι μάλιστα ξενιτεύονται και παίζουν στην Ευρώπη κι εδώ έρχονται αμφιβόλου αξίας περιπλανώμενοι…».

-Για την Εθνική ομάδα και το άδοξο τέλος στο πρόσφατο ταξίδι της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας, ο προσκεκλημένος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, πρόσθεσε:
«Χαρακτηρίζεται αποτυχημένο εκ του αποτελέσματος, διότι δεν πετύχαμε τον στόχο. Μιλάμε για αποτυχία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που συμβαίνει στις λεπτομέρειες και όχι από την παρουσία της εθνικής μας ομάδας και των παικτών στο παγκόσμιο, από την οποία δεν έχουμε κανένα παράπονο».

Τέλος, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, έκανε την παρατήρηση ότι:
«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου για το άθλημα στην Ευρώπη παίζονται πάρα πολλά. Ο ευρωπαϊκός αθλητισμός γενικότερα είναι σε μια επικίνδυνη καμπή. Το σκηνικό αλλάζει παγκοσμίως με την ανάδειξη νέων δυνάμεων, όπως η πολυπληθής Κίνα».


Μιλώντας για το μπάσκετ στην περιοχής μας και την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ο κ. Βασιλακόπουλος, ανέφερε:

IMG_5252.JPG

«Η Ένωση ήταν ένα από τα πολύ θετικά σημεία παρέμβασης της κεντρικής διοίκησης, όταν συζητούσαμε για την αποκεντρωμένη λειτουργία και το πετύχαμε. Και ειδικά εδώ η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ έχει προσφέρει πάρα πολλά στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν από τις πρώτες Ενώσεις που μας έδινε παίκτες για τις εθνικές ομάδες. Και γι’ αυτό και υπάρχει και μια ευχάριστη και πλέον άνετη συνεργασία, με τη διευκόλυνση του νέου δρόμου, που έχει κάνει το ταξίδι Αθήνα-Μεσσήνη 2 ώρες».

Της Χριστίνας Ελευθεράκη