Ιδιαίτερα προσεκτικοί φαίνεται πως είναι στις χρηματικές συναλλαγές μέσω ίντερνετ οι Μεσσήνιοι, καθώς είναι ελάχιστα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί με απάτες σε βάρος χρηστών. Το 2018 έγιναν τρεις απάτες μέσω διαδικτύου σε βάρος χρηστών στη Μεσσηνία και το 2019- μέχρι τώρα- μόλις μία.
Καθώς οι απάτες μέσω ίντερνετ αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και μάλιστα με μορφές που διαφοροποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, οι Μεσσήνιοι, ψυλλιασμένοι, δεν πέφτουν στις παγίδες που τους στήνουν οι επιτήδειοι και η προσπάθεια εξαπάτησης μένει στο στάδιο της απόπειρας, ενώ συνήθως δεν αναφέρεται στις αστυνομικές υπηρεσίες. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και αστυνομικοί, ακόμη και οι απόπειρες πρέπει να αναφέρονται και να καταγράφονται από τις Αρχές, διότι ο επόμενος συνάνθρωπός μας μπορεί να μην αντιληφθεί την απάτη και γίνει θύμα τους. Γι’ αυτό και από τις αστυνομικές Αρχές ερευνώνται όλες οι αναφορές.
Τρεις το 2018
Για το 2018 η πρώτη περίπτωση απάτης μέσω ίντερνετ στη Μεσσηνία καταγράφηκε το Μάρτιο. Ο δράστης, ο οποίος δε στάθηκε δυνατόν τελικά να εντοπισθεί, παραβίασε τους κωδικούς του θύματος στο προφίλ του στο facebook. Ακολούθως κατάφερε να υποκλέψει τα στοιχεία της χρεωστικής κάρτας του θύματος, τα οποία είχε καταχωρήσει στα προσωπικά του στοιχεία και πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους 336 ευρώ.
Η επόμενη τετελεσμένη περίπτωση καταγράφηκε το Μάιο σε βάρος ενός 47χρονου, από έναν 20χρονο αλλοδαπό στην Τριφυλία. Από το Δεκέμβριο του 2016 ο 20χρονος, παραθέτοντάς ψευδή στοιχεία ως αληθή, σχετικά με τη δήθεν αγορά αντικειμένων μέσω διαδικτύου, αποσπούσε από τον 47χρονο διάφορα χρηματικά ποσά. Ειδικότερα, του έπαιρνε χρήματα και του έλεγε ότι του παραγγέλνει εμπορεύματα, αλλά ποτέ δεν του έφερνε κάτι. Όταν ο 47χρονος άρχισε να τον πιέζει για το πού είναι τα πράγματα, ο 20χρονος του ανέφερε ότι υπάρχει δικαστική διαμάχη με τους προμηθευτές των προϊόντων, ενώ άρχισε πλέον να του ζητά άλλα χρήματα για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.
Τα τελευταία χρήματα, όμως, που του έδωσε ήταν προσημειωμένα και την ημέρα εκείνη ο 20χρονος βρέθηκε με χειροπέδες. Συνολικά είχε καταφέρει να του αποσπάσει 10.000 ευρώ!
Η τρίτη περίπτωση το 2018 συνέβη τον Οκτώβριο, οπότε άγνωστος δράστης, με χρήση πλαστής ηλεκτρονικής ταυτότητας, ζήτησε από τα ΕΛΤΑ να ακυρωθεί η αντικαταβολή ως τρόπος παραλαβής δεμάτων και να αντικατασταθεί με ελεύθερη παράδοση. Τελικά, κατάφερε να αποσπάσει είδη αξίας 1.338 ευρώ.
Μία το 2019
Φέτος, η μοναδική περίπτωση τελεσμένης διαδικτυακής απάτης που έχει καταγραφεί στη Μεσσηνία έλαβε χώρα τον Ιούνιο. Το θύμα βρήκε στο ίντερνετ αγγελία ενοικίασης ακινήτου. Επικοινώνησε με άγνωστη γυναίκα, η οποία εμφανίσθηκε ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου και απέσπασε τελικά από το θύμα 250 ευρώ ως δήθεν εγγύηση για το χώρο που θα ενοικίαζε.
Πάντως, να σημειωθεί ότι καθημερινά νέες μορφής απάτης ανακοινώνονται από την Αστυνομία. Προχθές από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις απάτης μέσω διαδικτύου. Όπως κατήγγειλε πολίτης, άγνωστος χρήστης του διαδικτύου είχε αναρτήσει, σε πλατφόρμα αγοραπωλησιών σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελία πώλησης προνομιακών – φοιτητικών πακέτων σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας (κάρτες sim), οι οποίες προσφέρονταν έναντι συμφέρουσας και δελεαστικής τιμής.
Κατόπιν τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας με το φερόμενο πωλητή συμφώνησαν να προβούν σε αγοραπωλησία, καταθέτοντας αντίστοιχα το χρηματικό ποσό που συμφωνήθηκε για την αγορά τους σε λογαριασμό ελληνικού τραπεζικού ιδρύματος που του υποδείχθηκε, ωστόσο ουδέποτε παρέλαβε τα προς πώληση προϊόντα.
Από την έρευνα προέκυψε η εμπλοκή ενός Έλληνα, ο οποίος είχε εμπλακεί και σε δύο ακόμη περιπτώσεις απάτης, με παρόμοια μέθοδο και τρόπο δράσης.
Της Βίκυς Βετουλάκη