Όπως έδειξε η συζήτηση για το ανοιχτό θέατρο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
Το Ανοιχτό Θέατρο θα λειτουργήσει κανονικά το καλοκαίρι του 2020 ήταν το μότο του πρώην δημάρχου Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Αυτό επαναλάμβανε συνεχώς σε όποιον εναντιωνόταν στο έργο χαρακτηρίζοντάς το ως προβληματικό.
Από αυτό που φάνηκε, όμως, στην προχθεσινή συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, θα πρέπει να δείξουμε πολύ μεγαλύτερη – χρονικά- υπομονή για να το δούμε να λειτουργεί. Κι αυτό, γιατί η κατασκευή του παρουσιάζει σειρά προβλημάτων.
Η τοποθέτηση της επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, Τόνιας Κουζή, “τράβηξε” την κουρτίνα και απέδειξε ότι ο” βασιλιάς είναι γυμνός”. Στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην αυθαιρεσία κατασκευής Ανοιχτού Θεάτρου στην κοίτη του Νέδοντα και τις σημαντικές ευθύνες των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας και ιδιαίτερα της ΔΕΥΑΚ. Και για όποιον από τους παριστάμενους δεν κατάλαβε τι έλεγε, πρόσθεσε: “Εγώ δεν αναλαμβάνω ευθύνη να στείλω 2.000 ανθρώπους σε Ανοιχτό Θέατρο που φτιάχνεται μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας πλημμύρας, τη στιγμή που είχαμε πνιγμούς στην πόλη το 2016”. Αυτό είναι για την ίδια το μείζον θέμα και αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία συζήτησης για το πώς θα ξεπεραστούν εμπόδια και θα ολοκληρωθεί το έργο. Και ο ισχυρισμός της “πιστοποιείται” από δεκάδες επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, οι οποίοι εντάσσουν τη συγκεκριμένη περιοχή εντός της ζώνης επικινδυνότητας πλημμύρας.
Το θέμα έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, ο οποίος σημείωσε ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα πρέπει το έργο να σπάσει σε δύο υποέργα. Όπως εξήγησε, η μελέτη έχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα ικριώματα της μεταλλικής κερκίδας, όμως η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, το οποίο χρηματοδοτεί την κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου, δε συμφωνεί να γίνει συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση των εργασιών. Αντίθετα, προτείνει με την υπάρχουσα εργολαβία να ολοκληρωθούν όλες οι οικοδομικές εργασίες και στη συνέχεια να προκηρυχθεί νέο υποέργο για τη μεταλλική κερκίδα.
Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής καταψηφίστηκε, γιατί η πλειοψηφία του Σώματος δεν πείστηκε για σειρά ζητημάτων, από το κατά πόσο είναι νόμιμη η κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου στο συγκεκριμένο σημείο του Νέδοντα μέχρι το αν δικαιολογούνται πραγματικά υπερβάσεις που έχουν γίνει σε διάφορες εργασίες από τον ανάδοχο, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Βασίλης Κοσμόπουλος.
Ο Βασίλης Τζαμουράνης τόνισε ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει, με την προϋπόθεση όμως ότι θα διασφαλιστεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ του υποέργου για τη μεταλλική κερκίδα.
Επιφυλάξεις εξέφρασε η Μαρία Οικονομάκου, ενώ η Ελένη Αλειφέρη, παρά το γεγονός ότι “βλέπει” προβλήματα, θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο, εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες γι’ αυτό από τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ.
Ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου – Ενεργοί Πολίτες”, επανέλαβε τη διαφωνία της παράταξής του με τη χωροθέτηση.
Ο Δημήτρης Οικονομάκος, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, τόνισε ότι το έργο αυτό αποκαλύπτει την προχειρότητα του κρατικού σχεδιασμού και εξήγησε ότι το κράτος πρώτα ενδιαφέρεται για το πώς θα βγάλουν χρήματα εργοληπτικές εταιρείες και μετά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών”, υπενθύμισε ότι για όλα τα προβλήματα του Ανοιχτού Θεάτρου έχει τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε το έργο. Πρότεινε να παγώσει λίγο το θέμα, προκειμένου να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση, διαφορετικά προέβλεψε ότι η εξέλιξη του έργου δε θα είναι καλή.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Βαρίδι η… προίκα Νίκα για τη Δημοτική Αρχή
