Με το ζόρι έχει εξετασθεί το 15% των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Με το ζόρι έχει εξετασθεί το 15%  των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Αν δε συγκροτηθούν άλλες δυο επιτροπές και δεν προσληφθεί προσωπικό, θα συζητούν επί χρόνια
 
Χίλιες περίπου αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί από πολίτες για τους δασικούς χάρτες έχουν εξετάσει μέχρι τώρα οι αρμόδιες επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί στη Μεσσηνία και ο αριθμός αυτός φαντάζει σαν «σταγόνα στο ωκεανό» μπροστά στο σύνολο των αντιρρήσεων. Συνολικά, μέχρι στιγμής, από το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Δασών έχουν ετοιμασθεί και παραδοθεί στις επιτροπές για συζήτηση 1.900 αντιρρήσεις πολιτών.
Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι θα χρειασθούν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, καθώς πάρα πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολες και απαιτούν ακόμα και αυτοψία για να μπορέσει να ληφθεί απόφαση. Παράλληλα, οι επιτροπές έχουν φορτωθεί με μεγάλο όγκο υποθέσεων, ενώ και το προσωπικό εξακολουθεί να είναι πολύ λίγο για τη διεκπεραίωση ενός τέτοιου έργου.
 
Δύσκολο έργο
Το ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η εξέταση των αντιρρήσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019, μόνο γέλωτα μπορούν πλέον να προκαλέσουν. Το έργο των επιτροπών είναι αρκετά δύσκολο, καθώς μόνο η εξέταση του κάθε φακέλου απαιτεί σημαντικό χρόνο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και αυτοψία στην περιοχή από την επιτροπή και τότε ο χρόνος εξέτασης της αντίρρησης αυξάνεται.
Συνολικά στη Μεσσηνία είχαν κατατεθεί περίπου 14.000 αντιρρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών, από την πρώτη επιτροπή, που αφορά στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασονομείου Μεσσήνης, θα εξετασθούν 3.487 φάκελοι αντιρρήσεων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 24,78% επί συνόλου σε επίπεδο Νομού Μεσσηνίας.
Από τη δεύτερη επιτροπή, που η αρμοδιότητά της είναι τα Δασονομεία Αλαγονίας και Μελιγαλά, θα εξετασθούν 970 φάκελοι αντιρρήσεων, που αντιπροσωπεύουν το 6,9% των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί.
 
Χρειάζονται άλλες δύο επιτροπές
Από την τρίτη επιτροπή, που έχει αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Καλαμάτας, θα εξετασθούν 1.637 φάκελοι, που αντιστοιχούν στο 11,64%.
Τέλος, η τέταρτη επιτροπή έχει αρμοδιότητα τις περιοχές του Δασονομείου Πύλου και του Δασαρχείου Κυπαρισσίας και θα εξετάσει συνολικά 7.974 υποθέσεις αντιρρήσεων, εκ των οποίων οι 5.154 είναι της Κυπαρισσίας και οι 2.820 της Πύλου. Το ποσοστό είναι 56,68%.
Οι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το συγκεκριμένο αντικείμενο, ιδιαίτερα για την τέταρτη επιτροπή επισημαίνουν πως είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στο τόσο μεγάλο έργο που έχει. Εκτιμούν, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρξει διορθωτική κίνηση και να συσταθεί άλλη μία, που θα μοιρασθεί το έργο με την τέταρτη. Επίσης, εκτιμούν ότι για τη Μεσσηνία πρέπει να συγκροτηθεί άλλη μια επιτροπή, που θα αναλάβει εξέταση αντιρρήσεων από τις άλλες τρεις επιτροπές, αν το κράτος θέλει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών. Αλλιώς δεν είναι καθόλου απίθανο σε μια 5ετία ακόμα να μιλάμε εξέταση αντιρρήσεων.
Επίσης σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού και συγκεκριμένα δασολόγων.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη