«Μικρός Κοπέρνικος» ένα καινοτόμο πρόγραμμα για μαθητές που συνεχίζεται και φέτος

«Μικρός Κοπέρνικος» ένα καινοτόμο πρόγραμμα για μαθητές που συνεχίζεται και φέτος

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, ανοικτό στο ευρύτερο μαθητικό και διδακτικό κοινό της περιοχής μας, συνεχίζεται στην Καλαμάτα και φέτος με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το πρόγραμμα έχει τίτλο: «Μικρός Κοπέρνικος – Τηλεπισκόπηση με τους δορυφόρους SENTINEL της ESA στα οικοσυστήματα της Μεσσηνίας και της ΕΛΛΑΔΟΣ», προς τιμή του μεγάλου Πολωνού αστρονόμου  (1473-1543).
Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, έγινε πέρυσι με ομάδες μαθητών στην Καλαμάτα και τη Ραφήνα, σε πιλοτικό επίπεδο, όπου η δεύτερη ομάδα  στο πρόγραμμα Climate Detectives της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρίας –ESA, τιμήθηκε πανευρωπαϊκά και ήταν ανάμεσα στους 4 φιναλίστ του πανευρωπαϊκού μαθητικού διαγωνισμού Climate Detectives – Living Planet Symposium 2019-ESA που διεξήχθη στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Σκοπός είναι η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων της νέας γενιάς στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή της πληροφορίας, σε τομείς και δράσεις που αφορούν στρατηγικές διαχείρισης του γεω-περιβάλλοντός μας, οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα σε όλο τον πλανήτη.
Το πρόγραμμα επικεντρώνεται ειδικότερα στη χρήση των δορυφορικών δεδομένων της τηλεπισκόπησης, του προγράμματος COPERNICUS της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρίας (European Space Agency-ESA), που αποτυπώνονται παγκόσμια από τη συστοιχία εν ενεργεία δορυφόρων SENTINEL. Συνοδεύεται δε, από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και ανοικτών δεδομένων διαδραστικότητας και αποτύπωσης της πολυπλοκότητας στο ζωτικό μας περιβάλλον.
Τα δεδομένα είναι υψηλής διακριτικότητας και ποιότητας, εμπλουτισμένα με πυκνές χρονοσειρές δεδομένων συχνής επανεπίσκεψης δορυφόρων πάνω από την περιοχή μας, αλλά και ανά σημείο σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου.
Οι λεπτομερείς αυτές παρατηρήσεις θα εισάγουν τους μαθητές στις πολλές σύγχρονες εφαρμογές του τομέα της γεωπληροφορικής, με παράλληλη επικέντρωση στα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής μας (ατμόσφαιρα, υδάτινοι όγκοι- θάλασσες, κλίμα, γήινοι όγκοι στη στεριά, αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων).
Η πρόσκληση είναι επίσης ανοικτή  προς εθελοντές καθηγητές όλων των ειδικοτήτων (φυσική, χημεία, βιολογία, γεωγραφία, πληροφορική) που επιζητούν να συμμετέχουν υποστηρικτικά σε αυτή την εκπαιδευτική εθελοντική πρωτοβουλία.
Οι μαθητές που θα πάρουν μέρος θα υποβάλλουν την πρότασή τους στον προγραμματιζόμενο και εφέτος πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Climate Detectives 2020- ESA με τη βοήθεια ομάδας ειδικών επιστημόνων και καθηγητών.
Οι συναντήσεις των μαθητικών ομάδων θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο απόγευμα, σε τάξεις διδασκαλίας του 6ου Λυκείου Καλαμάτας, με ελεύθερη συμμετοχή.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα από τους συντονιστές: Χαρά Κιουρή τηλ. 6945428944 και Δρ. Τάκη Παπαδόπουλο, τηλ. 6938140396
Οι μαθητές που ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν και ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους, μέσω e-mail, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: xkiouri@hotmail.com και takis.papadopoulos@gmail.com