Σε λιγότερο από 10 ημέρες… ακούστηκαν οι αγωνίες τόσο των προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας όσο και δημοτικών συμβούλων για την κατάσταση που επικρατεί με τα ρέματα στην ευρύτερη περιοχή.
Και οι δύο πλευρές κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: Αν η Δημοτική Αρχή δεν κινηθεί τάχιστα, τότε σε μια δυνατή βροχόπτωση ή ένα έντονο καιρικό φαινόμενο μπορεί και να ζήσουμε τις πλημμύρες του 2016.
Η πρώτη αναφορά έγινε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, όπου έγινε λόγος για μπαζωμένα και ακαθάριστα ρέματα. Ειδικότερα, στο Πήδημα υπάρχουν δύο ρέματα που χρειάζονται καθαρισμό. Μάλιστα, στο ένα υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να φράξει από τα φερτά υλικά στο σημείο που συναντά ένα γεφύρι. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η παρατήρηση ότι πρέπει να καθαριστεί ο Άρις, ο οποίος παραλαμβάνει τα νερά από τους χείμαρρους της περιοχής, καθώς στην κοίτη του έχουν παρασυρθεί κορμοί δέντρων που μειώνουν την παροχετευτικότητα, μη επιτρέποντας να φύγουν γρήγορα τα νερά.
Ο Ξερίλας και το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές το 2016, χρειάζονται, επίσης, καθαρισμό. Αιτήματα για καθαρισμούς ρεμάτων ακούστηκαν και από προέδρους σε Πλατύ, Αντικάλαμο, Αρφαρά.
Η δεύτερη προειδοποίηση ακούστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Τσαπόγας, αναφέρθηκε στο ρέμα της συνοικίας Φραγκοπήγαδο, όπως και στο ρέμα “Καραμπογιάς”.
Παρέμβαση υπήρξε και από τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”, ενώ και ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών για αντιπλημμυρικά έργα.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης σχολίασε ότι το αντιπλημμυρικό έργο για το οποίο έχει εγκριθεί χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων ευρώ περίπου εδώ και τρία χρόνια, έχει κολλήσει γιατί η περιβαλλοντική μελέτη δεν είναι επαρκής. Προβλήματα, δε, υπάρχουν και με τα αντιπλημμυρικά έργα στην εθνική οδό από το Νοσοκομείο προς το Ασπρόχωμα, αφού έχουν σταματήσει.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι δίχως άμεση καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και ενέργειες υλοποίησης, η Καλαμάτα, τρία χρόνια μετά τις πλημμύρες του 2016, θα εξακολουθεί να παραμένει… γυμνή απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.
Α.Π.
Σήματα κινδύνου για πλημμύρες σε έντονα φαινόμενα
