Το Δημοτικό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση, ενέκρινε τις μελέτες έργου και προμήθειας της πράξης «Ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και προμήθεια κινητού εξοπλισμού», καθώς και την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι». Εγκρίθηκαν οι μελέτες α) του έργου προϋπολογισμού 4.103.200 ευρώ με ΦΠΑ και β) της προμήθειας προϋπολογισμού 131.752,48 ευρώ με ΦΠΑ, καθώς και η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης.
Με βάση το αστικό περιβάλλον γύρω από το οικόπεδο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου (Ανατολική Συνοικία της πόλης), η μορφή των κτηρίων του Πανεπιστημίου με τους λιθόκτιστους παραλληλεπίπεδους όγκους καθόρισε και την αρχιτεκτονική ιδέα της λύσης, που είναι η διάταξη των διαφόρων τμημάτων σε παραλληλεπίπεδους διαδοχικούς λιθόκτιστους όγκους διαρθρωμένους εν σειρά σε ένα διάδρομο/κορμό.
Το κτήριο του Ειδικού Σχολείου θα είναι ισόγειο εκτός από ένα τμήμα του, που θα είναι διώροφο με υπόγειο. Όλοι οι χώροι του είναι τοποθετημένοι στις δύο πλευρές του διαδρόμου, ο οποίος σαν κορμός δίνει πρόσβαση σε όλους τους χώρους σχεδόν απευθείας.
Στη στάθμη του υπογείου τοποθετούνται οι βοηθητικοί χώροι αποθηκών και Η/Μ εγκαταστάσεων. Επίσης, στο υπόγειο έχει προβλεφθεί χώρος δεξαμενής νερού και αντλιοστάσιο, απαραίτητα για την πυρόσβεση σύμφωνα με τους κανονισμούς, καθώς και χώρος για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων της υδροθεραπείας. Το διώροφο τμήμα του κτηρίου και το υπόγειο συνδέονται με κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα με προδιαγραφές ΑμεΑ. Επιδιώκοντας τη βιωσιμότητα του κτηρίου, εφαρμόσθηκαν σε αυτό οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Αντιδράσεις
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις για τη μελέτη από την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, Τόνια Κουζή, η οποία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, είναι “τραγική”.
Επίσης, πρόσθεσε ότι για παρεμβάσεις με τόσο υψηλή χρηματοδότηση θα πρέπει να υπάρχει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ενώ παρατήρησε ότι από τα σχέδια δε φαίνεται σε κανένα σημείο να υποστηρίζεται το κτήριο ως “βιοκλιματικό”.
Ολοκληρώνοντας, σχολίασε ότι απαιτείται “μεγαλύτερη σοβαρότητα”, όταν υλοποιούνται τέτοια έργα και γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπήρξε θετική ως προς τη χρηματοδότηση και αρνητική ως προς την προμελέτη.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Δημήτρης Οικονομάκος, παρατήρησε ότι το κτήριο δεν ανταποκρίνεται στον αριθμό των μαθητών που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών του Ειδικού Σχολείου, ενώ αναρωτήθηκε πότε θα προχωρήσουν οι εργασίες και για το Γυμνάσιο- Λύκειο.
Α.Π.
Νέο κτήριο για το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας
