Μια πολλαπλασιαστική εκδήλωση- παρουσίαση, με στόχο να κάνει γνωστά τα αποτελέσματα της Νευροανδραγωγικής ενάντια στον αποκλεισμό, διοργάνωσε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας το απόγευμα της Πέμπτης. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί εκπαιδευτικούς και μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+KA2.
Μιλώντας σχετικά, η διευθύντρια Γεωργία Γάλλου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σκοπό είχε να προάγει την ιδέα των γνώσεων της Νευροεπιστήμης στην εκπαίδευση, σε ομάδες που πλήττονται από κοινωνικό αποκλεισμό, προκειμένου να βοηθηθούν και να προχωρήσουν στη δια βίου μάθηση.
Η κα Γάλλου πρόσθεσε ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συντονιστής ήταν ένα πανεπιστήμιο από την Πολωνία, με εταίρο εκ μέρους της Ελλάδας το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ενώ συμμετείχαν ακόμα εκπαιδευτικοί φορείς από την Αγγλία, την Τσεχία και την Ολλανδία.
Όσο για τα θετικά της συμμετοχής, ανέφερε ότι δημιουργήθηκε ένα εκπαιδευτικό υλικό για εκπαιδευτές ενηλίκων με διάφορες τεχνικές και θεωρίες πάνω στις Νευροεπιστήμες και πώς αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην εκπαίδευση ενηλίκων, δηλαδή στην Ανδραγωγική.
Επίσης, δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό για τους εκπαιδευομένους, προκειμένου να βοηθηθούν να γίνουν αυτόνομοι στη μάθηση, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά και να προχωρήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, το υλικό αποτελείται από μια εκπαιδευτική πλατφόρμα, από μια ιστοσελίδα, καθώς και από μια έντυπη έκδοση με συμβουλές, στρατηγική και συστάσεις που έχουν να κάνουμε το θέμα.
Σχετικά με τους συμμετέχοντες, ανάφερε ότι εκπαιδεύτηκαν 15 εκπαιδευτικοί ενηλίκων, καθώς και 20 μαθητές του σχολείου, με τους περισσότερους μαθητές να είναι μετανάστες, καθώς έχουν τα περισσότερα προβλήματα προσαρμογής. Έτσι, υπάρχει πλέον η ελπίδα ότι θα ενταχθούν ομαλά και θα παρακολουθήσουν τη δια βίου εκπαίδευση.
Η κα Γάλλου κατέληξε λέγοντας ότι, χάρις στη νευροπλαστικότητα που έχει ο εγκέφαλος, το άτομο μπορεί, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία, να μάθει πράγματα, αφού με τη συγκεκριμένη επιστήμη ο εγκέφαλος αλλάζει και προσαρμόζεται, αρκεί βέβαια να υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνικές για να δουλευτεί όλο αυτό.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας
Όσο για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας, η κα Γάλλου μάς ενημέρωσε ότι φέτος έχει 75 μαθητές, με τη φοίτηση σε αυτό να διαρκεί 2 χρόνια, ενώ όταν κάποιος το ολοκληρώσει, αποκτά απολυτήριο Γυμνασίου. Σε αυτό μπορούν να φοιτήσουν μαθητές άνω των 18 ετών, με το μεγαλύτερο που πέρασε από το Σχολείο να είναι, όπως μας ανέφερε, 78 ετών.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση