Χαμόγελο του Παιδιού: Ο Κώστας Γιαννόπουλος μιλά στο Θάρρος

Χαμόγελο του Παιδιού: Ο Κώστας Γιαννόπουλος μιλά στο Θάρρος

Μία πρότυπη τετραώροφη δομή για παιδιά, αλλά και φοιτητές, θα δημιουργήσει στην καρδιά της Καλαμάτας το «Χαμόγελο του Παιδιού» και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που βρέθηκε χθες στην πόλη μας ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, αφού πρώτα επισκέφθηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Καλαμάτα, ο κ. Γιαννόπουλος είχε συνάντηση με τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές ανηλίκων του νομού, ενώ αργά το μεσημέρι επισκέφθηκε το οικόπεδο που έχει δωρηθεί από την κα Καρέλια – Βασιλοπούλου για την κατασκευή της δομής. Λίγο αργότερα συναντήθηκε και με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.
Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, όπου οι εκπρόσωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού» έκαναν ενημέρωση για τις δράσεις του συλλόγου. Από το σχολείο συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για τις ανάγκες του «Χαμόγελου», μέρος των οποίων προσέφερε ο Δήμος Καλαμάτας.

Με τα παιδιά
Μιλώντας στο «Θ», ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στην επίσκεψή τους στο 2ο Δημοτικό Σχολείο: «Τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι γονείς δημιούργησαν μία κίνηση για το “Χαμόγελο του παιδιού”, μέσα από παρότρυνση και από το υπουργείο Παιδείας. Αυτό το διάστημα τα παιδάκια από τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα μάς δίνουν τη δυνατότητα να γεμίσουν και πάλι τα ράφια των κέντρων στήριξης για να στηρίξουμε τις οικογένειες με αξιοπρέπεια. Έγινε μια όμορφη προσπάθεια και μου ζήτησαν να έρθω να τους μιλήσω για τον Αντρέα, για την ιδέα του, για το “Χαμόγελο του Παιδιού” και για το πόσο σημαντικό είναι το “Χαμόγελο” και για τα παιδιά που δεν έχουν πρόβλημα. Έτσι, λοιπόν, τους παρουσίασα την ομορφιά του “Χαμόγελου”, τους έβαλα σε επικοινωνία με τη γραμμή, πώς μπορούν να καλέσουν τη γραμμή 1056 και προσπάθησα να τους πω ένα παραμύθι που είναι πραγματικότητα, για ένα παιδάκι και όλη αυτή την ιστορία που πραγματικά έχει δημιουργήσει μία ασπίδα προστασίας για τα παιδιά στην Ελλάδα», σημείωσε.

Πρότυπη δομή και για φοιτητές
Μετά τη συνάντηση με τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, ο κ. Γιαννόπουλος συναντήθηκε με το δήμαρχο Καλαμάτας, προκειμένου να προετοιμαστεί, όπως είπε, το έδαφος για τη δράση που σε λίγο καιρό θα γίνει πραγματικότητα στην Καλαμάτα.
«Πλέον θα αποκτήσει η Καλαμάτα το δικό της χαμόγελο, τις δικές της δράσεις και τη δική της δομή. Στο οικόπεδο που δώρισε η κα Καρέλια – Βασιλοπούλου θα κατασκευασθεί ένα τετραώροφο κτήριο. Έχει ξεκινήσει η σύνταξη των σχεδίων, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για να πάρουμε την άδεια. Ελπίζω να μη μας καθυστερήσουν οι άδειες. Τα χρήματα της δωρεάς υπάρχουν», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Ανακοίνωσε ότι θα αγορασθεί, επίσης, μια κινητή μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών που δε διαθέτει η περιοχή μας. Για ένα νεογνό που θα γεννηθεί στη Μεσσηνία και χρειάζεται να διακομισθεί σε άλλες μονάδες, δεν υπάρχει κατάλληλη μονάδα για να γίνει αυτή η μεταφορά.
«Έτσι, όλες αυτές οι δομές θα είναι εδώ. Και κάτι πρωτότυπο που γίνεται στην Ελλάδα από το “Χαμόγελο του Παιδιού” είναι ότι η δομή στην Καλαμάτα θα φιλοξενήσει και φοιτητές. Δε θα πω γιατί θα πρέπει να τους φιλοξενήσει η δομή, γιατί δε θέλω να βάλω στίγμα στα παιδιά. Γιατί και οι φοιτητές παιδιά είναι, που πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς να φοβούνται ότι θα έρθουν και δε θα έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν. Θα έχουν μία φροντίδα. Τα παιδιά που μεγαλώνουμε ως οικογένεια μετά τα 18 δεν τα πετάμε στο δρόμο. Μεγαλώνουν και τα στηρίζουμε. Τα παιδιά αυτά από το “Χαμόγελο” θα έχουν ένα χώρο αξιοπρεπέστατο», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Και δομή ημερήσιας φροντίδας
Η σύνδεση του κ. Γιαννόπουλου με την Καλαμάτα δεν είναι τυχαία, αλλά ιδιαίτερη, αφού, όπως μας εξήγησε, η μητέρα του καταγόταν από εδώ, της οικογένειας Παρθένιου. Μάλιστα, στη συνοικία που κατοικούσε η μητέρα του, μια κυρία έχει παραχωρήσει στον Οργανισμό ένα οικόπεδο με ένα σπίτι. Στόχος δε, είναι να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ως ημερήσια φροντίδα για παιδιά της περιοχής που βρίσκονται σε κρίση και όχι σε κίνδυνο. «Να στηρίξουμε τις οικογένειες και τα παιδιά χωρίς να φεύγουν από το σπίτι τους και την αγάπη του σπιτιού. Μπορεί ο πατέρας να είναι μόνος του και να μην μπορεί να λειτουργήσει στην καθημερινότητα ή η μητέρα να μην έχει τη δυνατότητα», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος.
Καταλήγοντας είπε πως είναι πολλά τα σχέδια που έχει ο Οργανισμός, προκειμένου να καλυφθεί όλη η ευρύτερη περιοχή μέχρι και το Γύθειο, όπου υπάρχει επίσης ένα σπίτι.

Της Βίκυς Βετουλάκη