Καλαμάτα: Οι γυναίκες θα φωνάξουν σήμερα γι’ αυτά που άλλοι βρίσκουν “από την κούνια”…

Καλαμάτα: Οι γυναίκες θα φωνάξουν σήμερα γι’ αυτά που άλλοι βρίσκουν “από την κούνια”…

Με σκοπό να παρακινηθούν οι γυναίκες και να σπάσουν τη σιωπή, να ξεπεράσουν το φόβο απέναντι στη βία της πατριαρχίας, να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, τα μέλη της ομάδας “Έλα στη ΘΕΣΗ μου. ΘΕΣΙΣ – Las Tesis στη Καλαμάτα” διοργανώνουν δρώμενο, σήμερα, που θα κορυφωθεί με τον Χιλιανό φεμινιστικό ύμνο «El violador en tu camino» («Ο βιαστής στον δρόμο σου»). Η προετοιμασία του δρώμενου έχει ξεκινήσει με μεγάλη συμμετοχή γυναικών και θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

Όπως σημειώνει η ομάδα, “με αφορμή τα γεγονότα στη Χιλή αλλά και τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε κι εμείς στην Καλαμάτα μια ομάδα γυναικών με σκοπό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, να διαμαρτυρηθούμε αλλά και να κοινοποιήσουμε το γεγονός, με απώτερο σκοπό να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός Δρώμενου που θα λάβει χώρα την Κυριακή 12/01 στην Κεντρική Πλατεία στις 12 μ.μ”.

Επίσης σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνεται: “O χιλιανός φεμινιστικός ύμνος «El violador en tu camino» («Ο βιαστής στον δρόμο σου»), που τραγουδήθηκε και χορεύτηκε για πρώτη φορά στο Σαντιάγο από την ομάδα Las Tesis στις 25 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, έφτασε μέσα στον Δεκέμβριο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο.

Σήμερα στην Καλαμάτα ο ύμνος αυτός θα ακουστεί ξανά, στα ελληνικά από τα στόματα των Καλαματιανών Γυναικών ως ένδειξη αλληλεγγύης στις Χιλιανές αδερφές μας, αλλά και ως ελάχιστος φόρος τιμής για τις Ελληνίδες που έπεσαν θύματα κακοποίησης και δολοφονίας λόγω του φύλου τους. Θύματα της πατριαρχίας, ενός συστήματος όπου ο άντρας είναι «το μάτσο αρσενικό» και η γυναίκα «πάει γυρεύοντας». Στο Δρώμενο μπορεί να συμμετέχει όποια γυναίκα επιθυμεί και θα διαρκέσει 15 λεπτά”.

Υπενθυμίζουμε ότι το φεμινιστικό κίνημα της Χιλής προχώρησε σε μία συγκλονιστική διαμαρτυρία σε δρόμους, αλλά μπροστά από κυβερνητικά κτίρια, έπειτα από πολλές καταγγελίες για βιασμούς και βασανιστήρια σε γυναίκες από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα χρησιμοποιώντας τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό ως μέσο.

«Ο βιαστής είσαι εσύ. Η αστυνομία, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος. Δεν έφταιγα εγώ, ούτε το πού ήμουν, ούτε το τί φορούσα» τραγουδούσαν οι γυναίκες της Χιλής με τα μάτια τους δεμένα με ένα μαύρο μαντήλι προκαλώντας πραγματική ρίγη.

Το ξύλο, οι βιασμοί, η βία στο σπίτι, η απλήρωτη εργασία μες στην οικογένεια, δεν είναι ιστορία, δεν είναι παρελθόν. Είναι το παρόν των γυναικών εδώ και τώρα. Πώς να ξεφύγεις όταν σου σπάνε την αυτοπεποίθηση κάθε μέρα με κλοτσιές, κακίες και προσβλητικά αγγίγματα; Πώς να πιστέψεις ότι θα βρεις το δίκιο σου όταν νιώθεις ότι η θέση σου είναι διαλεγμένη «από την κούνια»;

Αυτό τραγουδάει ο επαναστατικός ύμνος της Χιλής: όχι άλλες γυναίκες ξένες προς τους εαυτούς τους, τα όνειρά τους, τους στόχους τους, σε ματαιωμένες ζωές, σε ρόλους που επιλέχτηκαν για λογαριασμό τους απ’ την ανδροκρατία.

Στη χώρα μας, και στην Ευρώπη, πέφτει ξύλο. Πολλές γυναίκες βιάζονται απ’ τους συντρόφους τους, απ’ τους μάτσο τύπους της γειτονιάς. Αλλά υπάρχουν και πιο ύπουλες εκφράσεις εκφοβισμού. Μηνύματα στα κινητά κάθε τρεις και λίγο στα όρια της παρενόχλησης. Επικίνδυνοι δρόμοι, επιθέσεις, βρισιές. Αλλά και ακόμα πιο ύπουλες μορφές ελέγχου. Χαμηλότεροι μισθοί, επειδή «δεν προσπαθείς αρκετά», ερωτήσεις του στυλ «σκοπεύεις να κάνεις παιδί;» τη μέρα της συνέντευξης για δουλειά και μόνιμα σχόλια μπροστά ή πίσω από την πλάτη, από άντρες και από γυναίκες-στυλοβάτες της αντρικής υπεροχής.

Σήμερα θα φωνάξουν γι’ αυτά που άλλοι βρίσκουν έτοιμα «από την κούνια»…

Α.Π.