Σαν τη χελώνα… η κτηματογράφηση στη Μεσσηνία

Σαν τη χελώνα… η κτηματογράφηση στη Μεσσηνία

Ακόμα δεν έπιασε το 50% κατάθεσης δικαιωμάτων η κτηματογράφηση στη Μεσσηνία

Σε πολύ… χαλαρούς ρυθμούς εξακολουθούν να κινούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μεσσηνία που δεν έχουν δηλώσει τα δικαιώματά τους στην Κτηματογράφηση, παρότι η επίσημη προθεσμία έχει λήξει από τα τέλη Νοεμβρίου, και υπολείπονται ακόμα χιλιάδες δηλώσεις.

Με τη λήξη της προθεσμίας στις 29 Νοεμβρίου, μαζί και με τη διαδικασία της εμπρόθεσμης προσέλευσης, το ποσοστό έφτασε στο 57% και κρίθηκε ικανοποιητικό για το μέλλον της μελέτης.

Ωστόσο, αν και τελειώνει και ο δεύτερος μήνας μετά τη λήξη της επίσημης ημερομηνίας, οι δηλώσεις που αναμένονταν να κατατεθούν από την εμπρόθεσμη προσέλευση που δηλώθηκε και εκτόξευσε το ποσοστό στο 57%, είναι ελάχιστες. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πραγματικά κατατεθειμένα δικαιώματα στην Κτηματογράφηση της Καλαμάτας δεν έχουν φτάσει συνολικά στο 50%!

Χαλαροί οι Μεσσήνιοι

Δυστυχώς, οι Μεσσήνιοι δεν έχουν δραστηριοποιηθεί όσο θα έπρεπε, ενώ εκτιμάται ότι πολλά δικαιώματα μέσω της εμπρόθεσμης προσέλευσης λιμνάζουν σε γραφεία επαγγελματιών, χωρίς να έχουν κατατεθεί ακόμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας από την Κτηματογράφηση στη Μεσσηνία διατέθηκαν περίπου 130.000 εμπρόθεσμες προσελεύσεις και δεν έχουν κατατεθεί επίσημα ούτε 30.000!

Το δε ποσοστό του 50% των κατατεθειμένων δικαιωμάτων με τους ρυθμούς που κινούνται οι Μεσσήνιοι ιδιοκτήτες εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ως στόχος το Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη του Κτηματολογίου για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να ξεπεράσει το 55%. Έμπειρα στελέχη του Κτηματολογίου δεν ανησυχούν για την επίτευξη του ποσοστού και για τη μελέτη, όμως αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί κι άλλα ζητήματα. Οι ενστάσεις που θα ακολουθήσουν θα προσθέσουν κι άλλα προβλήματα, καθώς αν η προσέλευση είναι μικρή και λείπουν δικαιώματα, εκτός από το κόστος που θα επιφέρει στους πολίτες, θα υπάρχει δυσκολία στην εξέτασή τους, να απουσιάζουν στοιχεία ακινήτων που συνορεύει το επίδικο.

Ενστάσεις

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, στις περιοχές όλης της χώρας που ολοκληρώθηκε είτε συνεχίζεται με σιωπηρή παράταση η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, προκειμένου να δηλωθούν προεκτιμώμενα συνολικά περί τα 13 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας, αρχίζει σταδιακά η ανάρτηση της κτηματογράφησης. Βέβαια, κάτι τέτοιο, όσον αφορά στην προανάρτηση, δεν πρόκειται να ισχύσει για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ωστόσο, με την προανάρτηση οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δουν τι προέκυψε μετά την επεξεργασία των δηλώσεών τους και να διαπιστώσουν εάν η ιδιοκτησία τους έχει δηλωθεί σωστά ή πρέπει να γίνει κάποια διόρθωση σε επίπεδο πρόδηλου σφάλματος ή έλλειψης δικαιολογητικών και να υποβάλουν ενστάσεις.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Ελληνικό Κτηματολόγιο, στις υπό κτηματογράφηση περιοχές με προεκτιμώμενα 13 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα, αφαιρουμένων των δικαιωμάτων του Δημοσίου και ενός σημαντικού αριθμού «καθαρών» και μεγάλων ιδιωτικών ιδιοκτησιών, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το ποσοστό των ενστάσεων θα κυμανθεί στο 10% των δικαιωμάτων, κατά τη φάση των αναρτήσεων αναμένεται να κατατεθούν προς εξέταση από τις αρμόδιες επιτροπές περισσότερες από ένα εκατομμύριο ενστάσεις.

Στα μέτρα που σχεδιάζει η Ελληνικό Κτηματολόγιο, στο πλαίσιο συνολικής νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, είναι να ενισχυθεί η λειτουργία των επιτροπών ενστάσεων με μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερες συνεδριάσεις. 

Της Βίκυς Βετουλάκη