Η κρίση εισάγει τον… “Οικονομικό Έρωτα”

Η κρίση εισάγει τον… “Οικονομικό Έρωτα”

«Επιλεκτικό ζευγάρωμα», με εισοδηματικά κριτήρια

Στην Ελλάδα, περισσότερο από άλλες χώρες, είναι εντονότερο το φαινόμενο του «επιλεκτικού ζευγαρώματος», όπου ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων ζευγαριών αποτελείται από συντρόφους του ίδιου περίπου εισοδηματικού επιπέδου, αναφέρει σε έκθεσή του ο ΣΕΒ.

«Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να έχει ενταθεί κατακόρυφα στη διάρκεια της κρίσης, καθώς το ένστικτο της επιβίωσης σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο φαίνεται, ενδεχομένως, να αποθάρρυνε την προσέγγιση συντρόφων χαμηλότερων εισοδηματικά κλιμακίων», σημειώνει.

Αν και η ανισότητα εισοδήματος και πλούτου στην Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο ή χαμηλότερο επίπεδο με τον ΟΟΣΑ, η χώρα μας κατατάσσεται σε υψηλότερα επίπεδα συνολικής ανισότητας και στέρησης σε σχέση με τις περισσότερες, ευρωπαϊκές κυρίως, χώρες, του Οργανισμού σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΒ.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος στο οικονομικό δελτίο του, με θέμα «OΟΣΑ: Ίσες ευκαιρίες για μείωση των ανισοτήτων και καλύτερη ποιότητα ζωής», το 12,9% των Ελλήνων βρίσκεται κάτω από το εισοδηματικό όριο της φτώχειας, έναντι 11,5% στον ΟΟΣΑ.

Το 55,4% των Ελλήνων θεωρείται «οικονομικά ευάλωτο» (έναντι 38,9% στον ΟΟΣΑ), καθώς, αν και δεν έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, δε διαθέτει ένα μαξιλάρι συντήρησής του για τρεις μήνες, και, συνεπώς, είναι εύκολο να πέσει κάτω από το όριο φτώχειας σε περίπτωση απώλειας της εργασίας του.