Η κυβέρνηση στέλνει πρόσφυγες στην Κρήτη

Κύρα Αδάμ

Όπως είναι ήδη γνωστό ο γερμανικός άξονας της Ε.Ε., μαζί με τους δορυφόρους του (Αυστρία, Ολλανδία), αρνούνται μέχρι στιγμής κατηγορηματικώς να επιδείξουν την απαιτούμενη οικονομική αλληλεγγύη στις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται βαρύτατα σε αριθμό θυμάτων, αλλά και οικονομικώς, από τον Covid-19.
Εν μέσω αυτής της θύελλας που ταράζει τα θεμέλια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει μία και μόνον χώρα η οποία επιδεικνύει και εφαρμόζει το μέγιστο βαθμό αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους εταίρους και, μάλιστα, επί ζημία της ιδίας σε επίπεδο οικονομίας και ασφαλείας.
Αυτή είναι η Ελλάδα, η οποία την προηγούμενη Παρασκευή, στο περιθώριο της αποτυχημένης Συνόδου Κορυφής, δέχθηκε – μόνον αυτή – να σώζει στο εξής όλους τους μετανάστες /ναυαγούς από τα νερά της Λιβύης και της Κεντρικής Μεσογείου και να τους μεταφέρει ασφαλώς σε ελληνικά λιμάνια, τουτέστιν κατά κύριο λόγο στην Κρήτη, ενώ από τον κατάλογο δεν μπορεί να αποκλειστούν η Ρόδος και η Κάρπαθος.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι ευχαρίστησαν βαθιά την Ελλάδα για το «φιλότιμο και τον αλτρουισμό της» και υποσχέθηκαν ότι θα συνδράμουν στα έξοδα για τις υπηρεσίες στα ελληνικά λιμάνια…
Η καινοφανής αυτή απόφαση ελήφθη από τις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, οι οποίες συμμετείχαν υπό την αιγίδα της Ε.Ε. στην «Επιχείρηση Σοφία», η οποία είχε στόχο την περισυλλογή μεταναστών/ ναυαγών πρωτίστως από την Ιταλία την περίοδο της μεγάλης κρίσης του 2015. Η «Επιχείρηση Σοφία» λήγει αυτές τις μέρες και αντικαθίσταται από την «Επιχείρησή Ειρήνη», στην οποία θα συμμετέχουν και πάλι ελληνικά πλοία.
Κατά τη σχετική συνεδρίαση, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν και δεν πρόκειται να διασώσουν κανένα μετανάστη/ναυαγό και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να τον φιλοξενήσουν στα εδάφη τους.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να αναλάβει μόνον αυτή την επιχείρηση περισυλλογής και φιλοξενίας και άλλων μεταναστών από τη Λιβύη και προφανώς από το σύνολο της Αφρικής σε ελληνικό έδαφος, που μέχρι στιγμής δεν είχε αναμειχθεί στην «προσφυγική λαίλαπα» από την Τουρκία, όπως η Κρήτη.
Η κατάσταση, όμως, δείχνει να αλλάζει άρδην, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποδέχεται πλέον ότι η Ελλάδα αποτελεί πράγματι τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αναλαμβάνει το βάρος και το κόστος της μεταναστευτικής πλημμυρίδας προς την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση πάρα ταύτα δεν έχει προχωρήσει σε καμιά επίσημη ανακοίνωση και πολύ περισσότερο δεν έχει εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες ποιοι είναι οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και, κυρίως, αν υπάρχουν ισχυρά ανταλλάγματα προς την Ελλάδα για τον επικίνδυνο «αλτρουισμό της».
Στην περίπτωση που επιτραπούν νέες ροές μεταναστών/ναυαγών προς την Ελλάδα, τότε δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο στην Άγκυρα να ανοίξει όλες τις πόρτες της προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες/μετανάστες που διαμένουν στο τουρκικό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κάνει σπιθαμή πίσω στις απειλές του να «πλημμυρίσει την Ευρώπη» με πρόσφυγες, αν δεν ικανοποιηθούν αμέσως τα οικονομικά αιτήματα που έχει θέσει στην Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες, εν μέσω Covid-19, ουδόλως ασχολούνται με τα οικονομικά αιτήματα του Ερντογάν, αθετώντας κατ’ ανάγκην τις υποσχέσεις τους. Γεγονός που επιτρέπει στον Ερντογάν, όποτε αυτός θελήσει, να πλημμυρίσει τα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου με πρόσφυγες.
Της Κρήτης συμπεριλαμβανομένης.

Της Κύρας Αδάμ