Κακή για την Ελλάδα η εκεχειρία στη Συρία

Κακή για την Ελλάδα η εκεχειρία στη Συρία

Έρκος Οδόντων

Την ώρα που στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν στοιβαχτεί χιλιάδες πρόσφυγες, η Γερμανία δίνει bonus 32 εκατομμύρια ευρώ στην Άγκυρα για την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας της τουρκικής ακτοφυλακής στην προσπάθεια που κάνει για αποτροπή των διακινητών προσφύγων.

Με την κίνηση αυτή η Γερμανία ενισχύει στην πραγματικότητα την τουρκική ακτοφυλακή, που δημιουργεί ουσιαστικά ένα δεύτερο πολεμικό στόλο, για να ελέγχει τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τους διακινητές προσφύγων και εμποδίζοντας παράλληλα το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της Μεσογείου, αυτόν της Καλύμνου με τριακόσια καΐκια, να ψαρεύει στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία προσπαθεί να εξουδετερώσει την ενδυνάμωση  της ελληνικής ακτοφυλακής με τα δέκα υπερσύχρονα σκάφη που αναμένεται να αποκτήσει από τη δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών στο Λιμενικό Σώμα.

Αντ’ αυτού, τα 700.000 ευρώ που υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι να δώσουν σε δύο δόσεις στην Ελλάδα κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στον Έβρο, παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προορίζονται για τη δημιουργία δυο κλειστών δομών για τους λαθρομετανάστες που θα μπαίνουν στην Ελλάδα, θα συλλαμβάνονται και θα αιτούνται άσυλο. Το ένα ήδη ανακοινώθηκε στο Νομό Σερρών και το δεύτερο αναμένεται να ανακοινωθεί σε όμορο νομό.

Μ’ άλλα λόγια, πέραν της λεκτικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα και των παραμυθιών ότι τα ελληνικά σύνορα αποτελούν σύνορα της Ευρώπης, δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή βοήθεια. Αυτά, για να βλέπουμε καθαρά τα πράγματα και να μη χάφτουμε αμάσητα όσα μας σερβίρουν τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, το παλεύει, αλλά όχι με το δυναμισμό που απαιτείται απέναντι σε μια δικτατορία και ένα κτήνος που ακούει στο όνομα Ερντογάν.

Το ζήτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι ότι, για να ξεβολέψεις τους αδιάφορους και φίλα διακείμενους στην Τουρκία Ευρωπαίους, πρέπει να συγκρουστείς μαζί τους. Διαφορετικά, είμαστε χαμένοι από χέρι. Την πάσα μάς την έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, που δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού ανακοίνωσε ότι θα στείλει στον Έβρο 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων ενδεδυμένους με στολές αστυνομικών, για να αποκρούουν τα push back των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε όσους μετανάστες-πρόσφυγες θέλουν να εισέλθουν παρανόμως στη χώρα μας. Να στείλει, λοιπόν η Ευρώπη, χίλιους δικούς της καταδρομείς απ’ όλα τα κράτη μέλη της για να δουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει εκεί πάνω. Κι αν φάει κάποιος απ’ αυτούς και καμιά αδέσποτη, δεν πειράζει. Ευρωπαϊκά σύνορα φυλάττει και προστατεύει. Αυτή, ναι, θα είναι ουσιαστική βοήθεια.

Υπάρχουν, βέβαια, και πολιτικά μέσα από την Ευρώπη για να κοπεί ο βήχας των Τούρκων. Αλλά δε φαίνονται στον ορίζοντα. Τα υπόλοιπα αποτελούν φληναφήματα. Διαφορετικά, μέσω Εγνατίας, ας τους αφήσουμε να πάνε στη γη της Επαγγελίας που θέλουν. Δηλαδή, στη Γερμανία. Στο μεταξύ, απ’ όσους έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί στον Έβρο και τη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες, το 64% είναι Αφγανοί και μόλις το 4% Σύροι, οπότε το επιχείρημα του Ερντογάν περί προσφυγικού κύματος από τη Συρία γίνεται φύλλο και φτερό και στατιστικά.

Ωστόσο, έγραφα και χθες πως υστερούμε επικοινωνιακά απέναντι στα τουρκικά fake news που δημιουργούν εντυπώσεις πως η Ελλάδα σκοτώνει και πνίγει πρόσφυγες. Με soft ανακοινώσεις δε γίνεται δουλειά. Πρέπει καθημερινά να είμαστε στα πολιτικά όργανα και τα ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επικοινωνούμε την πραγματικότητα. Με συνεντεύξεις, ανακοινώσεις, ανταποκρίσεις, τα social media και όποια άλλα εργαλεία έχουμε στα χέρια μας. Να μάθει και ο τελευταίος Ευρωπαίος τι συμβαίνει στα σύνορά μας. Πρέπει να στηθεί μια καλά οργανωμένη εκστρατεία αφύπνισης των «κεκοιμημένων» Ευρωπαίων.

Διαφορετικά, μετά και την εκεχειρία που επιτεύχθηκε χθες για τη Συρία ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν, οι εξελίξεις στο μέτωπο του Έβρου θα είναι ραγδαίες και σε βάρος της χώρας μας, γιατί λύθηκαν τα χέρια του Τούρκου πρόεδρου, ο οποίος θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την Ελλάδα. Ο νοών νοείτω και ο θεός να βάλει το χέρι του, αν καθίσουμε πάνω στην επιτυχία απόκρουσης των μεταναστευτικών ροών.  

Του Δημήτρη Γιατράκου