Κολυμβητήριο Καλαμάτας: Αφήστε τις διαβεβαιώσεις και πάρτε μέτρα δημόσια υγείας

Κολυμβητήριο Καλαμάτας: Αφήστε τις διαβεβαιώσεις και πάρτε μέτρα δημόσια υγείας

Σε συνέχεια αναφορών, σχετικά με την κατάσταση της κολυμβητικής δεξαμενής του Κολυμβητηρίου Καλαμάτας, ο δήμαρχος σε επίσκεψή του, προχθές, συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Ελένη Αλειφέρη, ενημερώθηκε για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Άμεσα δόθηκε εντολή δειγματοληψίας από το νερό της πισίνας από τη ΔΕΥΑΚ.

Σε νέα επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, ο δήμαρχος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Μπάκα, έλαβε εκ νέου ενημέρωση για την κατάσταση της κολυμβητικής δεξαμενής και τα όσα η Υπηρεσία έχει δρομολογήσει.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Δήμος προμηθεύτηκε και τοποθέτησε σύστημα αυτόματης χλωρίωσης. Επίσης έχει δοθεί εντολή προκειμένου να υπάρξει και προμήθεια σκούπας.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα ελέγχου των δειγμάτων που ελήφθησαν από το νερό της πισίνας από τη ΔΕΥΑΚ, η μικροβιολογική ανάλυση αναμένεται σήμερα. Σε ότι αφορά τη χλωρίωση, η ενημέρωση από την αρμόδια Υπηρεσία αναφέρει πως το χλώριο είναι εντός των ορίων που ο νόμος προβλέπει.

 Σχετικά με την άλγη, πιθανότατα οφείλεται σε στερεά της γεώτρησης, το οποίο ελέγχεται προκειμένου να διορθωθεί. Από προχθές, η πισίνα καθαρίζεται από σκούπα, κάτι που θα γίνεται καθημερινά. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, ότι στοιχείο λείπει -με βάση τη μικροβιολογική εξέταση- θα διορθωθεί ώστε να επέλθει η ισορροπία.

Τέλος έχει δοθεί εντολή προκειμένου ο Αθλητικός Οργανισμός και ΔΕΥΑΚ να προβαίνουν διαρκώς σε μετρήσεις του νερού της κολυμβητικής δεξαμενής.

Στους Δήμους εξαιρετικά επείγουσα Εγκύκλιος για τα κολυμβητήρια

Εγκύκλιο με την ένδειξη “εξαιρετικά επείγον” απέστειλε την 4η Μαρτίου ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας σε όλους τους ΟΤΑ Α’ βαθμού της Χώρας, καθώς και σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, με θέμα τη λήψη μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας στις κολυμβητικές δεξαμενές περιοχής ευθύνης τους.

Επιπλέον, η Εγκύκλιος κοινοποιείται σε όλες τις Περιφέρειες και συγκεκριμένα σε όλες τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, οι οποίες καλούνται όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, εντατικοποιήσουν τους υγειονομικούς ελέγχους στις κολυμβητικές δεξαμενές περιοχών ευθύνης τους.

Σύμφωνα με το περιεχόμενό της, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού και για λόγους προστασίας και διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας αλλά και της υγείας των λουομένων στις κολυμβητικές δεξαμενές, επισημαίνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αποφυγής διάδοσης του ιού στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών που λειτουργούν στην περιοχή ευθύνης των αποδεκτών της Εγκυκλίου.

Για το λόγο αυτό εφιστά την προσοχή στους υπεύθυνους Φορείς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών σε ό,τι αφορά:

1) Την αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής των χώρων των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως αυτοί αναφέρονται στην σχετική ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία (εξώστες θεατών, αποδυτήρια, καταιονητήρες, αποδυτήρια, νιπτήρες, κρήνες)

2) Την αυστηρή διασφάλιση της ποιότητας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, η οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το αρ.15 της αριθμ.Γ1/443/73 (ΦΕΚ Β’ 87/24.1.73) Υγειονομικής Διάταξης «Περί κολυμβητικών δεξαμενών μετά οδηγιών κατασκευής και λειτουργίας αυτών» ως ισχύει, και η οποία θα βεβαιώνεται με τις απαιτούμενες δειγματοληψίες, η συχνότητα των οποίων συνιστάται να διπλασιασθεί (2 δείγματα τουλάχιστον ανά εβδομάδα) για τη χρονική περίοδο των επόμενων 4 μηνών.

3) Το σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών (αρ.16 της ανωτέρω Υγειονομικής Διάταξης), που θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών. Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού είτε με ανακυκλοφορία του νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση.

Το σύστημα ανακυκλοφορίας– καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη.

4) Την απολύμανση του νερού σε αυτές, η οποία είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών ως ρητά επιβάλλεται από το αρ.18 της ανωτέρω Υγειονομικής Διάταξης.

5) Τη μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών, η οποία θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD (Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται αυστηρά μεταξύ 0,4 και 0,7 mg/l.

6) Την αυστηρή καθαριότητα και το σχολαστικό καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως προβλέπεται στο αρ.20 της ίδιας Υγειονομικής Διάταξης.