Μένω σπίτι, δε σημαίνει υπομένω τη βία…

Μένω σπίτι, δε σημαίνει υπομένω τη βία…

Συμβουλευτικό κέντρο γυναικών Δήμου Καλαμάτας

Αυτό που καταγράφεται σε όλες τις μελέτες είναι ότι τις… ημέρες του κορωνοϊού και της υποχρεωτικής καραντίνας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, σε μία περίοδο που τα θύματα αναγκάζονται να ζουν αδιαλείπτως στον ίδιο χώρο με τους θύτες. Το φαινόμενο οδήγησε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας να προχωρήσει σε ανακοίνωση, που σημειώνει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εξακολουθώντας με επάρκεια να επιτελεί το καθήκον του, ακόμη και υπό τις παρούσες τρέχουσες, δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: “Κατά την περίοδο που διανύουμε εφαρμογής των έκτακτων μέτρων προστασίας με τον κατ’ οίκον περιορισμό, για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, και την ενδεχόμενη όξυνση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των γυναικών που πλήττονται, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της υγείας τόσο των στελεχών, όσο και των εξυπηρετουμένων γυναικών.

Η Υπηρεσία λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00 με 16:00) και παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής, εργασιακής στήριξης και φιλοξενίας. Επιπλέον, το Συμβουλευτικό Κέντρο βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με Ξενώνες Φιλοξενίας και σ’ ετοιμότητα, με σκοπό την άμεση διαχείριση και αντιμετώπιση περιπτώσεων γυναικών που αιτούνται άμεση απομάκρυνση από την εστία τους.

Ταυτόχρονα η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, 24ης λειτουργίας, την οποία στελεχώνουν ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, παρέχει άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, 365 ημέρες το χρόνο, όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ όσες γυναίκες αδυνατούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά, μπορούν να στείλουν email στο sos15900@isotita.gr.

Να σημειωθεί ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Πελοπόννησος 2014-2020» με τίτλο «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης θυμάτων βίας σε Τοπικό επίπεδο στο Δήμο Καλαμάτας».

Όλες οι υπηρεσίες στήριξης του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.womensos.gr. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο: Περρωτού & Μαντίκλου – Καλαμάτα (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8.00 π.μ.-4.00 μ.μ.). Τηλ.: 27210 99225 & 27210 99212 / Fax: 27210 99225 / E-mail: ksg@kalamata.gr. Facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας.