Αναζητούνται Τσιόδρες

Αναζητούνται Τσιόδρες

Σε αυτήν εδώ τη στήλη έγραφα την προηγούμενη εβδομάδα πως η υγειονομική κρίση, όπως και η οικονομική που ακολουθεί, «είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναστήσουμε την οικονομία μας σε ελληνικές βάσεις και ελληνικά χέρια, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Κάποτε παρήγαμε ηλεκτρικές συσκευές (ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ), ενώ δούλευε η αμυντική μας βιομηχανία, τα ναυπηγεία, οι βιοτεχνίες μας κ.λπ.
Πέραν τούτων, μια μεσογειακή χώρα με το καλύτερο ίσως κλίμα στον κόσμο, είναι αδιανόητο να εισάγει γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
Ας δούμε την πανδημία και την κρίση της ως ευκαιρία ανασύνταξης και ανάπτυξης της χώρας. Απαιτείται ισραηλοποίηση. Πρέπει να γίνουμε αυτόνομο κράτος, στο μέτρο του δυνατού…».

Για να συμβούν, ωστόσο, τα παραπάνω και να μη γίνουν ευχολόγια, χρειάζονται άνθρωποι.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ φιλοπάτριδες αλλά και τεχνοκράτες, οι οποίοι θα σχεδιάσουν την επανεκκίνηση, όχι της οικονομίας, αλλά του κράτους από τα θεμέλια.
Για παράδειγμα, άνθρωποι σαν τους κυρίους Τσιόδρα και Γώγο και την επιστημονική τους ομάδα, που έχουν σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο και την πατρίδα και όχι την προσωπική τους προβολή, που χωρίς αυτούς θα μπορούσαμε να είχαμε γίνει Ιταλία και βάλε.
Άνθρωποι χαμηλών τόνων και ουσιαστικοί. Υπάρχουν εντός και εκτός Ελλάδας σε υψηλά πόστα. Ας επιχειρηθεί η προσέγγιση αυτών που βρίσκονται εκτός των τειχών. Και οι πολιτικοί, θα μου πείτε; Οι πολιτικοί είναι μια sui generis ράτσα, στην οποία δυστυχώς, όπως και η πλειονότης των Ελλήνων, δεν έχω εμπιστοσύνη. Οι πολιτικοί οριζόντια, σε όλα τα κόμματα.
Ο πρωθυπουργός είναι γεγονός πως, όσον αφορά στην υγειονομική κρίση, άκουσε ευλαβικά τους ειδικούς και αυτό το πιστώνεται.
Το ίδιο συνέβη και στον Έβρο, όπου άκουσε τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και ο αιφνιδιασμός που επιχείρησε ο Ερντογάν έγινε μπούμερανγκ, αλλά τις επόμενες μέρες, μήνες θα τον ξαναβρούμε μπροστά μας, παρότι η τουρκική οικονομία καταβαραθρώνεται από τον κορωνοϊό. 
Tην ευφυΐα που έδειξε ο πρωθυπουργός να συμπορευτεί με την επιστημοσύνη, αλλά και γνώση των ειδικών στις παραπάνω περιπτώσεις, ας τη χρησιμοποιήσει και στους υπόλοιπους τομείς, όπως π.χ. στο να ανακηρύξουμε ΑΟΖ, αλλά και στην εξωτερική πολιτική, όπου πρέπει να πάψουμε να είμαστε υποτελείς στους Αμερικανούς και φοβικοί στους Τούρκους, επειδή αυτό πρεσβεύει η πολιτική μας ελίτ.

Στα εσωτερικά μας, η υγειονομική κρίση είναι ακόμα εδώ και όσο καθυστερεί το εμβόλιο, θα καταρρακώνει την παγκόσμια οικονομία και την καταχρεωμένη ελληνική, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Τα 800σάρικα είναι ασπιρίνη, που κι αυτή θα τελειώσει σύντομα.

Ο σχεδιασμός, λοιπόν, της επόμενης μέρας πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ σε όλα τα επίπεδα. Σχεδιασμός σημαίνει βάζω κάτω τα παγκόσμια και ελληνικά δεδομένα και τις τάσεις, τις αναλύω και αναζητώ λύσεις μακρόπνοες, που όχι μόνο θα κρατήσουν όρθια τη χώρα, αλλά θα της επιτρέψουν από τη μια να θωρακιστεί και από την άλλη να δημιουργήσει.
Είναι κοντόφθαλμο, μάταιο και καταστροφικό να ακολουθούμε τις εξελίξεις και να μην τις προλαμβάνουμε.

Οι καιροί απαιτούν μοντέλο ανάπτυξης made in Greece.

ΕΡΚΟΣ ΟΔΟΝΤΩΝ
Του Δημήτρη Γιατράκου