Δεν ξεχνώ το έγκλημα στην Τράπεζα Marfin

Δεν ξεχνώ το έγκλημα στην Τράπεζα Marfin

Πριν από δέκα χρόνια τέσσερις άνθρωποι (ένα παιδί αγέννητο), εργαζόμενοι στην Τράπεζα Marfin, της οδού Σταδίου στην Αθήνα, έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που προκάλεσαν «γνωστοί- άγνωστοι» πετώντας βόμβες μολότοφ μέσα στην τράπεζα.

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το περασμένο Σάββατο στον τόπο του εγκλήματος έγινε τελετή μνήμης και τοποθετήθηκε επιτοίχια πλάκα με τα ονόματα των δολοφονηθέντων και τη φράση «Ποτέ ξανά».

Παρόντες στην τελετή ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Επίσης, παραβρέθηκαν αρκετοί από τους επιζώντες, συγγενείς των θυμάτων, αλλά και πολίτες. Οι μνήμες των αδικοχαμένων έφεραν στιγμές συγκίνησης σε όλους.

Αλλά και εμείς, βλέποντας από το σπίτι μας στην τηλεόραση τα γεγονότα εκείνων των ημερών και τους πρωταγωνιστές-εργαζόμενους, θυμηθήκαμε και πονέσαμε. Πονέσαμε ακούγοντας μια εργαζόμενη της τράπεζας να δηλώνει: «Ήταν δραματικές στιγμές, να μην τις ζήσει κανείς σε αυτόν τον κόσμο… Να ακούς τους απέξω να φωνάζουν ‘’κάψτε τους’’».

Τα υπόλοιπα κόμματα αρνήθηκαν την πρόσκληση της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καθένας χωριστά, πήγαν και κατέθεσαν στεφάνι.

Αλήθεια, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε την πρόσκληση; Μήπως επειδή κάποιες παραφυάδες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδεολογική συγγένεια με τους εγκληματίες; Πάντως, όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Αντίθετα, φρόντισε να ξεχαστεί. Σε κάθε επέτειο, ούτε τσιμουδιά. Τυχαίο; Δε νομίζω. Μήπως χρειάζεται να θυμηθούμε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που μείωνε τις ποινές σε τρομοκράτες και, επιπλέον, αθώωνε τις μολότοφ λέγοντας ότι δεν είναι όπλο και εξαρτάται από ποιον προέρχεται!

Επίσης, κάποιοι αριστερούληδες και αριστεριστές αντέδρασαν για την τελετή μνήμης αναφέροντας ότι αυτό που έγινε (το λαμπάδιασμα των ανθρώπων), έγινε σε δίκαιες λαϊκές κινητοποιήσεις!

Μήπως χρειάζεται να θυμηθούμε ποιος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγα χρόνια; Ήταν ένα μικρό κόμμα του 3,6%, που εκμεταλλεύτηκε την οργή και αγανάκτηση μιας μερίδας λαού, μετά τη χρεωκοπία, και έγινε κυβέρνηση. Φαντάζομαι πως ο λαός έπαθε και έμαθε και δε θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε άλλο παρόμοιο κόμμα να γίνει κυβέρνηση. 

Δεν ξεχνώ, δεν μπορώ να ξεχάσω κάποιους που κάηκαν ζωντανοί από αναρχοφασιστάκια. Από το χτικιό και τον καρκίνο που κατατρώει το κοινωνικό σώμα. Αλίμονο στην κοινωνία που ξεχνά παρόμοια γεγονότα.

Γιατί έκαναν αυτή την αδιανόητη πράξη; Τι έφταιξαν οι εργαζόμενοι και τους λαμπάδιασαν; Απολύτως τίποτα. Ίσως είχαν την ατυχία να εργάζονται σε «τράπεζα». Και ίσως η τράπεζα είναι μαύρο πρόβατο για τη μαύρη ψυχή των διεστραμμένων στο μυαλό και στην ψυχή.

Ακόμα πιο τραγικό, οι κακούργοι και όλο το κακό συναπάντημα, φώναζαν «κάψτε τους». Κι όταν έβλεπαν τους ανθρώπους να καίγονται, όπως ακριβώς ο Νέρωνας, καμάρωναν τη φωτιά και χαίρονταν που οι άνθρωποι έλιωναν σαν τα κεριά. Και αργότερα προσπαθούσαν να επιρρίψουν τις ευθύνες στα θύματά τους ψελλίζοντας: «καλά να πάθουν, γιατί δούλευαν». Εδώ σταματάει το μυαλό του ανθρώπου. 

Οι εγκληματίες δέκα χρόνια παραμένουν άγνωστοι. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, η δικογραφία που συνέταξε η Αστυνομία για αυτό το έγκλημα ήταν πολύ πρόχειρη, άθλια, γι’ αυτό οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Η ανικανότητα των διωκτικών Αρχών σε όλο της το μεγαλείο. Αλλά μήπως αυτή η ανικανότητα δεν ήταν τυχαία;

Πρόσφατα, ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τη δικογραφία για το έγκλημα στην Τράπεζα Μαρφίν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε γιατί ξανάνοιξε το φάκελο του εγκλήματος. Αυτό το χρέος είχε και αυτό έπραξε. Επιπλέον, θα πρέπει: Πρώτον, να διαθέσει όλα τα μέσα για να βρεθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι κακούργοι. Δεύτερον, να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση για αυτούς που συνέταξαν την άθλια δικογραφία, με αποτέλεσμα να αθωωθούν οι τότε προσαχθέντες. Να υποθέσουμε ότι κάποιοι «κουκούλωσαν» την υπόθεση;

Ναι, «ποτέ ξανά» αναρχοφασιστάκια δεν πρέπει να μπορέσουν να διαπράξουν παρόμοια κακουργήματα. Ποτέ ξανά μια δράκα νοητικά και ψυχικά ανώμαλων δεν πρέπει να μπορεί να προξενεί τέτοιο κακό στην κοινωνία. «Ποτέ ξανά».

*Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης

marantosp@gmail.com