“Ευσεβείς πόθοι” της Δημοτικής Αρχής η ανάδειξή των Κυλινδρόμυλων

“Ευσεβείς πόθοι” της Δημοτικής  Αρχής η ανάδειξή των Κυλινδρόμυλων

Ένα από τα κτήρια που χαρακτήριζαν την οικονομική δραστηριότητα της Καλαμάτας τις προηγούμενες δεκαετίες είναι σίγουρα αυτό των Κυλινδρόμυλων. Για την τύχη του έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν δημοσιευτεί ακόμα περισσότερα. Όλα, όμως, παραμένουν απλές καταγραφές. Τα τελευταία νέα για την τύχη του κτηρίου ήταν ότι πέρασε στην κατοχή εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη.

Στην τελευταία τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, πάντως, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κανάκης πρότεινε στη Δημοτική Αρχή να εντάξει την αποκατάσταση και αξιοποίησή του στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είτε σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Μάλιστα, συγκεκριμενοποιώντας την παρέμβασή του, ρώτησε αν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, αν έχουν προκριθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του κι αν πρόκειται να υπάρξει μέριμνα για την ασφάλεια των πολιτών.

Σχολίασε, δε, στην αρχή της ερώτησής του ότι “είναι δεδομένο πως το εν λόγω επιβλητικό, ως προς το μέγεθος, κτήριο, που σημειωτέον αποτελεί το πρώτο οικοδόμημα που βλέπει κάποιος από το κατάστρωμα ενός πλοίου που εισέρχεται στο λιμάνι της Καλαμάτας, θα πρέπει να αξιοποιηθεί με κάποιον τρόπο. Πέραν του αισθητικού ερεθίσματος, παραμονεύει κίνδυνος κατάρρευσης σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης και πιθανότητα τραυματισμού πολιτών.

Συν τοις άλλοις, εγείρεται ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, που αφορά στη μόνιμη ή περιστασιακή διαμονή ανθρώπων εντός του κτηρίου, που φυσικά κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Προφανώς θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους μέριμνα για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές όπως έγινε το 2016”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, εκφράζοντας περισσότερο “ευσεβείς πόθους” παρά κάτι συγκεκριμένο, με δεδομένο το υψηλό κόστος για παρεμβάσεις αποκατάστασης και αξιοποίησής του, είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη, ενώ ο Δήμος έχει έτοιμο φάκελο με διάφορα στοιχεία για το κτήριο. Κι όλα αυτά με σκοπό η Δημοτική Αρχή να ασκήσει πιέσεις και να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα για την ένταξη της αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτιρίου.

Ο δήμαρχος τόνισε ακόμη ότι η Δημοτική Αρχή θέλει την αξιοποίηση των Μύλων, “καθώς αποτελούν το σύγχρονο μουσείο της πόλης και πόλο έλξης”.

Α.Π.