Κυπαρισσιακός Κόλπος: Έρμαιο ανευθυνότητας και… συμφερόντων

Κυπαρισσιακός Κόλπος: Έρμαιο ανευθυνότητας και… συμφερόντων

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται και πάλι στην υπόθεση του Κυπαρισσιακού κόλπου. Μετά την καταδίκη της χώρας το 2016 για το… μπάχαλο που επικρατούσε στην περιοχή, η υπόθεση έχει ανοίξει και πάλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι παρανομίες εξακολουθούν να υφίστανται ή επαναλαμβάνονται. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα, έστειλε και πάλι κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην περιοχή, που κατέγραψε τις παρανομίες. Σημαντικές φαίνεται να είναι οι ευθύνες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που δεν έχει προχωρήσει σε αποκατάσταση των παράνομων παρεμβάσεων.

Όπως ανακοίνωσε προχθές το υπουργείο Περιβάλλοντος, κλιμάκιο πραγματοποίησε νέο έλεγχο στον Κυπαρισσιακό, στα όρια του Νομού Μεσσηνίας διαπιστώνοντας:

-τη διάνοιξη και κατασκευή πέντε οδών πρόσβασης στον αιγιαλό που, σύμφωνα με το διάταγμα προστασίας της περιοχής, δεν έπρεπε να υφίστανται, την ύπαρξη μιας αυθαίρετης κατοικίας στην περιοχή «Βουνάκι», παράνομες κατασκευές (ξύλινες και μεταλλικές εξέδρες, τοιχία για καφεστίαση, αναψυχή και για ξενοδοχεία).

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όχι μόνο για λόγους εφαρμογής του ενωσιακού και εθνικού δικαίου, αλλά και για λόγους συνειδησιακούς. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είναι ο Κυπαρισσιακός πραγματικά προστατευμένος.

Οι περιοχές αυτής της κατηγορίας είναι εθνικός πλούτος και χρειάζονται αυξημένη προσοχή από όλους μας», δήλωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Η αντίδραση του υπουργείου δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», όπου υπάρχει ανάλογο ρεπορτάζ από τον Γιώργο Λιάλιο, η υπόθεση έχει ανοίξει και πάλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα, γρήγορα η Ελλάδα κινδυνεύει να παραπεμφθεί και πάλι στο Ευρωδικαστήριο, αντιμετωπίζοντας αυτή τη φορά τον κίνδυνο επιβολής προστίμου. Η συνέχιση της ίδιας, άναρχης κατάστασης αναδεικνύει τις ευθύνες της Περιφερειακής Επιτροπής Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς Πελοποννήσου, που έπρεπε να εφαρμόσει τις διατάξεις περί περιβαλλοντικής ευθύνης και να αποκαταστήσει τις παρανομίες. 

Πάντως, μερίδα της τοπικής κοινωνίας, συνεπικουρούμενη από πολιτικά πρόσωπα, εξακολουθεί να υποστηρίζει την υποβάθμιση του σπάνιου οικοσυστήματος της περιοχής, στο όνομα μιας κακώς νοούμενης τουριστικής ανάπτυξης.

Η υπόθεση δεν αφορά μόνο στη Μεσσηνία αλλά και την Ηλεία: χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, πίεζε… για την επανεξέταση του πλαισίου προστασίας, υποστηρίζοντας ότι «τα δυσανάλογα προστατευτικά καθεστώτα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Ηλείας».