Στα «κάγκελα» ο κλάδος της εστίασης!

Στα «κάγκελα» ο κλάδος της εστίασης!

Τα όσα έχουν ανακοινωθεί από πλευράς κυβέρνησης και αφορούν στο σχεδιασμό λειτουργίας του κλάδου της εστίασης, που προβλέπεται από την 1η Ιουνίου, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, έχουν δημιουργήσει «αναβρασμό» στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. 

Πρόσφατα στο «Θάρρος» συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας, Ανδρέα Ζαγάκο, που είχε απευθύνει έκκληση προς τους κυβερνώντες να ακούσουν ειδικούς του κλάδου πριν λάβουν τις όποιες αποφάσεις. 

Κάτι τέτοιο, με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έγινε και είναι πολλοί οι καταστηματάρχες που τονίζουν ότι είναι προτιμότερο να μην ανοίξουν καθόλου ή να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους από τώρα, καθώς τα όσα προβλέπονται είναι δεδομένο ότι δεν τους οδηγούν σε «βιωσιμότητα». 

Για αύριο Τετάρτη και στην Καλαμάτα προγραμματίζεται συμβολική διαμαρτυρία, με άδειες καρέκλες στην κεντρική πλατεία, που θα γίνει ταυτόχρονα σ’ όλη τη χώρα, καθώς και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο τα καταστήματα εστίασης να ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. Είναι απορίας άξιο, πάντως, πώς θα «συγκεραστούν» οι απόψεις επιστημόνων, καθώς και ανθρώπων της αγοράς, πάνω σ’ αυτό το δυσεπίλυτο ομολογουμένως πρόβλημα. 

Υπενθυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο κλάδο ασχολούνται, σύμφωνα με υπολογισμούς, περισσότεροι από 450.000 εργαζόμενοι σ’ όλη τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο από πλευράς οικονομίας όσο και από πλευράς υγειονομικής προστασίας…

Κ. Γαζ.