Παράταση της περιοδικής έκθεσης «Πυξίδες Σκεύη Πολύτιμων»

Παράταση της περιοδικής έκθεσης «Πυξίδες Σκεύη Πολύτιμων»

Έως 30 Νοεμβρίου θα παραταθεί η περιοδική έκθεση

«Πυξίδες Σκεύη Πολύτιμων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 29 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν από την επιβολή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή, μεταξύ άλλων, λειτουργίας των μουσείων της χώρας. Με την προβλεπόμενη επαναλειτουργία των μουσείων στις 15 Ιουνίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ανακοίνωσε την παράταση διάρκειας της εν λόγω έκθεσης μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να την επισκεφθεί το ευρύ κοινό, αλλά και οι μαθητές στην αρχή του επόμενου σχολικού έτους.

Για την προστασία του κοινού και των υπαλλήλων, τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας όσο και σε όλα τα μουσεία του Νομού Μεσσηνίας (Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης, Μουσείο Χώρας, Μουσείο Πύλου, Μουσείο Οχυρού Συγκροτήματος Τρουπάκηδων Καρδαμύλης), αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους, έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις μέτρα ασφαλείας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σε δημιουργικό διάλογο οι πυξίδες, χαρακτηριστικοί τύποι αγγείων της αρχαιότητας, προερχόμενες από διάφορες θέσεις της Μεσσηνίας, που χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη κοσμημάτων ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων, αλλά και για την αποθήκευση καλλυντικών–καλλωπιστικών σκευασμάτων, με τις σύγχρονες δημιουργίες των καλλιτεχνών Ηλία Χριστόπουλου και Μάνου Καλαμένιου, που εμπνέονται από αυτές και δημιουργούν τις σύγχρονες εκδοχές τους.

Γενική επιμέλεια της έκθεσης: Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά.

Μουσειολογικό Σκεπτικό/Κείμενα: Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Μαρία Τσουλάκου, Κατερίνα Τζαμουράνη, αρχαιολόγοι ΕΦΑΜΕΣ. Μεταφράσεις: Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου, αρχαιολόγος ΕΦΑΜΕΣ.

Τεχνική επιμέλεια/Υποστήριξη παρουσίασης: Δήμητρα Πίκουλα, πολιτικός μηχανικός, προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών ΕΦΑΜΕΣ. Θάνος Κατάκος, συντηρητής, προϊστάμενος Τμήματος Συντήρησης ΕΦΑΜΕΣ, Ηλίας Χριστόπουλος, κεραμίστας. Γιάννης Οικονομόπουλος, εργατοτεχνίτης ΕΦΑΜΕΣ.

Φωτισμοί: Γιώργος Παπανικολάου, ηλεκτρολόγος ΕΦΑΜΕΣ.

Συντήρηση αρχαιολογικού υλικού: Ευγενία Σπάλα, συντηρήτρια ΕΦΑΜΕΣ.

Γραφιστική επιμέλεια/παραγωγή βίντεο: Αναστάσιος Παπαδόγκωνας, γραφίστας ΕΦΑΜΕΣ.

Μουσική βίντεο: Στάθης Γυφτάκης, διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Σχέδια: Ουρανία Ανδριανοπούλου, σχεδιάστρια ΕΦΑΜΕΣ.