Έως και 90% κρατική επιδότηση δόσεων δανείων τους σε κορωνο-πληγέντες

Έως και 90% κρατική  επιδότηση δόσεων δανείων τους σε κορωνο-πληγέντες

Εργαζόμενους & επαγγελματίες

Το κούρεμα των δόσεων πληττόμενων εργαζομένων, ακόμη και με ενήμερα δάνεια, που καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα, προβλέπει το σχέδιο στήριξης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Πόσο, όμως, θα καλύπτει το κράτος από την εκάστοτε δόση του δανειολήπτη ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής;

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, το κράτος κάθε μήνα και για διάστημα εννέα μηνών θα καλύπτει μεγάλο μέρος της δόσης συνεπών δανειοληπτών. Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι πλήττονται από την κρίση που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊος και το lockdown.

Το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων υπόθηκων δανείων, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα αφορά όσους έχουν λάβει στεγαστικά, καταναλωτικά ή επαγγελματικά δάνεια, έχοντας βάλει υποθήκη την κύρια κατοικία τους και εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Εφόσον θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, που θα οριστούν από το κυβερνητικό επιτελείο, θα κερδίσουν γενναίο κούρεμα στις δόσεις των δανείων τους.

Το ποσοστό της κρατικής επιδότησης για τους ενήμερους δανειολήπτες θα ξεκινάει από το 90% της μηνιαίας δόσης το πρώτο τρίμηνο, θα μειώνεται στο 60% της δόσης για το δεύτερο τρίμηνο, για να καταλήξει στο 40% στο τελευταίο τρίμηνο του προγράμματος.

Το πρόγραμμα επιδότησης των δανείων θα αφορά και στους κόκκινους δανειολήπτες.  Το μέτρο θα αρχίσει να τρέχει από τον Ιούλιο με την ενεργοποίηση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα αφορά νοικοκυριά και επαγγελματίες που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας

Νομικός/Οικονομολόγος