Αλιμάκι: «Άμεσο κλείσιμο της παράνομης χωματερής που καίγεται» ζητούν κάτοικοι

Αλιμάκι: «Άμεσο κλείσιμο της παράνομης  χωματερής που καίγεται» ζητούν κάτοικοι

Το άμεσο κλείσιμο του παράνομου σκουπιδότοπου στο Αλιμάκι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας, που καίγεται από την Παρασκευή, ζητούν από το δήμαρχο Τριφυλίας, Γιώργο Λεβεντάκη, κάτοικοι της Κοινότητας Ραχών και της ευρύτερης περιοχής.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στον παράνομο σκουπιδότοπο και το Σάββατο πήρε διαστάσεις σε όλη την έκταση, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν πραγματική μάχη για να μην επεκταθεί στο δάσος. Τα δε PZL έκαναν ρίψεις από αέρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καπνοί έφταναν, ανάλογα με τη φορά του ανέμου, μέχρι την Κυπαρισσία, το Καλό Νερό, το Κοπανάκι, τον Αετό και το Λυκουδέσι.

Χθες, η πρόεδρος της Κοινότητας Ραχών και κάτοικοι επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Τριφυλίας για να συναντήσουν το δήμαρχο, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να του μιλήσουν. Κατάθεσαν, ωστόσο, έγγραφο προς τον κ. Λεβεντάκη: «Κύριε δήμαρχε, συγκεντρωθήκαμε την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 στην πλατεία της κοινότητας Ραχών κάτοικοι του χωριού αλλά και πολίτες από την ευρύτερη περιοχή, οργισμένοι από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που υπάρχει στην περιοχή μας λόγω της ανεξέλεγκτης καύσης απορριμμάτων από την πυρκαγιά που μαίνεται στην παράνομη χωματερή στη θέση Αλιμάκι.

Κύριε δήμαρχε, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για το κλείσιμο της χωματερής και παρότι έγιναν εργασίες αποκατάστασης, η παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών σε χώρο ακριβώς δίπλα από την αποκαταστημένη περιοχή συνεχίζεται. Η κατάσταση είναι απελπιστική και ανησυχούμε, όχι μόνο για τα αναπνευστικά προβλήματα που πολλοί ήδη αντιμετωπίζουν, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας λόγω των εκλυόμενων διοξινών από την καύση των σκουπιδιών.

Επίσης, οι καρκινογόνες διοξίνες υπάρχει κίνδυνος να περάσουν και στην τροφική αλυσίδα κυρίως μέσω του ελαιολάδου, του οποίου η ποιότητα υποβαθμίζεται, και αποτελεί το κύριο εισόδημα για τους περισσότερους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, σε μια πιθανή αύξηση της έντασης του ανέμου οι καταστροφικές συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Κύριε δήμαρχε, παρότι δε δημιουργήσατε εσείς τη σημερινή κατάσταση, αλλά νομίζουμε ότι η διοίκηση του Δήμου έχει συνέχεια, ζητάμε από εσάς το άμεσο κλείσιμο της χωματερής. Οι κάτοικοι που παρέστησαν στη συνάντηση δήλωσαν ομόφωνα ότι η κατάσταση “δεν μπορεί να συνεχιστεί” και αποφάσισαν με κάθε μέσο να αποτρέψουν τη μεταφορά και την απόθεση σκουπιδιών στη χωματερή της περιοχής του Αλιμακίου. Ως πρώτο βήμα καταθέτουμε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας και περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες».

Του Ηλία Γιαννόπουλου