Καθόλου εισφορές για εποχιακές τουριστικές επιχειρήσεις, το 3μηνο έως Σεπτέμβριο

Καθόλου εισφορές για εποχιακές τουριστικές επιχειρήσεις, το 3μηνο έως Σεπτέμβριο

Στα «καλά νέα» της μετά Covid-19 εποχής και της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης είναι ότι ετοιμάζεται άλλη μια κυβερνητική… βολή μπαζούκας 3,5 δισ. ευρώ, με πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και της πραγματικής οικονομίας:

1. Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που έκαναν φέτος το α΄ εξάμηνο 35% λιγότερο τζίρο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Για τις λοιπές επιχειρήσεις προβλέπεται μείωση από 30-70%.

Μηδενίζεται και η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, που καταγράφουν 50% του τζίρου το γ΄ τρίμηνο του 2020. Επιπλέον, 50% λιγότερη προκαταβολή φόρου θα πληρώσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Συνολικά το μέτρο αυτό ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

2. Εγκαινιάζεται και τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτή θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή.

Θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου.

3. Η επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-εργασία» επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, και για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

4. Οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις δε θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2020.

5. Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/Οικονομολόγος