Μουσειολογική μελέτη για επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας

Μουσειολογική μελέτη για  επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας

-Πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της κτηριολογικής αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του

Ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της μουσειολογικής μελέτης για την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας γνωμοδότησε το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά τη συνεδρίασή του στις 10 Ιουλίου, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Όπως αναφέρεται από την Εφορεία: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά μουσεία της Ελλάδας, όπου εκτίθενται τα ευρήματα ανασκαφών που διεξήγαγαν εξέχοντες αρχαιολόγοι όπως ο Σπυρίδων Μαρινάτος, ο Γεώργιος Κορρές και ο Carl Blegen. Τα εκθέματα χρονολογούνται στην πλειονότητά στους στη Μυκηναϊκή Περίοδο (1680-1060 π.Χ. περίπου), αν και υπάρχουν και άλλα ευρήματα των ιστορικών χρόνων. Αναμφίβολα η έκθεση αποτελεί μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές και χαρακτηριστικές σε πανελλαδικό επίπεδο για την παρακολούθηση της εξέλιξης του Μυκηναϊκού Πολιτισμού γενικότερα, την κατανόηση της ανακτορικής Μυκηναϊκής τέχνης και των ταφικών πρακτικών στη Μεσσηνία. Παρουσιάζονται ευρήματα που έχουν εντοπιστεί σε σημαντικές Μυκηναϊκές θέσεις, όπως ο αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος, αλλά και από θέσεις όπου έχουν ανασκαφεί ταφικά μνημεία, όπως Μεσοελλαδικοί τύμβοι και Μυκηναϊκοί θολωτοί, θαλαμωτοί και λακκοειδείς τάφοι. Ξεχωρίζουν τα ευρήματα από ταφικά μνημεία στις θέσεις: Περιστέρια, Βολιμίδια, Ρούτση Μυρσινοχωρίου, Τραγάνα, Άγιος Ιωάννης Παπουλίων, καθώς και από το λόφο του Άνω Εγκλιανού. Η υφιστάμενη έκθεση κρίθηκε πλέον απαρχαιωμένη και, ως εκ τούτου, η ανάγκη επανέκθεσης του αρχαιολογικού υλικού ήταν επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με τη νέα μουσειολογική μελέτη, που εκπονήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, προβλέπεται να αξιοποιηθούν συνολικά 4 εκθεσιακοί χώροι. Πρόκειται για τις τρεις (3) αίθουσες του υφιστάμενου αρχαιολογικού μουσείου και ακόμα μία (1) αίθουσα, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ως προσθήκη στο υφιστάμενο μουσείο, έπειτα από ιδιωτική πολιτιστική χορηγία τόσο της μελέτης όσο και της κατασκευής της νέας αίθουσας.

Στην επανέκθεση θα συμπεριληφθούν ευρήματα τόσο από τις παλαιότερες ανασκαφές ελληνικών και ξένων ερευνητικών αποστολών όσο και από τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στον λόφο του Εγκλιανού. Επιπλέον, για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό τα νέα μυκηναϊκά ευρήματα της Μεσσηνίας από τον περίφημο τάφο του “Γρύπα Πολεμιστή”, αλλά και από τους νέους Θολωτούς Τάφους VI και VII που αποκαλύφθηκαν στο λόφο του Άνω Εγκλιανού. Στόχος της επανέκθεσης είναι να αναδείξει μέσα από ένα εύληπτο μουσειολογικό και μουσειογραφικό αφήγημα το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της δυτικής Μεσσηνίας, που διαμόρφωσε τη γένεση και την εξέλιξη του Υστεροελλαδικού Πολιτισμού στην περιοχή».

Παράλληλα με την εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης για την επανέκθεση του μουσείου, εκπονήθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για την κτηριολογική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του. Για την υλοποίηση του έργου της επισκευής του μουσείου, προϋπολογισμού 2.082.000 ευρώ, υποβλήθηκε στις 10 του μήνα από τη Διεύθυνση Μελετών & Έργων Μουσείων & Πολιτιστικών Κτηρίων και την ΕφΑ Μεσσηνίας, πρόταση ένταξης στο Ε.Π. Πρόγραμμα “Πελοπόννησος” του ΕΣΠΑ 2014-2020 και αναμένεται η αξιολόγησή της.