Απολογισμός Γιάννη Μπάκα: Σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα πρασίνου

Απολογισμός Γιάννη Μπάκα: Σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα πρασίνου

Σε απολογισμό έτους προχώρησε χθες ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Μπάκας. Κατά τον απολογισμό για τον τομέα Πρασίνου, υπήρξε αναφορά ανά κατηγορίες.

Αναλυτικά:

Παιδικές χαρές

Κατασκευάστηκαν δύο νέες παιδικές χαρές: στο Φραγκοπήγαδο δίπλα από το 7ο Νηπιαγωγείο και στην Τοπική Κοινότητα Αιθαίας και συμπληρώθηκαν με παιχνίδια κάποιες υφιστάμενες παιδικές χαρές. Ποσό σύμβασης 70.432 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης δημοτικοί πόροι.

Ολοκληρώθηκε η εργολαβία συντήρησης των παιδικών χαρών, από πιστοποιημένο-εξειδικευμένο ανάδοχο, στο πλαίσιο της οποίας γίνονται οι απαραίτητες επιδιορθώσεις στα όργανα και στον εξοπλισμό, οι απαραίτητοι από τη νομοθεσία έλεγχοι για την ασφάλεια των χρηστών, η συντήρηση πρασίνου και ο καθαρισμός των χώρων. Ποσό σύμβασης 44.110,52 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης δημοτικοί πόροι. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την επιλογή νέου αναδόχου.

Δημιουργήθηκαν νέα δίκτυα και τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά σώματα και ιστοί σε 24 παιδικές χαρές του Δήμου. Ποσό σύμβασης 223.820 ευρώ και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».

Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή της Βόρειας Παιδικής Χαράς του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων και έγινε συμπλήρωση παιχνιδιών στην Κεντρική Παιδικής Χαράς του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων Δήμου. Ποσό σύμβασης 110.695,54 ευρώ και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».

Είναι σε εξέλιξη η διενέργεια διαγωνισμού για την ανακατασκευή της παιδικής χαράς του Αναψυκτηρίου (απέναντι από το Ιστορικό Δημαρχείο) στο πλαίσιο ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη και της γύρω περιοχής. Προϋπολογισμός μελέτης για παιδική χαρά 59.262,20 ευρώ με χρηματοδότηση από Πράσινο Ταμείο.

Υλοποιείται αυτή την περίοδο η «Προμήθεια και τοποθέτηση περιφράξεων σε παιδικές χαρές» στο Δήμο Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, πρόκειται να αντικατασταθούν οι υφιστάμενες παλαιές ξύλινες περιφράξεις με νέες μεταλλικές και να τοποθετηθούν νέες περιφράξεις σε παιδικές χαρές που δεν έχουν. Ήδη ολοκληρώθηκε η παρέμβαση στην παιδική χαρά στο Πάρκο Νέδοντα και στην πλατεία Πλεύνας.

Στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται, επίσης, οι παιδικές χαρές σε: Γιαννιτσάνικα, Πάρκο ΟΣΕ Νότια, Πλατεία Ελευθερίας, Κορδίας, Πλατεία Μαυρομιχάλη, Πάρκο Λιμενικού, Θουρία, Αλώνια, Πολιανή, Λαδά και Νηπιαγωγείο Άνθειας.

Πιστοποίηση παιδικών χαρών. Υπογράφηκε σύμβαση με ιδιωτικό φορέα πιστοποίησης ύψους 9.988,20 ευρώ

Νέες παρεμβάσεις

Άρδευση και φύτευση νέων χώρων πρασίνου.  Συντήρηση και επισκευή ζαρντινιέρων οδού Ναυαρίνου. Ανακατασκευή συστήματος υπάρδευσης στην κεντρική πλατεία. Με τη συγκεκριμένη σύμβαση έγινε ανακατασκευή του δικτύου υπάρδευσης της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου και εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα. Το ποσό της σύμβασης είναι 20.693,26 ευρώ. Προμήθεια αστικού εξοπλισμού. Προμήθεια φυτικού υλικού.

Συντηρήσεις

Κλαδέματα δενδροστοιχιών και άρσεις επικινδυνότητας μεγάλων δένδρων 2020 -2021. Από 13/5 έως 1/9/2020 έχουν κλαδευτεί 113 δέντρα, συνολικού ποσού 9.767,79 ευρώ, δηλαδή έχουν εκτελεσθεί εργασίες που καλύπτουν το 16% του συνολικού ποσού του έτους. Συνολικά έχουν κλαδευτεί από το Μάιο έως σήμερα, σε όλο το Δήμο Καλαμάτας, 1.531 δέντρα με αξία εργασιών 25.440,59 ευρώ.

Συντήρηση οργανωμένων χώρων πρασίνου. Καθαρισμός αυτοφυούς βλάστησης σε ελεύθερους χώρους, οικόπεδα και δημοτικό οδικό δίκτυο. Θρυμματισμός φυτικών υπολειμμάτων.  Φυτοπροστασία αλσυλλίων και υπολοίπων χώρων πρασίνου. Προμήθεια ανθοφύτων. Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής περιοχές του αστικού συστήματος Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την τριετία 2018-2020, για το οποίο ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους που έχει δεσμευτεί ανά έτος 30.000 ευρώ, ενώ βοηθά στην  υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου (υπεύθυνο, συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών) και ορίζει εκπρόσωπο στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης. Εργασίες επισκευής δικτύου άρδευσης. Συντήρηση σιντριβανιών. Συντήρηση και επισκευή αντλητικών συγκροτημάτων. Άρδευση δέντρων με βυτίο. Προμήθεια υλικών συντήρησης πρασίνου και φυτωρίου

Τέλος, πολύ σημαντικό έργο έχει εκτελεστεί από τα συνεργεία αυτεπιστασίας του Δήμου, τόσο από τους μόνιμους υπαλλήλους, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους πολλά χρόνια, όσο και από το εποχιακό προσωπικό που ήρθε να ενισχύσει την υπηρεσία.