Η 3η του Σεπτέμβρη… Οδηγός νέων αγώνων για την κοινωνία και το ΕΣΥ

Η 3η του Σεπτέμβρη… Οδηγός νέων αγώνων για την κοινωνία και το ΕΣΥ

Το ΠΑΣΟΚ άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ως αντιπολίτευση τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και διαμόρφωσε το νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό χάρτη στα είκοσι περίπου χρόνια διακυβέρνησής του, καταγράφοντας σαφέστατα θετικό πρόσημο, για τους πολίτες, την κοινωνία, τους θεσμούς, την πατρίδα.

3η Σεπτέμβρη 1974… ο Ανδρέας ιδρύει το ΠΑΣΟΚ

3η Σεπτέμβρη 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου οραματίζεται και ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), το κίνημα που αγκάλιασαν όλοι οι μη προνομιούχοι Έλληνες και άλλαξε τη μεταπολιτευτική ιστορία της πατρίδας μας, που ταυτίστηκε στη σύγχρονη ελληνική ιστορία με τις πιο βαθιές ρήξεις, μεταρρυθμίσεις και τομές, με τις πιο δημοκρατικές αλλαγές που έγιναν ποτέ στη χώρα μας.

3η του Σεπτέμβρη 1974 ο Ανδρέας δημιουργεί το ΠΑΣΟΚ των δημοκρατικών θεσμών, των μεγάλων προοδευτικών αλλαγών και των κοινωνικών κατακτήσεων, το ΠΑΣΟΚ της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, της εθνικής αυτοπεποίθησης και της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, το ΠΑΣΟΚ των μεταρρυθμίσεων της χώρας, των αποκεντρωμένων δομών, των ανεξάρτητων αρχών, των μεγάλων έργων υποδομών, το ΠΑΣΟΚ της σωτηρίας της χώρας από την άτακτη χρεοκοπία, το ΠΑΣΟΚ της διαύγειας και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κ.λπ.

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του υπηρέτησε με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα και καμία κρίση, συγκυρία ή και λάθη που παρατηρήθηκαν στην άσκηση της κυβερνητικής του πολιτικής, δεν είναι ικανά να το εξαϋλώσουν από το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας, προσφέροντας το δημοκρατικό, προοδευτικό, σοσιαλιστικό χώρο σε νεόκοπους καχέκτυπους αντιγραφείς και πολιτικούς τυχοδιώκτες ή υποκατάστατα που από το 2012 να προσπαθούν να καλύψουν το χώρο.

3 Σεπτέμβρη, 2020 είναι ημέρα περισυλλογής και περίσκεψης για να συλλογιστούμε και να διδαχτούμε από την ιστορία και τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για να οραματιστούμε την ελπίδα και το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, και για να μην ξεχνάμε ότι το κίνημα αυτό δημιουργήθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα και όχι προσωπικές πολιτικές καριέρες!

3η του Σεπτέμβρη 2020 βρισκόμαστε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με τις διαδικασίες παραγωγής να εξελίσσονται ταχύτατα, με τις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές υπηρεσίες να εξαπλώνονται παντού, με την κλιματική αλλαγή παρούσα με τις καταστροφικές συνέπειες της, με τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς να μεταβάλλονται, με την Τουρκία να επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας συνεχώς να οξύνεται, με τις ανισότητες μέσα στην κοινωνία μας να οξύνονται, με τις μορφές εργασίας συνεχώς να ελαστικοποιούνται, με το δίχτυ πρόνοιας και ασφάλειας να μην έχει τις κατάλληλες δικλείδες και να έχει ξεχειλώσει, με τις μεταναστευτικές ροές νa αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα και τον κορωνοϊό να παίζει πρωτεύοντα ρόλο τους τελευταίους μήνες στη ζωή μας, η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ακόμα και στα στοιχειώδη αποτελεί το ζητούμενο.

3η του Σεπτέμβρη 2020 το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ως μοναδικός συνεχιστής του ΠΑΣΟΚ, οφείλει να αναπτύξει την προγραμματική πολιτική του και να επανασυνδεθεί με τις δυνάμεις της εργασίας, της διανόησης, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία, τους φοιτητές, τα κοινωνικά κινήματα και με δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες να προχωρήσει στην πολιτική και οργανωτική του ανασυγκρότηση απευθυνόμενο σε όλους τους Έλληνες με οδηγό και πυξίδα τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, με τις αναγκαίες προσαρμογές στις σημερινές σύγχρονες συνθήκες.

3η Σεπτέμβρη 2020… Ανάγκη Αναγέννησης του ΕΣΥ

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ τιμά την 3η του Σεπτέμβρη με τη φετινή επέτειο να είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να αναδειχθεί η σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας που κρατά την υγεία της χώρας όρθια τις τελευταίες δύσκολες δεκαετίες και ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

«Μπροστά στην αρρώστια και το θάνατο δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί» είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου, και ο Γιώργος Γεννηματάς, ο εμπνευστής και θεμελιωτής του ΕΣΥ, είχε δηλώσει: «Εγώ πιστεύω σε αυτή τη μορφή παροχής δημόσιας υγείας και υπηρεσιών περίθαλψης, πιστεύω στο σύστημα υγείας που εισηγούμαστε. Γι’ αυτό εγώ αυτό που λέγεται Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσω να το υπερασπίζομαι μέχρι την τελευταία μου πνοή».

Με αίσθημα κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης στην ιδιαίτερη συγκυρία που βιώνουμε, λόγω κορωνοϊού και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας και εφαρμόζοντας τον ισχύοντα αριθμητικό περιορισμό για τη διενέργεια συναθροίσεων, θα πραγματοποιηθεί η πολιτική εκδήλωση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ανήμερα της επετείου στο Ζάππειο Μέγαρο με ομιλητή την πρόεδρο του Φώφη Γεννηματά, η οποία και θα καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις της για την αναδιάρθρωση και αναγέννηση του ΕΣΥ.

Σήμερα, το ΕΣΥ στηρίζεται σε άξιους και ικανούς επιστήμονες και άοκνους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν υπερπροσπάθεια, πολλές φορές, με ελάχιστα μέσα στη διάθεσή τους ιδιαίτερα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη για ανασχεδιασμό και διαμόρφωση νέων στρατηγικών εκσυγχρονισμού του και αναγέννησης του. Χρέος και στόχος πρέπει να είναι η καλύτερη θωράκισή του, έτσι ώστε να είναι βιώσιμο και λειτουργικό για να μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα της νέας εποχής. Επιβεβαιώνεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ότι ο κορωνοϊός επανέφερε στην παγκόσμια συλλογική μνήμη τη σημασία της δημόσιας υγείας. Η πανδημία επιταχύνει τις ήδη υπάρχουσες εξελίξεις και δημιουργεί νέες και χωρίς την ενίσχυση του κοινωνικού και ρυθμιστικού κράτους, η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί, θα διευρυνθούν οι ανισότητες και το χάος θα κυριαρχήσει.

Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που να μπορεί να καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και δίπλα σε αυτό να έχει συμπληρωματική θέση ο ιδιωτικός τομέας, κάτω, όμως, από τον αυστηρό έλεγχο και τους κανόνες της Πολιτείας.

3η Σεπτέμβρη 2020 το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί, γιατί έχει πλήρη συνείδηση και συναίσθηση των καιρών, γνωρίζει καλά ότι η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγές, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις που θα της προσδώσουν τη δυναμική μιας νέας Μεταπολίτευσης.

3η Σεπτέμβρη 2020 απαιτείται μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, με εκφραστή το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ για μία νέα μεγάλη επανεκκίνηση των λαϊκών οραμάτων, «… Για να απολαμβάνει ο αγρότης το προϊόν του ιδρώτα του και της γης του, για να απολαμβάνει ο εργάτης, ο βιοτέχνης, ο μισθωτός, ο υπάλληλος, ο απλός Έλληνας, το προϊόν του μόχθου του».

Του Γιάννη Διονυσόπουλου

Διδάκτορος Οικονομικών Επιστημών, αν. γραμματέα Τομέα Επιστημόνων Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, μέλους ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας