Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα λάθη της – Επιβάλλεται εγρήγορση, σχέδιο, αποτελεσματικότητα

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα λάθη της – Επιβάλλεται εγρήγορση, σχέδιο, αποτελεσματικότητα

Η πανδημία του κορωνοϊού με την περαιτέρω εξάπλωση του από τους λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς και οι επιπτώσεις της στην οικονομία, το άνοιγμα των σχολείων, οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η αναζωπύρωση του μεταναστευτικού – προσφυγικού με τον εμπρησμό στον του ΚΥΤ της Μόριας, είναι μείζονες κρίσεις σε εξέλιξη που συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που πιέζεται για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό από την εκλογή της και καλείται να δώσει τις απαραίτητες λύσεις.

Ακόμα και σήμερα αναζητείται σχέδιο 

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης, η κυβέρνηση σήμερα δεν χαίρει της εμπιστοσύνης της πρώτης περιόδου του lockdown, της Άνοιξης. Ο τρόπος  με τον οποίο επιχειρήθηκε η επανεκκίνηση της οικονομίας, λόγω κυβερνητικών λαθών έφερε αύξηση των κρουσμάτων. Λάθη πολιτικής και η κριτική της αντιπολίτευσης βρήκε δίκαια πρόσφορο έδαφος σε κάποιους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής όπως στο άνοιγμα του τουρισμού και τώρα των σχολείων.

Ακόμα και σήμερα αναζητείται σχέδιο, καθότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τον κορωνοϊό δεν αξιοποίησε το διάστημα που η πανδημία ήταν σε ύφεση και παρότι οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι αναμένεται και δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως είχαμε επισημάνει στο άρθρο μας: https://www.tharrosnews.gr/2020/08/amesi-anagki-efarmogis-olokliromenou-programmatos-prostasias-apo-ton-koronoio

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είχε προειδοποιήσει, από τις αρχές του Απρίλη, ότι το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι τα ΤΕΣΤ και τα κινητά κλιμάκια για έγκαιρη ιχνηλάτηση. 

Το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη στην πράξη και όχι στα λόγια, με ανθρώπινο δυναμικό, με την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Τα σχολεία ανοίγουν, αλλά δεν αρκεί να έχουν τα παιδιά μία μάσκα κι ένα παγουρίνο. 

Έχει προσληφθεί επαρκής αριθμός καθαριστριών ώστε να υπάρχει πλήρης και διαρκής καθαρισμός και η απολύμανση των σχολικών μονάδων; Γιατί όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση δεν συζήτησε με την εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να έχει ενημερώσει γονείς και μαθητές και να έχει λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην έχουμε πάνω από 15 παιδιά σε κάθε τμήμα; 

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θέλει ανοικτά και ασφαλή σχολεία με πρώτιστο την ασφάλειά των παιδιών των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στα σχολεία και των. οικογενειών όλων αυτών. Λιγότερα παιδιά περισσότεροι εκπαιδευτικοί.

Δεν προσφέρεται ο χώρος της Παιδείας για προχειρότητες και αυτοσχεδιασμούς, ούτε με τον αυταρχισμό αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση πορεύεται με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και στην πανδημία και στο άνοιγμα των σχολείων και στην οικονομία και δυστυχώς και στα Εθνικά θέματα. Δεν επιδίωξε ο κ. Μητσοτάκης να διαμορφωθεί εθνική γραμμή με αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό, αρνούμενος τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αφήνοντας χώρο στον εθνικισμό και στους πατριδοκάπηλους.

Τα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια είναι δυστυχώς απόδειξη της αδυναμίας της, καθότι επί ένα χρόνο τώρα αντιμετωπίζει με προσωρινά μέτρα, διαχειριστικές λογικές και επικοινωνιακούς όρους το προσφυγικό. Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των “δομών”, αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση, διατήρησε τις συνθήκες “ζούγκλας”, προσπάθησε να κρύψει το διογκούμενο πρόβλημα.

Η Ε.Ε. πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της και σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σηκώνει όλο το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, πρέπει άμεσα να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη. 

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό συνδέεται άμεσα με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η εμμονή του κ. Μητσοτάκη, στην άρνηση του να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί Εθνική Γραμμή και αρραγές μέτωπο απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, εντείνει το πρόβλημα και αφήνει χώρο στο λαϊκισμό και στους πατριδοκάπηλους. Αποδυναμώνει την πίεση μας προς τους εταίρους μας, επιτρέποντας στην Ε.Ε. να μεταθέτει τις κυρώσεις στο μέλλον, και στο ΝΑΤΟ να επιχειρεί να επιβάλλει ένα διάλογο, με το πιστόλι της Τουρκίας πάνω στο τραπέζι. 

Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι καμιά πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη και όταν ο σύμβουλος του αποκάλυψε ότι η Τουρκία κάνει έρευνα τον απέλυσε. Από τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ μάθαμε για τεχνικές συζητήσεις, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για διάλογο! Ο δε διάλογος δεν μπορεί παρά να αφορά μόνο τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. 

Η φωνή της Ελλάδας ενισχύεται αν ο Πρωθυπουργός της χώρας τα ξεκαθαρίσει όλα αυτά σε όλους τους συνομιλητές του και διεθνείς οργανισμούς λέγοντας ότι αυτή είναι «μία εθνική γραμμή» που στηρίζει ένα συντριπτικό μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας. 

Με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας (στο άρθρο 42,1)η Ένωση μπορεί και πρέπει να συγκροτήσει μια στρατιωτική Αποστολή (military mission) για την πρόληψη συγκρούσεων στην Αν. Μεσόγειο. 

Παράλληλα με την εγκαθίδρυση της Αποστολής, εάν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετικότητά της με απειλές χρήσης βίας ενάντια στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί οπωσδήποτε η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (άρθ. 42,7/ ΣΕΕ) με την οποία τα κράτη μέλη της Ένωσης θα τεθούν προ των ευθυνών τους. 

Οι επιπτώσεις στην οικονομία και την εργασία

Την ίδια στιγμή που η χώρα απειλείται από τις Τουρκικές προκλήσεις, χάνονται δουλειές, κλείνουν επιχειρήσεις, πέφτει η κατανάλωση και ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις τρέχουν, τα παιδιά πρέπει να πάνε σχολείο, να πληρωθούν οι λογαριασμοί και τα δάνεια, να μείνουμε προστατευμένοι και μακριά από τον ιό, να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς. 

Η οικονομία μας βρίσκεται σε διψήφια ύφεση, 15,2% στο 2ο τρίμηνο του 2020. 

Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με λουκέτο, η ΓΣΕΒΕΕ μιλά για τον «ξαφνικό θάνατο» του εμποράκου, του επαγγελματία, του βιοτέχνη, έχουμε μειώσεις τζίρου που κατά μέσο όρο βρίσκεται στο 45%. Η ρευστότητα δεν έφτασε ποτέ σε αυτούς που τη χρειάζονταν.

Εξαγγέλθηκε νέος πτωχευτικός κώδικας, που ουσιαστικά μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές στην πρώτη κατοικία τους, πάλι τα funds εξυπηρετούνται!

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ επιμένει στην πρόταση του για ένα βιώσιμο, δίκαιο, αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της Α’ κατοικίας.

Η χρονιά για τον τουρισμό χάνεται, πάμε χειρότερα από τις προβλέψεις. Τα έσοδα από τους ξένους τουρίστες, θα περιορισθούν κάτω από 20% της προηγούμενης χρονιάς.

Δεν υπήρξε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τη διαμονή για να γίνει ελκυστικό και ανταγωνιστικό το Ελληνικό προϊόν, δεν δόθηκαν έγκαιρα κίνητρα για να ανοίξουν επιχειρήσεις.

Και η ανεργία άρχισε να παίρνει απειλητικές διαστάσεις.

Ταυτόχρονα υπονομεύονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, δεν κηρύσσονται ως υποχρεωτικές, κλείνοντας το μάτι στους κακόπιστους και ασύδοτους εργοδότες.

Πρόσφατα ο Υπουργός Εργασίας κατέθεσε στην Βουλή διατάξεις για νέα δυσμενή μέτρα. Όποιος εργαζόμενος αναγκαστεί σε καραντίνα-έστω και χωρίς ευθύνη του-πρέπει στην συνέχεια να δουλέψει υπερωριακά χωρίς αμοιβή! Όχι μόνο απαράδεκτο και προκλητικό, αλλά προφανώς αντισυνταγματικό μέτρο.

Στο δε πόρισμα επιτροπής Πισσαρίδη που παρουσιάστηκε η μόνη αναφορά για την φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες είναι ότι «χρειάζεται κάποιο ελάχιστο εισόδημα που πρέπει μάλιστα να φορολογείται»!!!

Οι δυσμενείς εξελίξεις στην διασπορά του κορονωϊού, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων, την εποχική γρίπη και βέβαια την κατάσταση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, επιβάλουν εγρήγορση, σχέδιο, αποτελεσματικότητα.

Οι προτάσεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ προτείνει τα ακόλουθα άμεσα μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων:

Νέο Πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα της επιχείρησης,

Ενίσχυση του Προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με 2 δις. ευρώ ακόμη, πέραν των πέραν των 1,8 δις που ήδη έχουν εξαγγελθεί,με κύριο κριτήριο την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

Επιδότηση ενοικίου κατά 40% για τις πληγείσες επιχειρήσεις -και την φοιτητική στέγη-ως το τέλος του 2020, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Πλήρης επιδότηση του 40% του συνολικού ενοικίου και όχι του 40% επί της όποιας εθελοντικής μείωσης που κάνουν-αν κάνουν-κάποιοι ιδιοκτήτες, όπως προβλέπει το σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για μικρομεσαίους και αγρότες

Παράταση ως το τέλος του χρόνου των μέτρων για την αναβολή πληρωμών των επιχειρήσεων που έπληξε δραστικά η κρίση. Ένταξη τους σε βιώσιμες ρυθμίσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή τους.

Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τους επαγγελματίες

Στήριξη της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, με μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τον τουρισμό και την εστίαση ως 31/12/2021 και επαναφορά του μειωμένου συντελεστή για όλα τα νησιά του Αιγαίου

Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας αντί του αποτυχημένου Συνεργασία για τις επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, με κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού των εργαζομένων, με αντάλλαγμα την διατήρηση των θέσεων εργασίας, των υφιστάμενων συμβάσεων και των δικαιωμάτων.

Κήρυξη ως υποχρεωτικών των κλαδικών συμβάσεων, με πρώτη αυτή του επισιτισμού.

Κάλυψη όλων των εργαζομένων που χάνουν την δουλειά τους, αλλά και των ήδη ανέργων με αυξημένο επίδομα ανεργίας για όσο διαρκεί η κρίση

Εγγυημένο αξιοπρεπές εισόδημα για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ,σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και εστίαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενσήμων.

Χορήγηση πλήρους δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος άδειας, στους εργαζόμενους με αναστολή εργασίας, με τη συμβολή του κράτους.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ προτείνει τα ακόλουθα άμεσα μέτρα για τους,… ξεχασμένους αγρότες – κτηνοτρόφους

Καταβολή το ταχύτερο όλων των οφειλόμενων ποσών από τον ΕΛΓΑ και όλων των εκκρεμών επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Κάλυψη των ζημιών λόγω φυσικών καταστροφών που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, όπως για τους ελαιοπαραγωγούς

Αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη όλων των κινδύνων που υφίσταται η αγροτική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή.

Στήριξη των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων με καταβολή ενισχύσεων

Ρύθμιση των οφειλών σε τράπεζες και ΕΦΚΑ, για τους κλάδους που πλήττονται

Να καταβληθούν στους αγρότες τα οφειλόμενα ποσά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Άμεση ενημέρωση των συμφωνηθέντων για την νέα ΚΑΠ που θα σηματοδοτήσει το μέλλον του αγροτικού κόσμου της χώρας.

Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι έλλειμμα πόρων είναι έλλειμμα πολιτικής. Και κρίνονται οι επιλογές, η εφαρμογή, το αποτέλεσμα. 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται τις δύσκολες ώρες και οικονομική στενότητα, αλλά πρέπει να εκμεταλλευτεί αφενός το ότι δεν έχουμε οικονομικούς περιορισμούς φέτος και ο δανεισμός της χώρας λόγω της συμβολής της ΕΚΤ είναι με πολύ ευνοϊκούς όρους και αφετέρου να χρησιμοποιήσει επιτέλους το απόθεμα, ιδίως το μέρος που δεν χρειάζεται έγκριση του ESM. 

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ως ο μοναδικός εκφραστής της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας, αγωνίζεται για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία, για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, για το νέο ΕΣΥ που πρέπει ν’ αναγεννηθεί, για τα 70 δις που πρέπει να αξιοποιήσουμε ορθολογικά και αποτελεσματικά. 

Η ανάπτυξη, για το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, δεν είναι βιώσιμη χωρίς κοινωνική συνοχή και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας γι’ αυτό δίνει τη μάχη, υπερασπιζόμενο τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας των μικρομεσαίων των αγροτών των συνταξιούχων των νέων ανθρώπων. 

Με το Κίνημα Αλλαγής, τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, το μοναδικό εκφραστή της Προοδευτικής παράταξης, ασπίδα αφενός απέναντι στη συντήρηση και το νεοφιλελευθερισμό που εκφράζει Νέα Δημοκρατία και αφετέρου απέναντι στις ιδεοληψίες και τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γιάννης Διονυσόπουλος 

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών

Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΠΑΣΟΚ

Μέλος ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας