Η 3η του Σεπτέμβρη φωτεινός σηματοδότης της πορείας μας!

Η 3η του Σεπτέμβρη φωτεινός  σηματοδότης της πορείας μας!

Η 3η του Σεπτέμβρη είναι μία συμβολική και βαρυσήμαντη μέρα για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, καθότι το 1843 έχουμε τη κατοχύρωση Συντάγματος του νεοσύστατου ελληνικού κράτος υπό τον Μακρυγιάννη, και το 1974 την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Όλοι θα θυμούνται πως μία φορά το 19ο και μια φορά τον 20ό αιώνα αυτή η μέρα σημάδεψε τους αγώνες του λαού και σηματοδότησε ένα καλύτερο αύριο στο μόνιμο αγώνα για τη δημοκρατία.

Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη της γέννησης του ΠΑΣΟΚ, γιατί συνδέεται με την ιστορική πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου να δώσει μία αυτόνομη ιδεολογική πολιτική και πραγματική έκφραση σε ένα υπαρκτό και ελπιδοφόρο ριζοσπαστισμό της κοινωνίας μας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και όσοι τον ακολούθησαν στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ πίστευαν σε μία νέα συνθετική, οραματική πρόταση δημιουργώντας μία νέα πραγματική επαγγελία που θα έδινε ενότητα, ελπίδα και προοπτική σε μία ιστορική παράταξη που πάντα εξέφραζε η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Δεν αμφισβητείται ότι ο Ανδρέας πραγμάτωσε τη Δημοκρατία όσο κανείς άλλος τον 20ό αιώνα στην Ελλάδα. Αναδόμησε την ελληνική κοινωνία, έφερε την πλήρη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, κατάργησε τα δελτία φρονημάτων, αναγνώρισε την αντιστασιακή δράση των ηττημένων του εμφυλίου πολέμου πραγματώνοντας την Εθνική Συμφιλίωση με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, άσκησε υπερήφανη και πατριωτική εξωτερική πολιτική εδραιώνοντας την Ελλάδα στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, έφερε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, αναδιαμόρφωσε τον πλούτο και ίδρυσε την τάξη των μικρομεσαίων, δημιούργησε το ΕΣΥ και υποδομές σε όλη τη χώρα.

Ο Ανδρέας επανίδρυσε το ελληνικό κράτος και παρέδωσε χρέος στο 60%. Αλλά και στη συνέχεια με το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, την ένταξη στην ΟΝΕ, τη δημιουργία των Ολυμπιακών Αγώνων, την περαιτέρω αποκέντρωση, τις υποδομές στην περιφερειακή Ελλάδα, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τη Διαφάνεια, τη Διαύγεια, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την αξιοκρατία στις επιλογές στελεχών από το κράτος, μέχρι τη Δικαιοσύνη, οι κυβερνήσεις του Ανδρέα, του Κ. Σημίτη, αλλά και του ΠΑΣΟΚ του 2009-11 με τον Γ. Παπανδρέου, άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα πίσω τους με πληθώρα δημοκρατικών μεταρρυθμιστικών θεσμικών αλλαγών.

Σήμερα μας έρχονται στη μνήμη τα μηνύματα «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία Κοινωνική Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Σήμερα είναι επίκαιρα τώρα όσο ποτέ άλλοτε αυτά τα μηνύματα, οι παρακαταθήκες της διακήρυξης, το έργο και οράματα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η 3η Σεπτέμβρη δεν είναι μόνο η γενέθλια ημέρα ενός Κινήματος που έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας σ’ αυτό τον τόπο, δεν είναι μόνο μια επαναστατική για τα δεδομένα εκείνης της εποχής διακήρυξη, ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο, δεν είναι μόνο για να θυμόμαστε το ξεκίνημα της διαδρομής, δεν είναι μόνο το παρελθόν, όσα σχετίζονται με το χθες.

Η 3η Σεπτέμβρη είναι ο φωτοδότης για το μεγάλο έργο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου που οδήγησε την Ελλάδα στην πρόοδο της μεταπολίτευσης, της καλύτερης περιόδου της νεώτερης ιστορίας μας.

Η 3η Σεπτέμβρη είναι ένας διαρκής οδηγός, ένας φωτεινός σηματοδότης, που φωτίζει και ανανεώνει κάθε φορά την πορεία μας, την πορεία της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης του τόπου.

3η Σεπτέμβρη 2021, 47 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα, μια ιστορική και συμβολική μέρα, είναι μια ημέρα περισυλλογής και περίσκεψης, μια μέρα που μας εμπνέει, μας ενώνει και μας οδηγεί για να συνεχίσουμε τον αγώνα με τις ίδιες σταθερές αρχές και αξίες.

3η Σεπτέμβρη 2021, το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, με το «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο» για να πρωταγωνιστήσει έχοντας πλήρη συνείδηση και συναίσθηση των συνθηκών, γνωρίζει καλά ότι η χώρα έχει ανάγκη από, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις, από μια «Νέα Αλλαγή» που θα της προσδώσουν τη δυναμική μιας νέας Μεταπολίτευσης.

3η Σεπτέμβρη 2021 απαιτείται μια μεγάλη Προοδευτική Αλλαγή, με εκφραστή το Κίνημα Αλλαγής για μία νέα μεγάλη επανεκκίνηση των λαϊκών οραμάτων, γιατί «είμαστε κόμμα με ταυτότητα και προοπτική, όχι κομπάρσοι της ιστορίας ή συμπλήρωμα στα σχέδια κάποιων», όπως δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά.

Του Γιάννη Διονυσόπουλου
Διδάκτορος Οικονομικών Επιστημών,
αν. γραμματέα Τομέα Επιστημόνων Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, μέλους ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας