Σε lockdown ολόκληρη η χώρα λόγω λαθών της κυβέρνησης

Σε lockdown ολόκληρη η χώρα λόγω λαθών της κυβέρνησης

Η πανδημία του κορωνοϊού σε έξαρση, η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες πριν από μερικές μέρες, όλη η χώρα από σήμερα Σάββατο σε lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ο φόβος, η αβεβαιότητα, ο θυμός και το τι φταίει και φτάσαμε στο δεύτερο lockdown είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν. Τα ερωτήματα που αιωρούνται πολλά, για το πώς φθάσαμε εδώ και πώς θα αντιμετωπίσουμε τα παλιά και νέα προβλήματα, καθώς η χώρα προέρχεται από μια δεκαετή κρίση;

Κυβερνητικές παλινωδίες & καθυστερήσεις
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός γνωρίζουν όλα τα δεδομένα γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας από τους ειδικούς επιστήμονες, καθότι ενημερώνονται καθημερινώς σε τακτά χρονικά διαστήματα. Kι ενώ δήλωναν ότι ελέγχουν την κατάσταση, ο «πανικός τους και η αμηχανία τους» είναι εμφανείς, καθότι η μία σπασμωδική κίνησή τους διαδέχεται την άλλη και αυτό προκύπτει από το ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες έλαβαν μέτρα επί μέτρων, αλλάζοντας το χωρισμό της χώρας από τέσσερις ζώνες σε δύο και μια ημέρα μετά προσθέτουν και την γκρι, γιατί τα μέτρα της κόκκινης κρίνονται ανεπαρκή.

Την Τετάρτη το πρωί η κυβέρνηση δεν προσανατολιζόταν σε άμεσο lockdown, όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας, στην τηλεόραση του Open. «Δεν είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική», σενάριο που επίσης εξεταζόταν, ενώ το βράδυ ο υπουργός Υγείας ανακοίνωνε από την τηλεόραση του ΑΝΤ1 την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη, για πανελλαδικό lockdown, την οποία ο πρωθυπουργός και αποδέχθηκε.

Οι δραματικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο της πανδημίας του Covid 19 ώθησαν την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί στην κυβέρνηση το γενικό lockdown, όταν τα νέα μέτρα που ισχύουν από την περασμένη Τρίτη δεν έχουν ακόμη προλάβει να αποδώσουν.

Τη μετάβαση της χώρας σε συνθήκες γενικού αποκλεισμού, lockdown, ανακοίνωσε την Πέμπτη το μεσημέρι με διάγγελμα του ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, που «υποχρεώθηκε», όπως δήλωσε, για να αντιμετωπιστεί με τον πλέον δραστικό τρόπο σε πανελλαδικό επίπεδο το δεύτερο και πιο φονικό, όπως εξελίσσεται, κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα» και, κατά συνέπεια, «η πίεση στο σύστημα υγείας» είναι οι βασικές αιτίες κατά τον κ. Μητσοτάκη που μας οδήγησαν στο δεύτερο lockdown. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε λάθη στο σχεδιασμό της κυβέρνησης ή ακόμη και στις αποφάσεις του, αναγνωρίζοντας ως το μεγαλύτερο από αυτά τον εφησυχασμό που παρατηρήθηκε μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές, όχι στα επιστημονικά, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη».

Αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας
Με τα νέα δεδομένα, μετά το νέο οριζόντιο lockdown, πρέπει να θεωρούμε ότι η ύφεση στη χώρα μας θα ξεπεράσει φέτος το 10%, ενώ το έλλειμμα θα εκτοξευθεί ψηλά, καθότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει όλα εκείνα τα απαιτούμενα οικονομικά μέτρα στήριξης για να κρατηθούν όρθιοι και να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν ξανά σε καθεστώς αναστολής εργασίας, καθώς και οι επιχειρήσεις που υποχρεωτικά έκλεισαν.

Η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων σίγουρα θα έχει αρνητική επίπτωση στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και όταν γύρω στις 20 Νοεμβρίου θα κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και να καταγραφούν, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι εκτιμήσεις τόσο για την πορεία της ύφεσης για το 2020 και το 2021 όσο και για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Το lockdown, όπως ανακοινώθηκε, θα έχει αρχικά διάρκεια τριών εβδομάδων, ωστόσο ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη, με ένα επίπεδο κρουσμάτων που δε θα έθετε σε κίνδυνο το ΕΣΥ», δηλαδή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, εάν δε φθάσουμε στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου στα 330-400 κρούσματα.

Από τις 10 Αυγούστου με άρθρο μας στο φιλόξενο «ΘΑΡΡΟΣ»

(https://www.tharrosnews.gr/2020/08/amesi-anagki-efarmogis-olokliromenou-programmatos-prostasias-apo-ton-koronoio/) είχαμε κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» και είχαμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να αποφύγουμε το δεύτερο lockdown. Όμως, άλλες οι «βουλές» του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.

Του Γιάννη Διονυσόπουλου

Διδάκτορος Οικονομικών Επιστημών, αν. γραμματέα Τομέα Επιστημόνων Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, μέλους ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας