Άμεση ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας από τον κορωνοϊό!

Άμεση ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας από τον κορωνοϊό!

Προφανής η έλλειψη σχεδίου απέναντι στην πανδημία από την κυβέρνηση, η οποία προέβαλε επικοινωνιακά τις πολιτικές της προτεραιότητες και όχι τις υγειονομικές.

«Έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας» του κορωνοϊού, ανάφερε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 6/8/2020.

1.            Χερσαία σύνορα, που αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις Βαλκανικές χώρες αγνοώντας την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές και εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

2.            Καταστήματα διασκέδασης και κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορά στις συναθροίσεις όρθιων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις, εκκλησίες κ.α. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και τις προειδοποιήσεις τους, καθότι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι φέτος είναι όλα διαφορετικά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις και στη διασκέδαση, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο αφενός τον εαυτό τους και τους ανθρώπους που αγαπούν και αφετέρου όλη την κοινωνία.

3.            Η τρίτη εστία ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου και χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αύξηση των δρομολογίων ώστε να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής και ο συγχρωτισμός.

Όμως και για τις τρείς αυτές εστίες η κυβέρνηση κινείται χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, πορεύεται «βλέποντας και κάνοντας», και με διάφορες αντιφατικές αποφάσεις της είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα διασποράς του ιού, αφού την ώρα που αντιμετωπίζουμε την απειλή δεύτερου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση αυξάνει το όριο της πληρότητας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ανεβάζοντας το πρωτόκολλο πληρότητας στα πλοία στο 85 % εν μέσω τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων από τον ιό. Προφανώς υποχωρεί σε πιέσεις, εις βάρος της δημόσιας υγείας, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο, είναι μια βαθιά υποκριτική ενέργεια, την ώρα, μάλιστα, που ζητά από τους πολίτες προσοχή και ευθύνη. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα λειτουργούν με το περσινό προγραμματισμό αδειών των εργαζομένων, ενώ στην Θεσσαλονίκη υπολειτουργούν λόγω έλλειψης λεωφορείων με αποτέλεσμα ο συνωστισμός να είναι αναπόφευκτος. Μη διενέργεια λόγω έλλειψης, καθολικών ελέγχων τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός συμμετείχε, όπως στο μετρό της Νίκαιας, καθώς και μέλη της κυβέρνησης σε εκδηλώσεις και φιέστες χωρίς μάσκα ο ένας πάνω στον άλλο δίνοντας το «παράδειγμα»!

«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο, που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας, και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι, εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 5/8/2020, στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης για τον κορωνοϊό.

Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία πυξίδα, κανέναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα, δεν είχε ένα σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, ούτε είχε ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια «κανονικότητα», αλλά επικαλείται το φιλότιμο του Έλληνα.

Σήμερα, δεν γνωρίζουμε ακόμα τη διάρκεια της πανδημίας, δεν γνωρίζουμε ακόμα για πόσο καιρό θα είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε μαζί με τον ιό, γνωρίζουμε όμως ότι η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί και κάνει γρήγορα βήματα προόδου στη εξεύρεση του αναμενόμενου εμβολίου.

Κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε δεν μπορεί να υπάρξει μέχρι η επιστημονική κοινότητα ανακαλύψει το κατάλληλο εμβόλιο, γι’ αυτό δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του έδωσαν το μήνυμα εφησυχασμού και της χαλάρωσης με συνεχείς αντιφάσεις και παραλείψεις που επέτειναν τη σύγχυση και διαμόρφωσαν ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας. Η κυβέρνηση φέρει σοβαρή ευθύνη γιατί καλλιέργησε τον εφησυχασμό, γιατί άνοιξε τα πάντα χωρίς σχέδιο, χωρίς προετοιμασία. Ότι κερδίσαμε την Άνοιξη, κινδυνεύει να χαθεί τώρα.

Αλλά ο ιός είναι εδώ και τρέφεται από τον εφησυχασμό και την χαλαρότητα.

Η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία, δεν αντέχουν νέο lock down, γι’ αυτό οφείλει η κυβέρνηση να διαχειριστεί αποτελεσματικά την όλη κατάσταση σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.

Παγκοσμίως τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και υπάρχουν περιοχές που αναγκάζονται να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα. Η κυβέρνηση, όμως, ακολουθεί μία επικοινωνιακή τακτική μαύρου – άσπρου που βασίζεται στο θεώρημα ότι όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία κινούνται σε θετικό πρόσημο, αυτό συμβαίνει χάρη στις πρωτοβουλίες της, ενώ όταν αυξάνονται τα κρούσματα φταίνε οι πολίτες που δεν ακολουθούν τις οδηγίες της. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί μία αλληλουχία λάθος κινήσεων μπορεί να καταστρέψει την σοβαρή προσπάθεια των προηγούμενων μηνών. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία ευρύτερη χαλαρότητα και εφησυχασμός για την οποία έχει ευθύνη κυρίως η κυβέρνηση, καθώς μέλη της, αλλά και στελέχη της, με τη δημόσια συμπεριφορά τους υπονόμευσαν τα μέτρα, καλλιεργώντας την αντίληψη ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο. Οι αποφάσεις που εξαγγέλλονται πρέπει να είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες από όλους, ώστε να αποφύγουμε ένα νέο lockdown και να διασφαλίζουμε την υγεία των πολιτών. Φυσικά, δεν αρκεί μόνο η εξαγγελία μέτρων αλλά απαιτείται και ο έλεγχος της εφαρμογής τους από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς κάποιοι επιτήδειοι βάζουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία κερδοσκοπώντας παράλληλα εις βάρος των επιχειρήσεων που τηρούν τα απαιτούμενα.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στάθηκε δίπλα στους συμπολίτες μας με ευθύνη και αλληλεγγύη για το κοινό καλό, αλλά εδώ και δυο μήνες, όμως έχουμε πράξεις και πολιτικές οι οποίες οδηγούν αυτονόητα στην χαλάρωση και σίγουρα δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο σε σχέση με την τιθάσευση της ανόδου των κρουσμάτων. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ποιος έχει την ευθύνη, γιατί πριν κατηγορηθούν οι απλοί πολίτες και γίνει επίκληση στην ατομική ευθύνη, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει και ατομική ευθύνη των πολιτικών που χαράζουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν μπορεί να θέλει να πιστωθεί την επιτυχία πριν από δύο μήνες και τώρα να θέλει να πετάξει από πάνω της όλη την ανευθυνότητα με την οποία πορεύεται. Δεν μπορεί την εθνική επιτυχία στο πρώτο κύμα της πανδημίας να την πιστωθεί η κυβέρνηση και για την έξαρση του κορωνοϊού να λέμε ξαφνικά ότι φταίνε οι ανεύθυνοι πολίτες, η ανεύθυνη κοινωνία.

Τώρα που η απειλή είναι πάλι προ των πυλών, πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο προστασίας, είναι άμεση ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας από τον ιό, με λογική και συνέπεια, βασισμένο στις προτάσεις των ειδικών επιστημόνων. Μόνο έτσι θα λειτουργήσει όπως και την Άνοιξη το φιλότιμο των συμπολιτών μας και θα ενεργοποιηθεί και πάλι η στάση της ατομικής ευθύνης.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές, ασπίδα για τη Δημοκρατία και στήριγμα για την κοινωνία για να μείνει «όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία».

Γιάννης Διονυσόπουλος

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών

Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΠΑΣΟΚ

Μέλος ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας