Μεσσηνία: “Βούλιαξε” ο τζίρος στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης

Μεσσηνία: “Βούλιαξε” ο τζίρος στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης

Τη χαρτογράφηση της εξέλιξης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους Παροχής Καταλυμάτων και Υπηρεσιών Εστίασης παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Οι εν λόγω κλάδοι τίθενται διαχρονικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της βαρύτητας που έχουν στη διαμόρφωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αλλά και της εκτεταμένης διασποράς τους, με σημαντική παρουσία σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και σημαντική συμβολή στις αντίστοιχες τοπικές οικονομίες της Ελλάδας, συχνά συσχετιζόμενη με το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Παράλληλα, κατά την πρόσφατη συγκυρία, η παρακολούθηση και διακριτή δημοσίευση της εξέλιξης των μεγεθών των κλάδων αυτών καθίσταται επιτακτική, δεδομένων των επιπτώσεων, άμεσων και έμμεσων, λόγω της πανδημίας (COVID-19).

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται μπορούν να αναδείξουν, σε αναλυτικό τοπικό επίπεδο, την τρέχουσα εξέλιξη των επιδόσεων, σε όρους κύκλου εργασιών, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε βασικούς κλάδους του τομέα του τουρισμού και με αυτόν τον τρόπο να παράσχουν άμεσα χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Μεσσηνία
Στο Νομό Μεσσηνίας οι επιχειρήσεις καταλυμάτων ανέρχονται σε 557 και των υπηρεσιών εστίασης σε 1.649.

Στον κλάδο των Καταλυμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους, η πτώση του τζίρου ξεπερνά το 90% (σ.σ. 90,2%). Επίσης, ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων στον κλάδο των Καταλυμάτων τον Ιούλιο του 2020, σε σχέση με αυτόν του 2019, σημείωσε πτώση 52,5%. Αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων στον κλάδο Υπηρεσιών Εστίασης σημείωσε πτώση 61,3%, ενώ ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων στον κλάδο Υπηρεσιών Εστίασης σημείωσε πτώση 53,2%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε: “Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για κατακρήμνιση του τζίρου στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και στην εστίαση στο δεύτερο τρίμηνο καταδεικνύουν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο την πλήρη κατάρρευση σε δύο κλάδους που, όπως επισημαίνει και η ΕΛΣΤΑΤ, έχουν ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει μέτρα συγκεκριμένα και κοστολογημένα για άμεση στήριξη της πραγματικής οικονομίας: επιδότηση της εργασίας, μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, μείωση του ΦΠΑ για τους πληττόμενους κλάδους.

Η εμμονή της κυβέρνησης σε μέτρα αναστολής της εργασίας και απλής μετάθεσης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για λίγους μήνες, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την πρωτοφανή καθίζηση, αλλά οδηγεί ήδη σε χιλιάδες λουκέτα, εκτίναξη της ανεργίας και βαθιά ύφεση”.

Α.Π.