Συμπληρώνονται τα κενά στα σχολεία της Μεσσηνίας

Συμπληρώνονται τα κενά στα σχολεία της Μεσσηνίας

Οι μαθητές δείχνουν να προσαρμόζονται στη χρήση μάσκας

Οι άδειες λόγω Covid δυσκολεύουν την κατάσταση

Σε αρκετά σχολεία της Μεσσηνίας, τόσο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας όσο και σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν ακουστεί παράπονα για ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Σε ερώτηση που θέσαμε στους διευθυντές των εν λόγω Διευθύνσεων για τη μέχρι σήμερα εικόνα, μας είπαν ότι υπάρχουν μεν κενά, αλλά είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν.

Ειδικότερα, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας, Θεοφανεία Σιούτη-Μερκούρη, δήλωσε ότι τα υπάρχοντα κενά έχουν να κάνουν με άδειες εκπαιδευτικών λόγω covid. Ο αριθμός των κενών, πρόσθεσε, θα σταλεί αύριο (σ.σ. σήμερα) και θεωρεί ότι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουν τακτοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση, η Πρωτοβάθμια «πήρε» τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους που είχε ζητήσει, ενώ κατά την κα Σιούτη- Μερκούρη το πρόβλημα εστιάζεται στις παράλληλες στηρίξεις, διότι ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση, καθώς και στους νοσηλευτές.

Όπως εξήγησε, από τους νοσηλευτές η Μεσσηνία πήρε τους μισούς και εξ αυτών μόνο ένας αποδέχτηκε. Κατά την ίδια, αυτό οφείλεται σε πρόγραμμα που είχε «τρέξει»του υπουργείου Υγείας και είχαν αναλάβει εκεί υπηρεσία, δηλώνοντας πάντως αισιόδοξη ότι θα δοθεί λύση αφού στη δεύτερη φάση θα σταλούν δικαιολογητικά και πιστεύει ότι μέσα στον Οκτώβριο θα καλυφθούν, όπως και στις παράλληλες στηρίξεις. Εκεί σε πρώτη φάση έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά παραμένουν κάποια κενά.

Όσα για τα κενά λόγω Covid, η διευθύντρια δήλωσε ότι είναι περίπου 17, αριθμός που μπορεί να αλλάξει, διότι πρέπει να ελεγχθούν τα αιτήματα.

Τέλος, σχετικά με την εξ αποστάσεως διδασκαλία, αυτή θα ξεκινήσει εφόσον υπάρξουν μαθητές που θα μένουν στο σπίτι και θα παρακολουθούν από εκεί ταυτόχρονα το μάθημα της τάξης τους.

Μέχρι στιγμής δύο μαθητές έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ οι εκπαιδευτικοί που έχουν πάρει την παραπάνω άδεια μπορεί να κάνουν μαθήματα και σε μαθητές που ανήκουν σε άλλη Περιφερειακή Διεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απάντησε ότι ήδη προχωρά η τοποθέτηση της 2ης φάσης των αναπληρωτών, ενώ θα ακολουθήσει και 3η την επόμενη εβδομάδα. Έτσι θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα τα κενά που τυχόν υπάρχουν θα είναι ελάχιστα.

Οι τοποθετήσεις από το υπουργείο Παιδείας, πρόσθεσε, είναι πολύ γρήγορες, αλλά κάθε φορά πρέπει να επικαιροποιούνται για να υπάρχει εικόνα και να μη γίνονται περισσότερες προσλήψεις από όσες χρειάζονται.

Λίγα τα προβλήματα με τις μάσκες
Σε ερώτηση προς τη διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας για τη χρήση μασκών από τους μαθητές και αν έχουν σημειωθεί απρόοπτα, η κα Θεοφανεία Σιούτη-Μερκούρη απάντησε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα θέματα. Όσα έχουν δημιουργηθεί, μάλιστα, έχουν να κάνουν με γονείς που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοϊός και διαφωνούν με τη χρήση της μάσκας, αλλά, όπως είπε, είναι περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται.

Η ίδια συμβουλεύει τους γονείς, όταν τα παιδιά εμπίπτουν στην κατηγορία που προβλέπεται να μη φορούν μάσκα, να προσκομίζουν την ιατρική βεβαίωση και αν κριθεί αναγκαίο, δε θα τη φορούν.
Επισήμανε, δε, ότι δεν επιτρέπεται η χρήση προσωπίδας, αλλά μόνο οι υφασμάτινες μάσκες, καθώς και οι ιατρικές.
Μάλιστα, επ’ αυτού θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ενημέρωση στους διευθυντές των σχολείων από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, με σκοπό να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να έχουν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση