Δήμος Μεσσήνης: «Στα χαρακώματα» Τσώνης και Αθανασόπουλος

Δήμος Μεσσήνης: «Στα χαρακώματα» Τσώνης και Αθανασόπουλος

«Μπορεί να σιωπούμε, αλλά ποτέ

δεν κωφεύουμε και δε φιμωνόμαστε»

Κλείνοντας ένα χρόνο από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Μεσσήνης και εκμεταλλευόμενοι το πρόβλημα της πανδημίας αποφάσισαν ο κ. Αθανασόπουλος και οι αντιδήμαρχοί του να διοικήσουν το Δήμο με πρωτόγονες πρακτικές και φασιστικό τρόπο καταργώντας επί της ουσίας τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Αθανασόπουλος και το εκτελεστικό του όργανο, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φύκιρης, λειτουργώντας ως διορισμένοι, θυμίζοντας άλλες εποχές, καταργούν νόμους και αξιοπρέπεια, μας απαγορεύουν να εκθέσουμε και να καταγραφούν οι θέσεις μας και οι απόψεις μας για μικρά και μεγάλα θέματα που απασχολούν το Δήμο και την αναπτυξιακή του πορεία.

Παίρνοντας ο κ. Αθανασόπουλος αρκετά χρήματα λόγω της πανδημίας, πιστέψαμε ότι θα τα χρησιμοποιήσει προκειμένου το Φιλοσοφικό Κέντρο να διαμορφωνόταν σε αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου τηρώντας όλες τις προδιαγραφές, κάτι που ποτέ δεν έπραξε. Έκρινε, όμως, ότι δεν τον βόλευε ένα κανονικό Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο θα ακούγονταν απόψεις και θα έμπαιναν ερωτήσεις, οπότε θα ήταν και ο ίδιος υποχρεωμένος να απαντήσει. Αποφάσισε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει κατά κόρον το δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο και να μας ρωτάει ο δημοτικός υπάλληλος τι θα ψηφίσουμε, χωρίς να λαμβάνουμε απάντηση από κανέναν υπεύθυνο.

ΣΚΟΤΑΔΙ!

Μην έχοντας άλλο τρόπο να αντιδράσω, αποφάσισα να ενημερώσω τους συνδημότες μου για αυτά που γίνονται και να θέσω τις ερωτήσεις μου μέσα από τα ΜΜΕ, προκειμένου να λάβω απαντήσεις!

Ο κ. Αθανασόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προέβησαν σε μεγάλο ατόπημα στο τελευταίο ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στο Φιλοσοφικό Κέντρο. Αφενός αποφάσισαν ετσιθελικά να μην καλέσουν τα ΜΜΕ την ώρα που συζητούνταν σημαντικά θέματα για το Δήμο, όπως η αντιδιαβρωτική προστασία του Πεταλιδίου και το πανηγύρι της Μεσσήνης, γιατί άραγε; Γιατί ο κ. Αθανασόπουλος ήρθε να μας πει μόλις 5 ημέρες πριν από την ημερομηνία τέλεσης του πανηγυριού ότι δεν το κάνει και, μάλιστα, πριν από την εν λόγω συνεδρίαση κι ενώ υπήρχε ως θέμα στο συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί. Έτσι ούτε την άποψή μας μπορέσαμε να πούμε, ούτε τις προτάσεις μας να υποβάλλουμε!

Φίμωση στους δημοτικούς συμβούλους αλλά και στα ΜΜΕ.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ!

Ο κ. Αθανασόπουλος, μην μπορώντας να διαχειριστεί αυτά που τους άφησα και έχοντας υποσχεθεί από την πλευρά του σωρεία διορισμών και εξυπηρετήσεων προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές, οδηγεί το Δήμο στα βράχια…

Δε θα το επιτρέψω, και δε θα το επιτρέψω γιατί για αυτό το Δήμο πόνεσα, μάτωσα, έτρεξα και άφησα όλα τα όπλα που χρειάζονταν, ώστε να γίνει Δήμος πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Έργα εκατομμυρίων, εντάξεις έργων σε προγράμματα, δημοπρατήσεις, επιχορηγήσεις, πρώτος Δήμος σε απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, υποδομές, πολιτισμός, αθλητικά κ.λπ. έργα.

Έχετε ζαλιστεί, είσαστε ανίκανοι να τα διαχειριστείτε και αρκείστε να βγάζετε φωτογραφίες και να δίνετε συνεντεύξεις στην ΕΡΤ3 για την παιδική χαρά στην Μπούκα… Για πείτε μας, κε δήμαρχε, τι σχέση έχετε εσείς με το έργο αυτό και με τις αθλητικές εγκαταστάσεις τόσο της Μπούκας όσο και στην πόλη της Μεσσήνης; Τι σχέση έχετε με τα αντιπλημμυρικά στη Μεσσήνη και στα χωριά που βγάζετε φωτογραφίες και καμαρώνετε, τι σχέση έχετε με την αντιδιαβρωτική προστασία του Πεταλιδίου και με τις δημοπρατούμενες εργολαβίες λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο Ζορμπάς; Τι σχέση έχετε με τα έργα και την υποδομή της ΔΕΥΑΜ; Όταν ο κ. Παπαγεωργίου τα ανακοίνωνε επί δημαρχίας μου, με κατηγορούσατε πως παρουσιάζω έργα μακέτες, και τώρα εσείς φωτογραφίζεστε και λέτε ότι τα έργα αυτά είναι δικά σας!

Πού ήσασταν όταν κατασκεύαζα με δικούς μου προσωπικούς πόρους με τη βοήθεια της ΔΕΥΑΜ – και σε άψογη συνεργασία με τον κ. Λεμπέση και τον κ. Μπουρίκα, που τους ευχαριστώ δημόσια για αυτή την άριστη συνεργασία που είχαμε – περίπου 20 χλμ. δικτύων ύδρευσης στο Αχλαδοχώρι – Ανδριανή – Αβραμιού – Ανάληψη και όχι μόνο;

Πού είναι και πού διατέθηκαν τα χρήματα ύψους 449.000 ευρώ από χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών τον Απρίλιο του 2019 (είχε αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ) και προορίζονταν για εξόφληση εργολάβου για τις επιμέρους εργασίες στην ανάπλαση της πλατείας του Ιστορικού Κέντρου Μεσσήνης (για την ολοκλήρωση του έργου 180.000 ευρώ), για τη Βαλύρα 60.000 ευρώ, για την Ανδρούσα 50.000 ευρώ, για του Χατζή 50.000 ευρώ, για το Κλήμα 20.000 ευρώ, για του Λογγά 50.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα από το συγκεκριμένο κονδύλι για χρήση ανάλογα με τις ανάγκες του Δήμου.

Ενημερώστε με σας παρακαλώ για τα περίπου 200.000 ευρώ που λάβατε για προστασία των συνδημοτών μας λόγω της πανδημίας, αν την έχουν δει με κάποιον τρόπο οι συνδημότες μας ή προσλάβατε κόσμο για να εξυπηρετήσει αυτούς που τους είχατε τάξει τακτοποίηση προεκλογικά;

Κύριε δήμαρχε, όσα ψέματα και να λέτε, δεν μπορούν να κρύψουν την ΑΛΗΘΕΙΑ. Ο κόσμος σάς κατάλαβε και οι τρόποι που επιλέγετε να κρυφτείτε δεν περνούν. Το μόνο που καταφέρατε να κάνετε στη θητεία σας είναι να καταργήσετε το έργο του αρδευτικού δικτύου Τρικόρφου, έργου ήδη δημοπρατημένου! Και του έργου ανάπλασης του σταδίου Μεσσήνης με τη δικαιολογία ότι το στάδιο δε απαιτεί στατική επάρκεια και σκεπαστή κερκίδα αλλά νέο ταρτάν… Μήπως επειδή το ταρτάν είναι προμήθεια και όχι έργο;

Κύριε δήμαρχε, το καθήκον του δημάρχου απαιτεί να δείχνει μεγαλοψυχία, να αναγνωρίζει την προσφορά του προκατόχου του και να συνεργάζεται. Εσείς ή δε διαθέτετε τέτοια ή παρασύρεστε από τους συνεργάτες σας, διοικείτε όμως το Δήμο επικίνδυνα. Καταργήσατε επί της ουσίας την Τεχνική Υπηρεσία, χωρίς να προσλάβετε ούτε ένα μηχανικό, παρόλο που έφυγαν αρκετοί, πώς θα παρακολουθήσετε τόσα έργα; Ποιοι θα μελετήσουν τα επόμενα; Απεναντίας για να εξυπηρετήσετε τις προεκλογικές δεσμεύσεις χαρίσατε όλους τους ειδικούς συνεργάτες στο Τμήμα Προγραμματισμού και στον κ. Παπαγεωργίου, για να προγραμματίσει και να προωθήσει όλα τα έργα και όλα τα προγράμματα μαζί με το στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου.

Και η πρώτη βόμβα έσκασε! Η Περιφέρεια ζήτησε από το Δήμο να καταθέσει πρόταση με ολοκληρωμένο και τεχνικά επαρκή φάκελο για έργο 2,8 εκ. που αφορούσε στην αλλαγή του δικτύου ύδρευσης στη πόλη της Μεσσήνης. Η απάντηση της Περιφέρειας ήταν απορριπτική σχολιάζοντάς τον ως τον πλέον ελλιπή φάκελο που κατατέθηκε. Μπράβο, κε Παπαγεωργίου, μπράβο κε δήμαρχε, ένα φάκελο υποβάλλατε και καταφέρατε να εκθέσετε όλες τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του Δήμου. Και μην αναφέρετε ότι είναι έργο της ΔΕΥΑΜ, γιατί αυτά τα έργα τα προγραμματίζει η ΔΕΥΑΜ και τα μελετά και υλοποιεί ο Δήμος μέσω του Τμήματος Προγραμματισμού και της Τεχνικής Υπηρεσίας. Στη ΔΕΥΑΜ συνεργαστήκαμε αρμονικά όλοι οι εμπλεκόμενοι, γιατί, όπως γνωρίζετε, δε διαθέτει τις υποδομές του Δήμου και ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον κ. Λεμπέση και τον κ. Μπουρίκα για όσα κατάφεραν.

Αγαπητοί συνδημότες, με τον τρόπο που, δυστυχώς, διοικείται ο Δήμος μας, θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά από τα έργα που έχουν ενταχθεί και προγραμματιστεί να κινδυνεύουν να χαθούν. Κι αυτό θα είναι η χειρότερη εξέλιξη για τον τόπο.

Μπορεί να σιωπούμε, αλλά ποτέ δεν κωφεύουμε και δε φιμωνόμαστε, συνεχίζουμε να παλεύουμε και να αγωνιζόμαστε για το καλό του δήμου!

Γιώργος Τσώνης
Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ Γ. ΤΣΩΝΗ
«Τα έργα και οι ημέρες του ως δημάρχου είναι γνωστά και κρίθηκαν στις εκλογές»

Στις καταγγελίες του Γ. Τσώνη απάντησε με τη σειρά του ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, αναφέροντας:

«Τα έργα και οι ημέρες του Γιώργου Τσώνη ως δημάρχου Μεσσήνης είναι γνωστά και κρίθηκαν στις εκλογές. Ο κ. Τσώνης αδυνατεί να καταλάβει τι έφταιξε και νομίζει ότι έχει κάνει τεράστιο έργο, το οποίο δεν είδε και δεν κατάλαβε κανένας άλλος πέρα από τον ίδιο. Αφού χρέωσε την ήττα σε όλους τους συνεργάτες του, οι οποίοι τον ανάγκασαν σε παραίτηση ακόμα και από την παράταξή του, τώρα θυμήθηκε ότι φιμώνεται, επειδή έγινε ένα Δημοτικό Συμβούλιο με διαδικαστικά θέματα δια περιφοράς, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος και για λόγους προστασίας της υγείας όλων μας.

Έχει δίκιο, πάντως, γιατί χάσαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις μεστές τοποθετήσεις του, το σεβασμό του στο διάλογο και τη δημοκρατική αντιπαράθεση! Ας μην ανησυχεί όμως ο τέως δήμαρχος. Θα έχει την ευκαιρία στο Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη να ενημερωθεί για την πορεία των πραγματικών έργων του Δήμου που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε και όχι των φανταστικών που επικαλείται αυτοθαυμαζόμενος. Θα του δοθεί, τέλος, η ευκαιρία να απολογηθεί για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε την ΚΕΑΔΗΜ. Την Τετάρτη, λοιπόν, τα σπουδαία».